Yüzyıllar boyunca alternatif tıpta kullanılan ve birçok hastalığa da deva olmuş bitkiler, mucizevi etkileriyle insanoğluna şifa olmaya devam ediyor. Bu bitkilerin başında birçok farklı tarife eklenebilen ve ayrıca çay olarak da tüketilebilen ısırgan otu geliyor. Peki, doğanın şifası ısırgan otunun faydaları neler? Isırgan otu çayı nasıl yapılır? Böbreklerin sağlıklı bir biçimde çalışmasından, sağlık ve güzellik için ne kadar değerli olduğuna kadar faydalarıyla inanamayacağınız derecede önemli ısırgan otu ve ısırgan otu çayına dair araştırma yaptık. İşte zengin besin içeriğiyle dolaşımı iyileştirmekten alerjileri önlemeye kadar birçok faydası olan ve 'Süper gıda' olarak kabul edilen 'ısırgan otu'nun 10 faydası...
Isırgan otu, antik çağlardan beri en etkili şifalı bitkilerden biri.
Isırgan otu, pişmiş ya da çiğ olarak; sıklıkla çay olarak ya da salata ve yemeklere eklenerek tüketilir.
Antioksidan ve A, C, K vitamini deposu olduğu bilinen ısırgan otu çayı diüretik, anti-inflamatuar ve hücre koruyucu özellikleri ile ön plana çıkan bir içecek...
ISIRGAN OTU NEDİR?
Isırgan otu (urtica dioica), eski çağlardan beri bitkisel tıpta temel bir malzeme olmuştur. Bilimsel adı, “yakmak” anlamına gelen Latince ürodan gelmektedir, çünkü yaprakları temas halinde geçici bir yanma hissine neden olabilir. Eski Mısırlılar, artrit tedavisi ve bel ağrısını tedavi etmek için ısırgan otu kullanmışlardır
ISIRGAN OTUNUN 10 YARARI:
1- Isırgan otu yaprakları bir portakaldan 6 kat daha fazla C vitamini içerir ve ayrıca B ve E vitaminlerinin yanı sıra provitamin A ile doludur.
Isırgan otu ayrıca çok iyi bir protein kaynağıdır. 100 gramında yaklaşık 3 gram protein içerir.
Isırgan otu, kırmızı etin 2 katı kadar yüksek bir demir konsantrasyonuna sahiptir.
Bu nedenle özellikle vejeteryan ve vegan diyetinin bir parçası olarak tavsiye edilir.
Demir içeriğiyle ısırgan otu, anemi ve yorgunluğa karşı savaşmaya yardımcı olur.
2 - Isırgan otu, tüm vücut için faydalı antioksidan özelliklere sahip flavonoidler içerir. İdrar söktürücüdür (diüretik), bu nedenle özellikle böbrekleri ve mesaneyi temizlemeye yardımcı olur.
3- Yüksek oranda potasyum, kalsiyum (bir yoğurttan 4 kat daha fazla), çinko, magnezyum ve manganez içeren ısırgan otu vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca yüksek mineral içeriğiyle besinlerin emilimine yardımcı olur.
4 - Isırgan özellikle eklem sorunlarının ve romatizmanın tedavisinde etkilidir, aynı zamanda burkulmalarda da etkilidir. İyi bir iltihap önleyici olan ısırgan otu birçok farklı iltihaplı hastalığa karşı hafifletici etkiye sahiptir. Lapa olarak kullanıldığında özellikle etkilidir. Kökler, prostatın iyi huylu iltihabını azaltmak için de kullanılabilir.
5 - Isırgan otu özellikle yoğun adet dönemleri olan kadınlar için önerilir. Ayrıca, adet dönemlerini dengelemeye yardımcı olur ve PMS semptomlarını hafifletir. Kanı temizlemeye yardımcı olarak sütün yükselmesine de yardımcı olduğu için de kadınlara önerilir.
6 - Isırgan, mevsimsel alerjilere karşı savaşmaya yardımcı olur. Özellikle polen alerjisi ve saman nezlesine karşı etkili bir şekilde kullanılabilir.
7- Isırgan otu alkalileştirici ve tahliye edici işlevleri sayesinde sebum salgısını sınırlandırmaya yardımcı olur, böylece sivilceleri önler. Genelde yağlı ciltler için önerilir. Isırgan otu kapsül şeklinde, çay şeklinde veya enfekte bölgelere batırılmış kompresler yoluyla uygulanabilir.
8 - Düzenli olarak ısırgan tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve bu sayede enfeksiyonlara karşı koruma sağlar.
9 - Isırgan otu içerdiği çinko ve B vitamini sayesinde hücre yenilenmesine yardımcı olur ve bu nedenle saçın yanı sıra cilt ve tırnakların da sağlığına katkıda bulunur.
10 - Bitkinin antikoagülan (kan sulandırıcı) ve vazodilatör (damarları genişleten) özellikleri kan dolaşımını iyileştirir. Ek olarak, içerdiği demir sayesinde vücudun demir rezervlerinin yenilenmesine yardımcı olabilir. Bunun için günde 2 kez çay şeklinde içilmesi tavsiye edilir.
ISIRGAN OTU NASIL YAPILIR?
Mutfakta ısırgan otu pek çok şekilde hazırlanarak tüketilebilir. Çorbalarda kullanabileceğiniz gibi çeşitli soslarla karıştırabilir ve hatta sebze gibi sotesini yapabilirsiniz. Isırgan otu hazırlamak ve pişirmek oldukça kolaydır. Bitkiyi soğan, 2 patates ve biraz yağ ile haşlayarak çorba yapabilirsiniz. Isırgan otu yapraklarını patates, bir diş sarımsak ve su ile karıştırarak püre yapmak da mümkündür.
ISIRGAN OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?
İlk olarak kaç çay bardağı ısırgan otu çayı yapacağınıza karar vermelisiniz.
Eğer 5 çay bardağı ısırgan otu çayı demlemek istiyorsanız, 5 çay kaşığı ısırgan otu yeterli olacaktır.
İlk başta suyunuzu kaynatacaksınız.
Daha sonra istediğiniz miktarda ısırgan otunu çay kaşıyla suya boşaltacaksınız.
En az 10 dakika demlendikten sonra sizde bu çaydan faydalanabilirsiniz.
Ancak ısırgan otu çayının 10 dakika ve üzeri demlenmesine dikkat edin.
Aksi halde midenize dokunabilir.
KİMLER ISIRGAN OTU ÇAYI TÜKETMELİ?
Demir Eksikliği Olanlar: Demir açısından zengin olan ısırgan otu çayı, demir eksikliği anemisi yaşayanlar için önerilebilir.
İltihaplı Hastalıkları Olanlar: Romatoid artrit gibi iltihaplı hastalıkları olanlar, ısırgan otu çayının iltihap azaltıcı etkilerinden faydalanabilir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İsteyenler: Soğuk algınlığı ve grip mevsimlerinde bağışıklık sistemini desteklemek isteyenler için uygun bir seçenektir.
İdrar Yolu Sağlığını Desteklemek İsteyenler: İdrar yolu enfeksiyonlarına eğilimli olanlar için ısırgan otu çayı idrar söktürücü özellikleri ile faydalı olabilir.
KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT!
Ancak, özellikle hamilelik, emzirme veya ilaç kullanımı gibi özel durumlarınız varsa, ısırgan otu çayını kullanmadan önce bir sağlık profesyoneline danışmalısınız. Isırgan otu çayını aşırı tüketmek mide problemlerine neden olabilir, bu nedenle önerilen miktarlara dikkat etmek önemlidir.
Sonuç olarak, ısırgan otu çayı doğal bir içecek olarak sağlık için birçok fayda sunabilir. Ancak herhangi bir bitkisel çayı kullanmadan önce doktorunuzdan veya bir uzmandan tavsiye almanız önemlidir.
İbrahim Saraçoğlu’ndan saçlar için ısırgan kürü
Bu kür kepeği, saç yağlanmasını önlerken aynı zamanda saça canlılık ve parlaklık verir.
Malzemeler
- 750 ml su
- Bir tutam ısırgan otu
İbrahim Saraçoğlu ısırgan kürü nasıl yapılır?
Hazırlanışı:
- Isırgan otu su içerisinde 4 dakika haşlanarak süzülür ve soğumaya bırakılır.
- Karışım soğuduktan sonra temiz saç bu karışımla yıkanır yarım saat beklenir ve şampuan kullanmadan durulanır.
- Saçlarınızda kepek problemi varsa haftada iki kez, eğer yoksa haftada bir kez uygulayabilirsiniz.
ISIRGAN OTU MASKESİ:
Isırgan otu saç, tırnak ve cilt üzerinde de kullanılabilir. Genellikle saç maskeleri veya cilt bakımı gibi bakım ürünlerinin bileşiminde kullanılır. Isırgan otu bazlı bir maske oluşturmak için suyla karıştırmanız yeterlidir. Daha sonra yarım saat bekleyip duru su ile durulamadan önce saça veya yüzünüze uygulayabilirsiniz.
Isırgan otu ayrıca ev yapımı kozmetik tariflerine ve losyonlar, sabunlar ve şampuanlar gibi ürünlere de eklenebilir.
Isırgan otu kremi ne işe yarar?
Isırgan otu yağı cildin temizlenerek zararlı maddelerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Isırgan otu yağı özellikle sedef hastalığı gibi hastalıklarda faydalı olmaktadır. Cilt sorunlarında özellikle güneş lekelerinde ve diğer rahatsızlıklarda kullanılması cilde parlak bir görünüm sağlamaktadır.
Isırgan otu kremi nasıl yapılır?
Kurutulmuş veya çiğ ısırgan otunu 3 bardak su içerisinde kaynatın. Kaynayan karışımı süzün. Düzenli olarak günde sabah ve akşam olmak üzere uygulayın. Tonik olarak kullanabileceğiniz bu karışım cildinizin sıkılaşmasını ve kırışık görünümünün azalmasını sağlayacaktır.
Isırgan otu suyu nasıl hazırlanır?
Orta boy bir tencereye 1 lite su koyulur, su kaynatılır su kaynadıktan sonra içerisine yarım demet ısırgan otu koyulur, ocağın altı kapatılarak 15 dakika demlenmeye bırakılır. Dilerseniz cezveye su koyarak yeteri kadar ısırgan otu ekleyerek daha az oranda hazırlayabilirsiniz.
Isırgan otu suyu her gün içilebilir
Kalp, böbrek gibi ciddi rahatsızlığa sahip kişiler tarafından içilmesi kesinlikle yasaktır. Daha hafif hastalığı olanlar için içmeden önce doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Isırgan otu yağı ne işe yarıyor?
Isırgan otu yağı cildin temizlenerek zararlı maddelerden arınmasına yardımcı olmaktadır. Isırgan otu yağı özellikle sedef hastalığı gibi hastalıklarda faydalı olmaktadır. Cilt sorunlarında özellikle güneş lekelerinde ve diğer rahatsızlıklarda kullanılması cilde parlak bir görünüm sağlamaktadır.
Isırgan otu suyunun faydaları nelerdir?
- – Şeker hastalarının yüksek şeker seviyelerini indirmeye yardım eder.
- – Solunum yolları için kullanılabilen ısırgan otu suyu aynı zamanda boğazdaki iltihapların giderilmesinde etkilidir.
- – Zengin mineraller içermesi nedeniyle kansızlığa destek olmak için kullanılır.
- – İştah açıcı etkisiyle yemek yeme kapasitesini artırır. Bunun yanında kan pıhtılaşmasını önler.
- – Romatizma hastalığını tedavi edici özelliğe sahiptir. Romatizma ağrıları için kullanıldığı bilinmektedir.
- – Ödem problemlerine iyi gelen ısırgan otu suyu aynı zamanda idrar söktürücü bir bitkidir.
- – Vücutta yer alan ürik asit miktarının böbreklerden atılmasını artırarak faydalı olur.
- – Anne sütünü artırıcı özelliğe sahiptir.
- – Balgam söktürme amacıyla kullanılır.
- – Hücre yenileyici özelliğe sahip olduğundan saç derisi üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kepek problemini başarılı şekilde çözer.