Yeni bir araştırma, ilaç alımı öncesinde tüketilen bazı yiyeceklerin, ilaçların vücutta işlenme sürecini etkilediğini kanıtladı. Genellikle aç karnına ilaç içmenin tavsiye edilmediği bilinirken, beslenmenin ilacın etkisi üzerindeki rolü giderek artıyor. Bazı gıdalar ilacın etkinliğini artırırken, bazıları ise azaltabiliyor. Bu nedenle ilaç alırken beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi oldukça önemli. Peki, gıdalar ilaç etkisini nasıl değiştiriyor?
Genellikle aç karnına ilaç kullanımı vücuda zarar verebilirken, ilaçlarla bazı yiyeceklerin bir araya gelmesi ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlara göre, birçok ilaç ve yiyecek kombinasyonu kan pıhtılaşmasına veya karaciğer hasarına neden oluyor.
Uzman doktorlar, yeni bir ilaca başlamadan önce ilaç kullanım talimatlarını dikkatlice incelemenin ve yememeniz gereken belirli yiyecekleri öğrenmenin önemini vurguluyor.
Uzmanlar, bu tür hastalıkların önüne geçmek için belirli ilaçları belirli yiyeceklerle asla tüketmemenin gerektiğini söylüyor.
Greyfurt ve statinler
Statinler, kandaki "kötü kolesterol" olarak da bilinen yüksek kolesterol düzeyini düşüren ilaçlardır.
İngiliz Kalp Vakfı bu ilaçları kullanan kişilerin greyfurt ve greyfurt suyu tüketmekten kesinlikle kaçınması gerektiğini söylüyor. Bu gıdanın tüketimi ilacın yan etkilerini ciddi oranda artırıyor.
Greyfurt, vücudun ilacı parçalama sürecine engel olan bir grup kimyasal içeriyor.
Bu meyveler ilaçla beraber tüketildiğinde bazı enzimlerin çalışmasını durduruyor. Bu da ilacın vücutta amaçlanan dozdan daha fazla emilmesine yol açabiliyor.
Limon ve portakal gibi diğer turunçgillerin de aynı etkiye sahip olduğu düşünülüyor.
Greyfurt bazı tansiyon ilaçlarının ve bazı psikiyatrik ilaçların yan etkilerini de artırabiliyor.
Süt ürünleri ve antibiyotikler
Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri antibiyotiklerin emilimini engelleyebiliyor.
Süt ürünlerinin içerdiği kalsiyum, sindirim sisteminde antibiyotiğe bağlanarak ilacın emilimini ve etkinliğini azaltıyor. Bunu önlemek için, süt ürünlerini tüketmeden birkaç saat önce veya sonra antibiyotik almak tavsiye ediliyor.
İlacın süt ürünleriyle beraber tüketimi kan basıncında ciddi bir artış, göğüs ağrısı ve kalp ritminin artması gibi yan etkilere neden olabilir.
Yeşil yapraklı sebzeler ve Kan sulandırıcılar
Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız, ne kadar yeşil yapraklı sebze yediğinize dikkat etmeniz iyi bir fikir olabilir.
Sağlığa faydalarıyla öne çıkan ıspanak, lahana ve brokoli gibi yiyecekler aynı zamanda kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini açısından zengindir.
Karalahana, ıspanak ve marul gibi yeşil yapraklı pek çok sebzede bulunan K vitamini, kan sulandırıcı ilaçların etkilerini tersine çevirerek kanın pıhtılaşmasını artırabilir.
Kahve ve Antipsikotikler
Antipsikotik ilaçlar şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresif bozukluğu olan kişilerin tedavisinde kullanılıyor.
Bu hapları çay veya kahve gibi ürünlerde bulunan kafeinle almak vücudunuzun ilaçları su ile almaya göre daha az emmesine neden olabilir.
Kafein aynı zamanda bazı anti-psikotik ilaçların yan etkilerini artırarak kalp ritmini yükseltebilir ve kan basıncının artmasına yol açabilir.