Vekaletle kurban kesimi, bir kişinin kurban ibadetini başkası aracılığıyla yerine getirmesine imkan tanıyan bir uygulamadır. Peki Vekaletle kurban kesimi kimin adına olmalı? Vekaletle kurban kesimi nasıl yapılır? İşte kurban vekaleti hakkında bilinmesi gerekenler.
Vekaletle kurban kesimi, kurban ibadetini yerine getirmek için bir başkasına yetki verilmesi anlamına gelir. Bu sayede kurban sahibi, kurbanı bizzat kesemese bile, vekil ettiği kişi aracılığıyla ibadetini yerine getirebilir. Peki Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter? Vekaletle kurban kesimi nasıl yapılır? Vekaletle kurban kesimi kimin adına olmalı? İşte vekalet kurban ile ilgili bilinmesi geekenler.
Vekaletle kurban kesimi kimin adına olmalı?
Hayvan, kurban niyetiyle ve vekalet veren kişi adına kesilmelidir. Kurban hisselerine ortak olanların tamamının niyeti ibadet olmalıdır.
Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardaki kurban hisseleri nasıl olmalı?
Küçükbaş bir hayvana birden fazla kişinin ortak olması ya da büyükbaş bir kurbanlığa 7'den fazla kişinin hissedar olması caiz değildir. Aynı hisseye birden fazla kişinin ortak olması halinde kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Bu sebeple bir hissenin birden fazla kişiye satılması gibi bir yanlışa düşülmemelidir.
Vekaletle kurban kesimi nasıl yapılır?
Vekaletle kurban kestirmek isteyen kişinin, kesene vekalet vermesi gerekir. Eğer kurban ibadetinin yerine getirilmesi hususunda bir kurum aracı kılınıyorsa bu durumda kurbanın satın alınması, kesilmesi ve dağıtılması gibi hususlarda kapsamlı bir vekalet verilmelidir. Aracı kişi ve kuruluşlar, vekalet şartlarının dışına çıkmamalı, kurbanlarla ilgili olarak, sahiplerinin bilgisi ve rızası dışında iş ve işlemlerde bulunmamalıdır.
Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Kurbanlıklar, mutlaka kurban kesim günleri içerisinde kesilmelidir.
Hanefi mezhebine göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder, bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Şafii mezhebine göre ise bayramın 4. günü gün batana kadar kurban kesilebilir.
Vekaletle kurban kesimi nasıl yapılır?
Vekaletle kurban kesimi için şu adımları izleyebilirsiniz:
Vekil tayin edin: Kurbanınızı kesecek kişiye veya kuruma vekalet vermeniz gerekir. Vekil tayin ederken, kurbanın satın alınması, kesilmesi ve dağıtılması gibi hususlarda kapsamlı bir vekalet vermeniz önemlidir.
Vekalete ilişkin bilgileri teyit edin: Vekil tayin ettiğiniz kurum veya kişiye, adınız, soyadınız, iletişim bilgileriniz ve keseceğiniz kurbanın cinsiyeti, yaşı ve kilosu gibi bilgileri vermeniz gerekir.
Vekil kurumun güvenilir olduğundan emin olun: Vekil olarak bir kurum seçtiyseniz, kurumun güvenilir ve kurban kesim işlemlerini hijyenik koşullarda gerçekleştirdiğinden emin olun.
Kurban bedelini ödeyin: Vekil kuruma kurban bedelini ödeyerek vekalet işlemini tamamlayın.
Kurban vekalet ücreti ne kadar?
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Bu yıl için vekâletle kurban kesim bedeli yurt içinde 11 bin 750 Lira, yurt dışında ise 4 bin 750 Lira olarak belirlenmiştir" dedi.