Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır'ın gündem olan bu fotoğraf ile alakalı yaptığı paylaşım zincirinde şu ifadeler yer aldı, "Dün bu fotoğraf çokça paylaşıldı. Bu zor günlerde ülkemize moral oldu. Özgüvenimizi tazeledi. Fotoğrafta görünen ise aslında yoğun bakım solunum cihazlarından daha fazlasıydı.Sizinle bu fotoğrafın hikayesini paylaşmak isterim."
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, dün tüm Türkiye'nin gündemine oturan yerli yoğun bakım solunum cihazlarımızla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu. Her yerde paylaşılan yerli solunum cihazlarıyla ilgili ikon haline gelen fotoğraf hakkında "fotoğrafta görünen yoğun bakım solunum cihazlarından daha fazlasıydı" diyen Kacır, fotoğrafın hikayesini anlattı.
1/6
"Türkiye’de, son 18 yılda ar-ge ve girişim ekosistemi kuruldu. Bugün 80’den fazla teknoparkta 5.000’den fazla girişimimiz var.
Elektronik mühendisi Cemal Erdoğan’ın girişimi BİOSYS bunlardan biri. Projeye hekim ağabeyi Murat Erdoğan da destek olageldi. İnterdisipliner işbirliği!"
2/6
"Projede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim, Tubitak, Kosgeb ve Teknopark desteklerinden yararlandılar. Yani son 18 yılda katlanarak artan kamu ar-ge destekleriyle bir yüksek teknoloji ürünü daha ortaya çıkmış oldu. 12 cihazı üretip Ankara’da bir özel hastaneye kurmayı başardılar. Koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadelede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Bakanımız Mustafa Varank öncülüğünde dezenfektan üretiminden aşı-ilaç projelerine kadar her alanda yerli kabiliyetleri harekete geçirmeye çalıştık. Tüm dünyanın gündemine giren solunum cihazları da bunlardan biriydi."
3/6
"Teknoloji girişimi BİOSYS’in ürününü tanıyorduk. Harika bir üründü.
Fakat seri üretim için kapsamlı bir işbirliği yapılmalıydı.
Cihazın ithalatı mümkün olmayan parçaları yerlileşmeli, yazılımı geliştirilmeli, donanımları kalifiye edilmeliydi. Mükemmel olmalıydı."
4/6
"Bu noktada Selçuk Bayraktar’ın öncülüğünde BAYKAR A.Ş. ve ASELSAN devreye girdi. Savunma sanayinin belki en iyi mühendisleri bu iş için gece gündüz çalıştı. Seri üretim görevini Arçelik üstlendi.
Türkiye sanayinin ar-ge ve üretim kabiliyeti harekete geçmiş oldu."
5/6
"Cumhurbaşkanı’mız projeye ve Türkiye’nin mühendislerine güvenmişti. Sağlık Bakanı’mız 5.000 cihazın alımına karar vermişti. 1.150 solunum cihazı da başlatılan kampanya ile 6 firma tarafından devlete bağışlanacaktı."
6/6
"İşte bu; dört hafta süren bu milli seferberliğin fotoğrafıydı."
#Solunum cihazı
#Sanayi ve Teknoloji
#Mehmet Fatih Kacır