Fazla mesai hesaplama oldukça basittir. Fazla mesai ücreti, işçilerin normal çalışma saatleri dışında yaptıkları çalışmalar için ödenen ücrettir. Bu maddeye göre, fazla çalışma ücreti, normal çalışma ücretinin %50 fazlası olarak ödenir. Peki haftalık 45 saatin üzerinde çalışan fazla mesai ücreti ne kadar, fazla mesai ücret hesaplaması nasıl yapılır?
Fazla mesai ücreti, işçilerin normal çalışma saatleri dışında yaptıkları çalışmalar için ödenen ücrettir. Türkiye'de fazla mesai ücreti, İş Kanunu'nun 41. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, fazla çalışma ücreti, normal çalışma ücretinin %50 fazlası olarak ödenir. İş Kanunu, fazla çalışmayı haftada 45 saat üzerinde yapılan çalışmalar olarak tanımlıyor. Buna göre kişi haftada 45 saatin üzerinde çalışıyorsa ‘fazla çalışma’ yapmış oluyor. İşçiye Fazla Mesai Ücreti Nasıl Ödenir? Fazla Mesai Ücreti İspatı Nasıl Yapılır?
Mesai Hesaplama Nasıl Yapılır?
Fazla mesai hesaplaması saatlik bazda ve brüt ücret üzerinden yapılır. 45 saati aşan çalışmalarda fazla mesai ücreti normal mesaiden yüzde 50 daha yüksek bir oranda ödenirken fazla süreli çalışmalarda bu oran yüzde 25 oranında daha fazladır. Yıllık fazla mesai saati maksimum 270 saattir. Bu süre aylık 225 saate denk gelir.
Fazla Çalışma Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Fazla mesai hesaplaması matematiksel işlemlerle ‘Brüt ücret/225 = x 1,5’ formülüne göre yapılmaktadır. Örnek verilecek olursa aylık brüt ücreti 20 bin TL olan bir işçinin 5 saat mesai yaptığını varsayarak;
20.000/225=88.88 x 1,5 = 133.32 TL bir işçinin saatlik çalışma ücretidir. İşçi 5 saat mesai yaptığı için 133.32 TL 5 saatlik mesai süresi ile çarpılır. Bu işlem sonucunda 666.6 TL işverenin 5 saat fazla mesai yapan işçiye ödemesi gereken miktardır.
Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Fazla sürelerle çalışmalarda ise her bir saat için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 25 yükseltilmesi şeklinde ödenir.
Fazla süreli çalışmalar hesaplaması ise şu şekilde yapılmaktadır:
Saatlik Brüt Ücret + (Saatlik Brüt ücret x 1,25) = Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti
Fazla Çalışma Süresi x Fazla Sürelerle Çalışma Ücreti
Örnek verilecek olursa saatlik brüt ücreti 50 TL olan bir işçi haftalık çalışma süresinden 5 saat fazla çalıştığında alacağı toplam fazla çalışma ücreti
50 + (50 x %25) = 62.5 TL
5 x 62.5 = 312.5 TL şeklindedir.
Fazla mesai hesabında prim dikkate alınır mı?
Bu iki ödemenin farklı nitelikte olduğu göz önüne alınmadan, işçiye ödenen prim miktarının fazla çalışma ücreti ile karşılaştırılması suretiyle sonuca gidilmesi yerinde değildir. Diğer taraftan işçiye yapılan prim ödemesinin niteliği, fazla çalışma ücretinin hesabında önem taşımaktadır.
Geriye dönük fazla çalışma nasıl ispat edilir?
İşçinin imzasını taşıyan bordro, sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir ve bu nedenle işçi tarafından imzalanmış olan bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda yer alan fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
Fazla çalıştığımı nasıl kanıtlarım?
Fazla mesainin ispat edilmesi genel hükümlere tabidir. Fazla çalışmanın ispatı için işyeri kayıtları, işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri içerisindeki yazışmalar delil sayılabilir. Fakat, fazla çalışmanın bu delillerle kanıtlanamaması durumunda tanık ile sonuca gidilmesi gerekir.
Fazla çalışma ücreti ile fazla mesai arasındaki fark nedir?
Fazla çalışma (mesai), iş yasası kapsamında haftalık 45 saati aşan çalışmalardır. Bir iş yerinde kanunda belirtilen haftalık çalışma süresinin üzerinde çalışma yapıldığında, bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma ücreti olarak adlandırılır.
Bir işçi 270 saatten fazla çalışırsa ne olur?
İşçi, yıllık fazla çalışma süresi 270 saati aştığı takdirde, çalışma koşullarının uygulanmaması sebebiyle iş akdini haklı nedenle derhal feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilir.
Bir işçi 45 saatten fazla çalışırsa ne olur?
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Fazla mesai ücreti aylık ücret içinde ödenebilir mi?
Dairemiz, 270 saatle sınırlı olarak söz konusu hükümlerin geçerli olduğunu kabul etmektedir.” ifadelerine yer verilmiştir. Ayrı Sözleşme: Eğer iş sözleşmesinde bir hüküm yoksa ayrı bir sözleşme ile de fazla çalışma ücreti aylık ücrete dahil edilebilir.
Fazla mesai ücreti SGK primini etkiler mi?
Fazla mesai ücreti, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri, ek görev ücreti de asıl ücrete dahildir. 77 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca ücretlerin brüt toplamı hak edildikleri aylar itibariyle prime tâbi tutulacaktır. Yani, prime tâbi tutulabilmesi için ücretin ödenmesi şartı yoktur.
Fazla mesai bordroya yansır mı?
İşçinin gerçek ücreti ile asgari ücretten yapılan tahakkuk arasındaki farkı her zaman talep etmesi mümkündür. Ancak, imzalı bordroda yer alan aylık 10 saat fazla çalışma bilgisi yine de işçi açısından bağlayıcıdır. Daha fazla çalışma yaptığı tanıkla ispatlanamaz, ancak yazılı belge ile kanıtlanması gerekmektedir.