İbn-i Sina'nın tavsiye ettiği şifalı sirkengebin şerbeti; Sirkencübîn veya sirkengübîn ismiyle de bilinir... 2 bin 500 yıllık şerbet, Osmanlı padişahları ve hatta Mevlana sağlıklı kalabilmek için şifa niyetine içerdi. İlaç niteliğindeki bu içecek vücuttaki mikroplara adeta savaş açıyor. Vücuttaki ödemi atan ve öksürüğü yumuşatan sirkengebin şerbeti, çok yaygın olmasa da hâlâ severek tüketiliyor. Üstelik evde hazırlaması da çok basit, sadece 3 malzeme! Peki sirkengebin şerbeti nasıl yapılır, yararları neler, nasıl tüketilmeli? Sirkengebin kürü nedir? İşte sirkengebin şerbetinin yapılışı ve faydaları...
Hastalıklardan korunmak adına bol bol doğal kürler hazırlayan İslam alimi İbn-i Sina'nın şifalı tarifleri günümüzde kullanılmaya devam ediyor.
Sirkengebin şerbeti ise İbn-i Sina'nın favorisi olarak gösteriliyor. Öyle ki Osmanlı padişahlarının ilaç niyetine tükettiği ve Mevlana'nın da her gün düzenli olarak içtiği rivayet ediliyor.
Sirkengebin Şerbeti’nin geçmişinin Antik Yunan’a dayandığı, 2500 yıldır tedavi amaçlı kullanıldığı rivavet ediliyor. Osmanlı padişahlarının saray mutfağında şifa kaynağı olarak mutlaka yer verdiği Sirkengebin şerbeti, adeta bir mikropsavar görevi görüyor.
Sirkengebin şerbetinin faydaları neler?
-Hazımsızlığa iyi geliyor, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor.
-Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor, bu sayede tokluk hissinin daha uzun süre devam etmesini sağlıyor.
-Yüksek kolesterol değerleriyle mücadele ediyorsanız, bu şerbet, sirkenin dengeleyici etkisiyle kolesterol düzeylerinde düşüş sağlayan bir yardımcı olabilir.
-Antioksidan özelliği sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde vücudun temizlenmesini sağlıyor, bir detoks etkisi oluşturuyor.
-Düzenli tüketildiğinde yüksek tansiyonu dengeler, kalıcı denge sağlar.
-Aslında içeriği tıpkı şimdilerde çok popüler olan sirkeli-ballı su ile aynı olduğundan sabahları aç karnına içildiğinde zayıflamaya yardımcı olduğu da biliniyor.
Sirkencübin şerbeti nasıl hazırlanır?
Malzemeler:
- 1 litre su
- 1 su bardağı elma sirkesi
- 2-3 yemek kaşığı çiçek balı
Sirkengebin şerbeti, genellikle temel malzemelerden oluşuyor.
1 su bardağı suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 yemek kaşığı bal ilave ederek yapabilirsiniz.
İçine çubuk tarçın, karanfil gibi lezzetler de ilave ederek aromasını damak tadınıza daha uygun bir hale getirebilirsiniz.
2 saat beklettikten sonra hazır olan sirkengebin şerbetini yemeklerden sonra tüketebilirsiniz. Her gün 1 bardak içmeniz yeterli olacak.
Not: İçmeden önce olası bir alerjik reaksiyon riskine karşı öncesinde mutlaka doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.