Öğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Millî Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü; ilk kez ÖSYM tarafından 13 Temmuz 2025'te düzenlenecek. AGS soru dağılımına ilişkin detaylar netleşti. Milli Eğitim Bakanlığı akademi giriş sınavı kapsamındaki AGS'de 80 soru sorulacak. Peki AGS puanı nasıl hesaplanacak? MEB Akademi giriş sınavı için ilk detaylar.
Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı'nın (AGS) ayrıntıları belli oldu. Sınav, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek. Peki, AGS ne zaman gerçekleşecek? MEB Akademi giriş sınavı (MEB-AGS) detayları açıklandı.
10 Ekim 2024 tarihli ve 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile öğretmen olarak istihdam edileceklerin, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarının birinden mezun ve Akademi tarafından verilecek hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçileceğine yönelik düzenlemeler yapıldı.
AGS konu ve soru dağılımı belli oldu mu?
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile ÖSYM arasında yapılan Akademi Giriş Sınavı (AGS) konu dağılımı çalışması tamamlandı. Öğretmenler tarafından merakla beklenen açıklamaya göre, AGS’nin 2025 sınavında hangi konulardan kaç soru geleceği belli oldu.
Türkçe (Sözel Yetenek): 15 soru
Adayların okuduğunu anlama, dil kullanımı ve sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek için hazırlanmış sorular yer alacak.
Matematik (Sayısal Yetenek): 15 soru
Sayısal akıl yürütme, mantık ve temel matematik becerilerini ölçen sorular bulunacak.
Tarih: 10 soru
Genel tarih bilgisi, Türk tarihi ve önemli olaylarla ilgili temel sorular bu alanda yer alacak.
Coğrafya: 8 soru
Türkiye ve dünya coğrafyasına dair temel konuları kapsayan sorular yer alacak.
Eğitimin Temel Kavramları ve Türk Milli Eğitim Sistemi: 24 soru
Eğitim bilimleri ve Türkiye’nin eğitim politikaları hakkında detaylı bilgi gerektiren sorular sınavın önemli bir bölümünü oluşturacak.
Mevzuat: 8 soru
Türk eğitim sistemine dair anayasa, kanunlar ve yönetmeliklere ilişkin sorular bu alanda yer alacak.
MEB Akademi Giriş Sınavı (AGS) ne zaman?
ÖSYM tarafından 13 Temmuz 2025'te uygulanacak MEB-AGS'nin detayları belli oldu.
AGS sınav kaç oturumda yapılacak?
AGS sınavı, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek.
AGS puanı nasıl hesaplanacak?
Buna göre, biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adaylıkları için AGS puanının yüzde 50'si ile ÖABT puanının yüzde 50'si alınarak MEB-MEB AGS puanı belirlenecek.
Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adaylıkları için ise AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) esas alınacak. Buna göre, AGS puanının yüzde 50'si ile YDS puanının yüzde 50'sinin toplanmasıyla adayların MEB-AGS puanı hesaplanacak.
Bu kapsamda yabancı dil alanında puan hesaplaması yapılırken adayların aynı yıl ve AGS'den önce girdikleri YDS veya e-YDS puanlarından en yüksek olan sınav notu kullanılacak. ÖABT ya da YDS uygulanması planlanmayan diğer öğretmen adaylıkları için de MEB-AGS puanı, sadece AGS ile oluşturulacak.
MEB AGS sınavın kapsamı
Öğretmen adaylarına, MEB-AGS kapsamındaki AGS'de 80 soru sorulacak. Sınav, sözel ve sayısal yetenek, tarih, Türkiye coğrafyası, eğitimin temelleri ve Türk millî eğitim sistemi ile mevzuatı (anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayacak.
ÖABT oturumu ise adayların alan bilgisine yönelik olmak üzere 50 sorudan oluşacak. Öte yandan, sınava ilişkin detaylı açıklamaların ilerleyen günlerde ÖSYM tarafından yapılması bekleniyor.