Telefon zombileri artacak: Evet, dolayısı ile tüm bunların neticesinde daha fazla telefon zombisi olacağız. Evet, halihazırda 4G bağlantısı ile beraber başımızı telefondan kaldırmıyorken, 5G ile birlikte tüketecek çok daha fazla veri elimizin altında olacak. Yani, başımızı ekrandan kaldırırsak, ne ala.
Avustralya, İngiltere ve Güney Asya ülkelerinin bazılarında mobil operatörler 5G için son hazırlıklarını yapıyor. ABD'de 12 şehir şimdiden 5G bağlantısına başladı. Ülkemizde de hazırlıklar son sürat devam ediyor. Peki bu kadar çok konuştuğumuz 5G teknolojisi hayatımıza nasıl etki edecek? işte 10 farklı örnekle 5G'nin getirecekleri.
1/9
Gerçek zamanlı artırılmış gerçeklik: 5G yalnızca mobil interneti geliştirmeyecek elbette cihazlar arasındaki etkileşimi de etkileyecek. Mobil cihazlar ve sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde gerçek zamanlı oyunlar oynanabilecek.
2/9
Baz istasyonları azalacak: Şimdilik baz istasyonsuz bir mobil internet düşünülemez belki ancak 5G, daha az baz istasyonu ile çalışabiliyor. Yalnızca daha az değil, aynı zamanda daha küçük yapılarda tasarlanacaklar. Öte yandan bu gelişim akıllı telefonların tasarımlarını da etkileyecek. Zira telefonlarda yer alacak antenlerin de boyutları küçülecek.
3/9
Otonom araçlar yollarda: Evet, 5G'nin en fazla heyecanla beklendiği alan kuşkusuz otonom teknolojisi. 5G ile beraber otonom konusunda daha rahat test imkanı sağlayacak olan otomobil şirketleri, böylece bu yenilikçi otomobilleri günlük hayata daha kolay entegre edebilecekler.
4/9
Bulut servisleri yaygınlaşacak: Kuşkusuz 5G bağlantısından bulut teknolojisi ve bulut şirketleri de faydalanacak. Yeni dönemde bulut servislerinin arttığına ve kullanımının da insanlar tarafından yaygınlaştığına şahit olacağız.
5/9
8K TV'ler için 5G bağlantısı: Evet, akıllı televizyonlarda 8K görüntü teknolojisi belki duyduğumuz bir şeydi ancak buna bir de 5G entegre etmek biraz tuhaf değil mi? Evet, Sharp ilk 8K 5G TV'sini CES 2019'da gösterdi. Böylece 8K görüntüleri sergileyebilen ekran, üstelik bu 8K görüntüyü 5G üzerinden stream edebiliyor. Elbette bu şimdilik biraz deneysel bir çalışma. Gelecekte bu tür televizyonlar yaygınlaşır mı, bunu görmek için beklemek gerek.
6/9
Mobil oyunlara bulut desteği: Sadece akıllı telefonlarda değil, bulut oyun sistemi gelecekte pek çok alanda yaygın olarak kullanılabilir. Daha önce de bunun örneklerini görmüştük. Mesela OnLive adında bir sistem vardı, fakat pek yaşayamadı.
Bu tür bulut oyun ağları ile beraber, halihazırda donanımınızdan bağımsız olarak, bir oyunu bulut sunucu üzerinde bir makine üzerinden oynayabiliyorsunuz. Ha, bu sistem ne kadar yaygınlaşır pek emin değiliz, zira donanım üreticileri de kullanıcılara donanım satma derdinler.
7/9
İkinci beyin: CES 2019'da karşımıza çıkan bir cihaz olan OrCam MyMe, kişisel sosyal ilişki asistanı. Günlük hayatınızda kiminle tanıştıysanız hakkında bir araştırma yapan ve size onunla ilgili bilgileri toplayan, üzerinde minik bir kamera bulunduran bu cihaz, tabii ki 5G'den yararlanacak ve gelecekte farklı modüllerle hayatımızda olabilir. Ne gibi mi? Mesela Black Mirror'daki The Entire History of You bölümündeki "lens" gibi. Teknoloji devlerinin bu yönde de çalışmaları olduğunun altını çizelim.
8/9
Dil öğrenmeniz gerekmeyecek: Evet, günün birinde herhangi bir şey öğrenmeye gerek kalmayacak, zira bunlar CHIP'lerle sağlanacak. Ancak o zamana kadar dil çevirisinde ekstra cihazları kullanacağız. 5G'den bu yönde de yararlanılacak ve simültane çeviri daha hızlı şekilde yapılabilecek.
9/9
Telefon zombileri artacak: Evet, dolayısı ile tüm bunların neticesinde daha fazla telefon zombisi olacağız. Evet, halihazırda 4G bağlantısı ile beraber başımızı telefondan kaldırmıyorken, 5G ile birlikte tüketecek çok daha fazla veri elimizin altında olacak. Yani, başımızı ekrandan kaldırırsak, ne ala.
#5G
#teknoloji
#internet
#bağlantı