Dünyanın en iyi koruma köpeklerinden olan ve ünü Türkiye sınırını aşan başta Kangal olmak üzere saf ırk köpekler Erzincan'da Pehlivan Kangal Köpek Çiftliğinde yetiştiriliyor. Avrupa ülkelerinden bile talep gören saf ırk köpeklerin bazılarının fiyatı ikinci el otomobil fiyatını geçiyor. Peki Kangal köpekleri nerede yetişiyor? Kangal köpeklerinin özellikleri neler? Gerçek Kangal nasıl anlaşılır? Ayrıntılar haberimizde...
Kangal köpekleri yazın sıcaktan bunalır ve zorlanabilirler ama kışın eksi 30 eksi 40 derecede hiçbir rahatsızlık duymaksızın hayatlarını devam ettirebilecek bir yapıya sahiptirler.
Adeta dosta güven düşmana korku salan Kangal köpekleri yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da alıcı buluyor.
Yurt dışından 80 bin dolara kadar alıcısı olan Kangal köpekleri yurtiçinde de 750 bin liraya kadar satılabiliyor.
Erzincan’da saf ırk kangal cinsi köpeklerin yetiştirildiği Kangal Köpek Çiftliğindeki hayvanlar yurt dışından talep görüyor.
Merak üzerine köpek beslemeye başlayan Enes Sarıçiçek, şimdi kurduğu çiftlikte saf ırk kangal cinsi köpekler yetiştiriyor.
Çiftlikteki köpekler iri cüsseleri ile herkesin dikkatini çekerken, patilerinin üzerinde ayağa kalkan köpeklerin boyu sahibini bile aşıyor.
Türkiye’de farklı illerden getirilerek bakımları titizlikle yapılan köpeklerin her biri farklı özelliğe sahip.
Günlük bakımları yapılan, sağlık kontrollerinden geçirilen köpekler çiftlikte özel olarak yetiştiriliyor.
Kangal Köpek Çiftliği sahibi Enes Sarıçiçek çiftlikte bulunan köpeklerin atalarının meşhur oluğunu belirterek, “Burada 25 tane köpeğimiz var. Hepsi soylu. Atası, dedesi bilinen köpekler. Burada üretim yapıyoruz. İyi soyların ortaya çıkması için uğraşıyoruz. Her gün hayvanların yemeklerini pişiriyoruz. Çiğ et vermiyoruz. Bakımlarını düzenli bir şekilde veteriner hekim kontrolünde yapıyoruz. Talep çok görüyoruz. Özellikle pandemiden sonra hayvanlara talep çok arttı. Büyük köpekleri daha çok seviyoruz, daha da ilgi çekiyor. Profesyonel olarak 4 yıldır uğraşıyoruz. Her ilden gelen köpeklerimiz var. Nevşehir’den, Kırıkkale’den, Sivas’tan, Kayseri’den, Ankara’dan, Balıkesir’den gelen köpeklerimiz var” dedi.
Köpek çiftliğini öğrencileri ile birlikte gezmeye gelen Tercan İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Emrah Dağ ise çocuklara hayvan sevgisini aşılamak için bu çiftliği tercih ettiğini söyleyerek, “Öğrencilerle birlikte Erzincan’da bir dizi gezi yaptık. Çeşitli okullarda hem okulları tanıttık hem de çocuklar eğlensin motive edelim diye. Gezi planımızın içerisinde bugün Pehlivan Kangal Çiftliği’ne uğramak da vardı. Daha önceden de buranın ismini duymuştuk. Ben öğrencilerime elimden geldiği kadar hayvan sevgisini aşılamaya çalışıyorum. Çocuklara merhameti aşılamak adına öğreteceğimiz ilk konularda bir tanesi hayvan sevgisi. Burada da arkadaşlarımız böyle güzel köpek soylarını bir araya getirmişler. Sağ olsunlar bizlere de yardımcı oldular. Türkiye’de meşhur olan köpek cinslerini gösterdik çocuklara. Güzel bir gün geçirdik” diye konuştu.
Gerçek Kangal nasıl anlaşılır?
Gerçek bir kangal, benzer ırklara göre birçok üstünlüğe sahip. Ancak bir yavrunun gerçek kangal olup olmadığı büyüdüğünde anlaşılabiliyor.
"Gerçek kangal 10 aşamada anlaşılır"
Uzman Kangal Yetiştiricisi Yıldız, gerçek kangalı anlayabilmek için geçmişine bakılması gerektiğini ifade ederek, “Geçmişinde gördüğünüz dedesi, anneannesi ve bugüne kadar gelen soy hatlarını çok rahat gördüğünüzde orada ırk tanımını son derece görebilirsiniz.
Zaten ırkın en az 10 aşama geriye dönük araştırılması lazım. Bu olmazsa onu tanıma şansınız yoktur. Gerçek kangal kendisini soy hattından tanıtır ve genetik uzantısından tanıtır.
Ağzı yüzü düzgün, kulakları çok fazla uzun olmayacak ve kafa şeklinde kafa formu olacak, dudaksız olacak.
Kangal köpeği ayıyı ve kurdu andıracak. Göz oyumları geniş olmayacak, dar ve sürmeli olacak, alınları düz olacak.
Post rengi iki tiptir. Bir gri, bir boz yani bunların arkaları, önleri, sırt çizgileri, genel hatları çok düzgün olması lazım.
Bu anneden babadan gelen bir genetik aktarım.
Bunu bilmezseniz kangal olup olmadığı hakkında şüpheye düşersiniz” dedi.