Çalışma hayatı ve ekonomik düzenlemeleri içeren geniş kapsamlı kanun teklifi, Meclis gündemine taşındı. İlk aşamada 86 maddeden oluşan yasadan 42 maddesi kabul edildi. Şimdi ise gündemde kalan maddeler bulunuyor. Öne çıkan konular arasında sigorta primi teşviki, kademeli emeklilik, ev kadınlarına emeklilik ve 3600 ek gösterge gibi önemli düzenlemeler bulunuyor. Meclis'in bu maddeler üzerindeki çalışmaları yakından takip ediliyor. Peki torba yasa maddelerinde neler var, son durum ne? İşte erken emeklilik için detaylar...
Meclis, 16 Ocak 2024 tarihi itibariyle çalışmalarına devam ederken, gözler Torba Yasa maddeleri ve içeriğine çevrildi. Ekonomik düzenlemeleri içeren birçok madde arasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'ın "Birinci döneme yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini en yakın zamanda hayata geçireceğiz." açıklamasında bulunmuştu. Peki 3600 ek gösterge ne zaman yasalaşacak?
Torba yasa ile birlikte sigorta primi teşviki, kademeli emeklilik, ev kadınlarına emeklilik ve 3600 ek gösterge gibi ekonomik olarak atılacak birçok adımın torba yasa ile görüşülmesi bekleniyor.
TORBA YASA'DA SON DURUM NE?
Son olarak İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu.
İşte, 2024 Torba Yasa maddeleri ve içeriği;
TORBA YASA MADDELERİ VE İÇERİĞİ GÜNDEMDE
3600 EK GÖSTERGE TORBA YASA'DA VAR MI?
Bakan Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklamada konuyla iligli şu ifadeleri kullandı;
Bakan Işıkhan'ın birinci döneme yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini en yakın zamanda hayata geçireceğiz sözlerinden sonra devlet memurları için geçerli olan göstergenin 86 maddelik torba yasada yer alması ön görülüyor.
Memur maaş ve ikramiyelerine yansıyacak 3600 ek gösterge düzenlemesiyle yaklaşık 5,3 milyon memuru ilgilendiren yasa, memurların unvan, görev sorumluluk ve hizmet, maaş hesaplarında büyük role sahip olacak.
SİGORTA PRİMİ TEŞVİKİ
Torba kanunda yer alan iki düzenleme işverenleri yakından ilgilendiriyor. Bunlardan ilki 6111 kanun kodlu sigorta prim teşvikinin uygulanma süresinin iki yılda daha uzatılması. 6111 kanun kodlu sigorta prim teşviki hali hazırda en geniş kapsamda uygulanan teşvik.
Özellikle genç ve kadınların istihdamında daha uzun süreyle işverene destek sağlayan teşvik bir sigortalıda asgari ücret düzeyinde bile 3.100 TL avantaj sağlıyor. Bu desteğin devamı işverenleri memnun edecektir. Ayrıca düzenleme ile 31 Aralık 2025'e kadar uzatılan teşvik süresini bu tarihten sonra bir yıl daha uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilendiriliyor.
6111 kanun kodlu teşvikin süresi 31 Aralık 2023 itibarıyla sona ermişti. Torba kanun hangi tarihte yasalaşırsa yasalaşsın işverenler teşvikten 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yararlanabilecekler. 6111 kanun kodlu teşvik 2011'den bu yana uygulanıyor.
Bir kez SGK'ya bildirilen sigortalılar iş değiştirse ve teşvik şartlarını taşısalar bile yalnızca bir kez bu teşvikten faydalanabiliyor. Aradan geçen 12 yılı aşkın sürede bu nedenle pek çok sigortalının 6111 teşvikinden faydalanamaması durumu oluşuyor. Bu sorun genel kurulda maddeye eklenecek bir ifade ile çözülebilir.
ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ
İşverenleri ilgilendiren bir diğer düzenleme asgari ücret desteğinin 700 TL'ye çıkartılması. Asgari ücret komisyonu görüşmeleri süresince kararlaştırılan düzenleme torba kanun ile yürürlüğe girecek. 2024 yılının Ocak - Aralık dönemi boyunca işverenlere bir yıl önce en düşük istihdam ettikleri kişi sayısının altına inmemeleri şartıyla destek sağlanacak.
Destek miktarı bir yıl önce SGK'ya günlük 671 TL ve altında bildirilen sigortalılar için günlük 23.33 TL olarak uygulanacak. 30 gün üzerinden SGK'ya bildirilen sigortalılar için destek miktarı 700 TL olacak.
Toplu iş sözleşmesi bulunan işyerleri için 671 TL rakamı 1.341 TL olacak. Dolayısıyla toplu iş sözleşmesi nedeniyle ücretleri yüksek olan işçiler için de işverene destek sağlanacak. 2024 yılında yeni faaliyete geçen işyerleri de istihdam ettikleri işçiler için SGK'ya bildirdikleri gün sayısı çerçevesinde destekten yararlanabilecekler.
İşverenlerin asgari ücret desteğinden yararlanmayı sürdürebilmek için SGK'ya eksik bildirimde bulunmamaları ve kayıt dışı istihdam etmemeleri gerekiyor. Bu durumların tespiti halinde işverene sağlanan asgari ücret desteğinin tamamı geri alınıyor.
2024 Torba Yasa ne zaman çıkacak?
Torba yasa TBMM'den geçtiği zaman Resmi Gazete'de yayımlanarak, duyurulacak.