Doğanın mucizesi olarak adlandırılan ıhlamur çayı kış aylarının vazgeçilmez içeceği. Hem hoş kokusuyla hem de lezzetiyle çok sevilen ıhlamur, günün her saatinde içilebilecek rahatlatıcı bir seçenek olarak sofralardaki yerini koruyor. Ancak yanlış kaynatıldığında adeta bir zehre dönüşüyor. Uzmanlar uyarıyor, işte ıhlamur demlemenin püf noktası.
Hem sağlık için hem de keyifli bir içecek olarak tercih edilen ıhlamur, Türk mutfağının önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.
Ihlamurun pek çok faydası bulunuyor. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinirken, aynı zamanda stresi azaltıcı etkisiyle de tercih ediliyor.
Uykusuzluk sorunu yaşayanlar için de doğal bir çözüm olma özelliği taşıyor.
Uzmanlar uyarıyor: Vitaminini öldürmeyin!
Uzmanlar, halk arasında doğal olan her şeyin zararsız olarak görüldüğünü belirtip, "Kış aylarına yaklaşıldığında en çok tüketilen ürünlerin başında ıhlamur geliyor, özellikle bu aylarda çok fazla tüketiliyor. Sakinleştirici ve idrar söktürücü özelliği, soğuk algınlığına iyi gelmesi, öksürük ve balgam giderilmesinde ve bağışıklık sisteminin korunması amacıyla tüketiliyor. Çok sık tüketildiği için bir takım yanlışlıklarda yapılıyor. Eğer biz doğru kullanırsak yüksek bir performansta fayda sağlıyoruz. Ama kullanım hatası olursa yararından çok zararı da olur. Halk arasında doğal olan her şey zararsızdır gibi görülüyor. Almış olduğumuz ıhlamurun bir taze olması ve dönemin de toplanması gerekli. Toz toprak olmaması ve özellikle daha çok kapalı poşetlerde alınması, ıhlamurun çiçek ve yaprağıyla birlikte kullanılması gerekiyor" uyarısında bulundu.
Kırmızı renge dönüyorsa dikkat
- Son zamanlarda yapılan bir araştırma, ıhlamur çayının demlenme sürecinde yaşanan renk değişiminin önemli bir uyarı işareti olduğunu ortaya koydu.
- Uzmanlara göre, ıhlamur demlenirken kırmızı renge döndüğünde besin değerini kaybediyor. Çayın tüketilmeden önce dikkatlice incelenmesi gerekiyor.
Ihlamur nasıl tüketilmeli?
- C vitamini deposu olan limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini de bir zırh gibi güçlendirir.
- Ihlamura biraz tarçın atarsanız bu balgamı sökebilir bir avuç ıhlamuru 2 litre suya atarak yapabiliriz.
- Bir de havlıcan var bunu da atarsanız kış aylarında sizi daha mukavemetli içerden dirençli tutabilir. Bir tane zencefil atarsanız antibiyotik özelliği görülebilir.
- İçerisine ada çayı atarsanız boğazınıza iyi gelebilir ayrıca kuşburnu katarsanız C vitamini artabilir. Ayrıca içerine olmadıysa papatya atarsanız içerinizde bulunan zehri atabilir.
Bilinmeyen faydaları
- Migren (baş ağrıları)
- Uykusuzluk
- Aşırı kanama
- İdrar kaçırma
- Romatizma
- Öksürük
- Bronşit
- Anksiyete ve kaygıya iyi gelir
- İdrar sökücü