GSS borcu emeklilik şartları merak ediliyor. Genel sağlık sigortası, ekonomik durumun ve sigortalı olup olmamana bakılmaksızın hastalık durumunda sağlık hizmetinden yararlanma hakkı sunar ve bazı istisnalar dışında herkesi kapsar. GSS borcu emekliliği engel olup olmadığı merak konusu. Peki Genel sağlık sigortası borcu olan emekli olabilir mi?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) sayesinde hastanelerden ücretsiz hizmet alınabilir, devlet tarafından sunulan bu hizmet ile ilgili pek çok detay vardır. Genel sağlık sigortası primleri, sigortalı kişilerin gelirlerine göre belirlenmektedir. Primler, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tahsil edilmektedir.
GSS nedir?
Genel sağlık sigortası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve bazı yabancıların, sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayan bir sosyal güvenlik sistemidir. Bu sistem, kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanmasını sağlamaktadır.
GSS prim borcu olan emekli olabilir mi?
GSS prim borcu olan SGK (4A) ve Emekli Sandığı (4C) kapsamındaki sigortalılara emekli maaşı bağlanmasına engel teşkil etmez. Bağkur (4B) kapsamdaki emekli aylığı bağlanacak sigortalar ise emekli olmak için GSS prim borcunu ödemeleri gerekiyor.
Emeklilikte GSS borcu nedir?
Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır. Bu nedenle de GSS prim borcu birikir.
Genel sağlık sigortası aylık ne kadar?
Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olanlar kimler?
Genel sağlık sigortası, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanuna göre, genel sağlık sigortası kapsamında olanlar şunlardır:
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları
Türkiye'de ikamet eden yabancılar
Türkiye'de tıpkı bir Türk vatandaşı gibi sosyal güvenlik hakkına sahip olan yabancılar
Türkiye'de geçici olarak bulunan yabancılar.
Genel sağlık sigortası kapsamındaki kişiler, sağlık hizmetlerinden aşağıdaki durumlarda yararlanabilirler:
Yatarak tedavi
Acil tedavi
Ayakta tedavi
Ruh sağlığı ve hastalıkları tedavisi
Doğum
Teşhis ve tedavi amacıyla yapılan görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri
İlaç
Protez ve ortez
Tedavi amacıyla yapılan seyahat.
GSS borcu olanlar muayene olur mu, ilaç alabilir mi?
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, GSS'li olup prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayacak Türk vatandaşları ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesisleri ile devlet üniversitesi hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanabilmelerine ilişkin düzenleme 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı.
Böylece bu kapsamdaki kişiler, prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın devlet hastaneleri ile devlet üniversitesi hastanelerinden önümüzdeki yıl da yararlanabilecek.