Cennet hurması, bir diğer bilinen adıyla Trabzon hurması birçok kişinin tadını dahi bilmediği, bilenlerin ise bayılarak yediği oldukça lezzetli bir meyvedir. Kuru cennet hurmasını tadının yanı sıra dışının da beyazlığının sebebi oldukça merak edilenler arasında. Peki cennet hurmasının dışı neden beyaz? Kuru hurmanın üzerinde oluşan beyazlığın nedeni ne? Kuru cennet hurmasının dışında şeker mi var? Cennet hurması nasıl kurutulur? Kuru cennet hurmasının faydaları neler? Ayrıntılar haberimizde...
Cennet hurmasının faydaları saymakla bitmiyor. Güçlü bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra, likopen, zea-ksantin, beta-karoten, kripto-ksantin, lutein gibi çoğu vitamini içinde barındırıyor.
Trabzon hurması, genellikle kurutularak saklanıyor.
Cennet hurması kurusu hazırlanırken ilk önce meyveler tam olgunlaşmadan toplanıp kabukları soyuluyor. İple bağlanan hurmalar güneşin bol olduğu bir yere asılarak kurumaya bırakılıyor.
3 – 4 hafta sonunda cennet hurması kurusu yemek için hazır hale gelmiş oluyor.
KURU CENNET HURMASININ DIŞI NEDEN BEYAZ?
Kuruyan cennet hurmalarının üzerinde beyaz renkli pudramsı bir tabaka görülür. "Acaba bozuldu mu, çürüdü mü" gibi sorulara neden olan bu beyazlık, aslında çok masum.
KURU HURMANIN ÜZERİNDEKİ BEYAZLIĞIN SEBEBİ
Kurutulmuş Trabzon hurmalarında dış kısmındaki beyaz tabaka, tüketicilerin merak konusu oluyor. Çoğu zaman akla ilk gelen küflenme ihtimalidir. Bazı insanlar hurmanın bozulduğunu düşünerek çöpe bile atmaktadır.
Ancak meyvenin dış kısmında oluşan beyaz tabaka küf değil, kuruyan meyvenin şekerinin yüzeye çıkmasındandır.
Bu beyazlık meyvenin kendi şekerinden meydana gelir ve yalnızca bu hurmaya türünde oluşur.
Hurma kurudukça içindeki şeker dışarıya çıkar ve beyaz ve pudramsı bir tabaka oluşturur. Bu bozulduğu anlamına gelmez, rahatlıkla tüketilebilir.
Daha çok Trabzon hurması olarak bilinen cennet hurması, tam bir antioksidan deposu. Cennet hurmasını tüketmeniz için nedenler yazımızda…
Cennet hurması nerede yetişir?
Cennet hurması, aslen Çin ve Japonya'da yetişen bir meyvedir. Ülkemizde de yetiştirilen ve sevilen bir meyve olan cennet hurması, yoğun olarak Karadeniz'de üretiliyor. Karadeniz'in yanı sıra Adana ve Hatay'da da yetiştirildiği biliniyor.
Cennet hurması oldukça leziz ve faydalı bir meyve olsa da ülkemizde bu meyvenin tadını dahi bilmeyen birçok kişi var. Bu meyveye ön yargı ile bakanlara söylüyoruz; cennet hurması vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin.
İçeriğinde A, C, B1, B2 ve B3 vitaminleri, karbonhidrat, fosfor, protein, kalsiyum, demir, sodyum, selüloz, potasyum ve magnezyum barındırıyor.
Uzmanlar bu meyvenin kalp hastalıkları, kanser gibi ciddi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterdiğinin altını çiziyor.
CENNET HURMASININ FAYDALARI NELER?
KANSER SAVAŞÇISI: Cennet hurması çeşitli antioksidanlar içeriyor. Bu antioksidanlar ile kanser karşıtı bir özellik gösteriyor. Serbest radikallerle savaşıyor, genel sağlığı iyileştiriyor ve hastalıklara karşı koruyor.
Serbest radikaller, sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere dönüştüren hücresel metabolizmanın yan etkileridir. Cennet hurması ise yüksek oranda A, C vitamini, kateşin ve gallokateşin gibi doğrudan çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olan bileşikler içeriyor. Özetle, beslenmenize cennet hurması eklemek, kanserden korunmanıza yardımcı oluyor.
BAĞIŞIKLIK ARTTIRICI: Cennet hurması yüksek miktarda C vitamini içeriyor. Bir adet cennet hurması günlük C vitamini ihtiyacımızın yüzde 80'ine sahip.
C vitamini bağışıklık sistemini uyarır ve güçlenmesine yardımcı olur. Öte yandan yüksek C vitamini içeriği ile cennet hurması toksinlere karşı savunma hattı oluşturan beyaz kan hücrelerinin üretimini de arttırıyor.
SİNDİRİM DOSTU: Cennet hurması harika bir lif kaynağı. Bir adet cennet hurması, günlük lif ihtiyacımızın yüzde 20'sini karşılıyor. Yüksek lif içeriği ile cennet hurması sindirim sitemine destek oluyor, kolorektal kanser ve diğer benzer hastalıklardan koruyor. Öte yandan kilo vermeye de yardımcı oluyor. Cennet hurması, mide sorunlarına da yi geliyor. Özellikle gastrit sorunu olanlara tavsiye ediliyor.
YAŞLANMA KARŞITI: Cennet hurması vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin. A vitamini, lutein, likopen, beta-karoten ve kriptoksin olmak üzere çeşitli vitaminleri bolca bulunduruyor. Bu vitaminler ise stresi azaltmada, Alzheimer'ı önlemede, kırışıklıklar ve yaşlılık lekeleri ile savaşmada büyük rol oynuyor.
TANSİYON VE KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜYOR: Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar için de birebir. Cennet hurmasının tansiyonu ve kolesterolü düşürme özelliği bulunuyor. Öte yandan cennet hurması kansızlık tedavisinde de kullanılıyor.
GÖRMEYİ GÜÇLENDİRİYOR: Cennet hurması B kompleks vitaminlerinden zeaksantin'i de içeriyor. Bu antioksidan bir madde olarak biliniyor ve göz sağlığını destekliyor. Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, bu bileşiğin sarı nokta hastalığı, gece körlüğü ve kataraktı azalttığını söylüyor.
KAN BASINCI: Cennet hurması bakır minerali bakımından da zengindir. Bu özelliği ile kan hücrelerinin oluşturulmasına yardımcı oluyor ve kan basıncını düşürüyor.
Cennet hurması potasyum bakımında da zengin bir meyvedir. Potasyum ise kan basıncını düşüren, vücuda kan akışını sağlayan önemli bir bileşendir. Uzmanlar, hipertansiyonu yani düşük tansiyonu olanlara cennet hurmasını önermiyor.