İmsak vakti, oruç ibadetinin başlangıcını belirleyen önemli bir zaman dilimidir ve orucun doğru bir şekilde yerine getirilmesi için bu vakte uyulması gerekir. Peki imsak vakti kaçta giriyor? İmsak saat kaçta sona eriyor? İşte 2024 Ramazan imsakiyesi İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya imsak saati, sahur vakti, sabah ezan saati...
İmsak vakti, coğrafi konuma, tarihe ve takip edilen hesaplama metoduna göre değişiklik gösterir. Bu nedenle, kesin bir vakit vermek için bulunduğunuz şehri veya coğrafi bölgeyi bilmem gerekiyor. Peki İmsak kaçta giriyor? İmsak saat kaçta sona eriyor? İşte 2024 Ramazan imsakiyesi İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya imsak vakitleri…
Orucun Başlangıcı: İmsak vakti, Ramazan ayında veya nafile oruçlarda orucun başladığı anı gösterir. Bu vakitten itibaren oruç tutan kişi, niyet ettiği orucu bozacak hiçbir şey yapamaz (yeme, içme, cinsel ilişki vb.).
Manevi Hazırlık: İmsak vakti aynı zamanda müminlerin manevi bir hazırlık yapmaları ve güne ibadetle başlamaları için bir fırsattır. Sabah namazı için hazırlık yapmak ve günü ibadetle karşılamak bu vaktin getirdiği manevi atmosferin bir parçasıdır.
İSTANBUL İMSAK VAKTİ KAÇTA GİRİYOR?
11 Mart Pazartesi İstanbul’da imsak vakti saat 05:51’de giriyor.
ANKARA İMSAK VAKTİ KAÇTA GİRİYOR?
11 Mart Pazartesi Ankara’da imsak vakti saat 05:36’da giriyor.
İZMİR İMSAK VAKTİ KAÇTA GİRİYOR?
11 Mart Pazartesi İzmir’de imsak vakti saat 06:01’de giriyor.
ANTALYA İMSAK VAKTİ KAÇTA GİRİYOR?
11 Mart Pazartesi Antalya’da imsak vakti saat 05:48’de giriyor.
BURSA İMSAK VAKTİ KAÇTA GİRİYOR? SABAH EZANI KAÇTA OKUNACAK?
11 Mart Pazartesi Bursa’da imsak vakti saat 05:48’de giriyor.
İmsak vakti, oruç ibadetinin başlangıcını belirleyen önemli bir zaman dilimidir ve orucun doğru bir şekilde yerine getirilmesi için bu vakte uyulması gerekir.
İŞTE RAMAZAN İMSAKİYESİ 2024 İL İL İMSAK VAKİTLERİ, SABAH EZAN SAATLERİ
İmsak nedir? İmsak Vakti Ne Zaman Giriyor?
Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakin zıttı iftardır.
Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sâdığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’ân-ı Kerîm’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (el-Bakara, 2/187).
Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi?
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezân başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.