Kripto varlıkların tanımlanmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklif ile kripto varlıklar ilk kez tanımlanacak ve işlemler yasal zemine oturtulacak. Kripto tasarısı maddeleri merak konusu. Peki kripto para yasa tasarısında neler var?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde bulunan Kripto Varlıkları Tasarısı hakkında merak ettiğiniz bilgileri buradan edinebilirsiniz. Kripto varlıkların tanımlanmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıda, kripto varlıklar "blok zinciri veya benzeri bir teknoloji kullanılarak sanal ortamda oluşturulan, dijital ağlar üzerinden dağıtılabilen ve değer veya hak ifade edebilen gayri maddi varlıklar" olarak tanımlanıyor.
AK Parti Grupbaşkanı Abdullah Güler, "Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne ilişkin ayrıntıları TBMM'de düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Kripto varlık düzenlemesinde Türkiye'nin gri listeden çıkması için gereken şartların sonuncusunu da barındırıyor.
19 maddeden oluşan kanun teklifine ilişkin AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamalarda bulundu. Tasarıda kripto varlık ekosisteminde yer alan cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı ve platform gibi kavramların tanımı yer almaktadır.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının faaliyete başlayabilmesi için SPK'dan izin alacak. Bilgi sistemleri ve teknoloji altyapılarını TÜBİTAK belirleyecek.
Platformlarda gerçekleştirilen işlemlerin güven, açıklık ve istikrarını bozacak eylemlere yönelik tedbirler öngörülmektedir.
Kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığına yönelik usul ve esaslar SPK tarafından belirlenecek.
İzinsiz faaliyet gösteren kurumlara ilişkin SPK yetkili olacak. İzinsiz faaliyetlerde yurt içi ve yurt dışı ayrımı kaldırılacak, hukuk dışı faaliyetlere yönelik etkinliği artırılacak.
İzinsiz kripto faaliyetlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldü. Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet göstermek isteyenler 1 ay içerisinde SPK'ya başvuracak.
Faaliyet göstermeyecek olanlar 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak. Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsaların kullanımı sonlandırılacak. Türkiye 40 standardının 39'u ile uyumlu. Kripto bu alandaki son eksiği de gidermeyi amaçlıyor.