Koronavirüs ile sınıflar artık yok. Zil sesi ile teneffüse çıkan öğrenciler yok. fakat bunlar çok eskide kalmadı. Daha bir sene önce canlı dersler hayatımızda yokken geleneksel eğitim metotları uygulanıyordu. Fakat o geleneksel yöntemlerin arasında icat çıkaran sıra dışı öğretmenler vardı. Rap müzik seslerinin yükseldiği, menemen kokusunun etrafı sardığı, pilates toplarının sıra olduğu, yarışmaların eksik olmadığı, filmlerin çekildiği ve NASA'yla canlı bağlantının kurulduğu bir sınıfı hayal edebiliyor musunuz? Bunların hepsi ve daha fazlası Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış öğretmenler tarafından yapılıyordu. Gelin icat çıkaran öğretmenleri birlikte inceleyelim.
Ahmet Naç, Esenler'deki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nda sınıf öğretmeni. 14 yıllık öğretmen olan Naç'ı meslektaşlarından ayıran özelliği derslerini rap müzikle işlemesi. Çocukların oynadıkları oyunların sözlerini, tekerlemeleri unutmadığı görünce bunu derslerine nasıl uygulayabileceğini düşünen Naç, rap müziği işin içine dahil etmiş. Öğrencilerin birlikte uyum içimde seslendirdikleri rap şeklindeki ders notları sayesinde hem eğlendiklerini, hem enerjilerini attıklarını hem de öğrendiklerini söylüyor. Rap müzikle ders anlatmanın dışında okul bahçesinde öğrencileriyle resim atölyeleri gerçekleştiren Naç, onları basketbol ve tenis ile tanıştırıyor. Sınıfı dört duvarın dışına taşıyarak öğrenmeyi keyifli bir hale getiriyor. İki yıl önce de sınıfını çocuklar için sıkıcı bir ortamdan çıkartıp renkli bambaşka bir dünyaya dönüştüren Naç, velilerle birlikte el ele verip çocukların içinden çıkmak istemedikleri bir sınıf tasarlamış. Onun bu çalışmasında sonra okulda 11 sınıf değişmiş.
Ankara Altındağ Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bilişim teknolojileri öğretmeni olan Selçuk Yusuf Arslan, üç yıl önce Toronto’da Microsoft tarafından STEM Öncüsü kategorisinde 'Harikalar Yaratan Öğretmen' olarak seçildi. 83 ülkeden 240 yenilikçi arasından seçilerek başarı elde eden Arslan, bu zamana kadar ulusal ve uluslararası sayısız yarışmaya katılarak pek çok ödül kazanmış. Bilişim teknolojileri öğretmeni olarak matematik, fizik, psikoloji, sosyoloji, coğrafya gibi farklı alanlarda da projelere danışmanlık yapan Arslan, sosyal sorumluluk projelerine önem veriyor.
Çanakkale'nin Biga ilçesinde bulunan Dumlupınar Ortaokulu'nda görev yapan öğretmen Aliye Karademirci, öğrencilerinin dikkat dağınıklığını ortadan kaldırmak için öğrencilerini sıra yerine pilates topuna oturtuyor. Hiperaktif öğrencilerinin enerjlerini atabilecekleri yöntemleri araştırırken karşısana pilates topu çıkan Karademirci, öğrencilerini sıra yerine pilates topuna oturtmaya başlamış. Pilates topuyla ders işlemeye başladıktan sonra zil sesini dahi duymayan öğrencilerin dikkat dağınıklığını da toplamak için hızlı okuma teknikleri uygulayan Karademirci, okuma yaptırdığı sırada sınıfta sakız çiğnemeyi serbest bırakıyor. Böylece öğrencilerin dudaklarıyla okumayıp gözleriyle hızlı bir şekilde kitaplarını okuyor.
Fen bilgisi öğretmeni Fatih Gizligider, 20 yıllık öğretmenlik hayatı boyunca hep köy okullarında çalışmış. Şu an Nevşehir'de görev yapan Gizligider, şarkılar, bilgisayar oyunları, animasyonlar ve karikatürlerle öğrencilerin dersi sevmesini sağladı. 'Kim Milyoner Olmak İster' yarışmasını bilgisayar formatına uyarlayan Gizligider, Kim 500 puan almak ister diye öğrencileri arasında tatlı yarışmalar düzenliyor.
11 yıldır Özel Eğitim Öğretmenliği yapan Mehmet Sakar, 4 yıl Mardin'in Dargeçit ilçesinde öğretmenlik yaptıktan sonra 2012 yılında İstanbul'a tayin olmuş. Çocukluk hayali olan öğretmenliği şu an memleketi Mersin Anamur'da sürdüren Satar, özel eğitim öğrencilerinin dikkat eksikliği, hiperaktivite, disleksi, öğrenme güçlüğü, konuşma bozuklukları, otizm ve daha birçok sorununa çözüm buluyor.Çeltikçi İlkokulu'na atanır atanmaz fırçayı eline alarak sınıfı boyayan ve gerek yardımseverlerin desteğiyle gerekse kendi imkanlarıyla ders materyalleri edinen Satar'ın amacı, yaptığı çalışmaları tüm Türkiye'de yaygınlaştırmak.
Çorum'un Sungurlu ilçesindeki öğrenciler geçtiğimiz ay Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'ya bağlanmıştı. Nasa'da görevli olan Türk bilim insanı Dr. Umut Yıldız ile sohbet eden öğrenciler uzay ile merak ettikleri soruların cevabını öğrenmişti. 72 okul ile Nasa'da bağlantı kurmayı sağlayan ise Sungurlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Eryiğit. 9 bine yakın öğrenciyle NASA'yı buluşturdu.
Öğretmenlik mesleğini Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Başlamış Köyü’nde icra eden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Muhammet Emin Altunkaynak, öğrencilerine dersleri daha iyi anlatmak için kısa filmi tercih ediyor. Zamanla derslerin içeriğine uygun içerik bulmakta zorlanan Altınkaynak, çareyi öğrencileriyle film çekmekte bulmuş. Değerli Film Akademisi akademisi kuran Altunkaynak, bu zamana kadar öğrencileriyle birlikte sayısız kısa film çekmiş. Öğrencileriyle birlikte Türkiye çapında düzenlenen birçok kısa film yarışmalarına katılarak dereceler elde eden Altunkaynak, Ders için yaptığımız bu uygulamalar bazı öğrencilerin sinemaya olan merakını ortaya çıkardı dedi.
Emre Özel, Bayburt'un Demirözü ilçesi Beşpınar köyündeki Şehit Gürcan Yavuz İmam Hatip Ortaokulu'nda görev yapan bir Fen Bilgisi öğretmeni. Okulda, köyde hatta Bayburt'ta yaptığı çalışmalara hergün bir yenisini ekleyen Emre öğretmenin gerçekleştirdiği projeleri anlatmak saymakla bitmez. En son Milli Eğitim Bakanlığı'nın EBA ödüllerinde 900 bin öğretmen arasından özel ödüle layık görülen Özel, atık malzemelerden yaptığı bir deney ile sesin enerji olduğunu kanıtlamış. Yaz tatillerinde bile köyden ayrılmayan Özel, öğretmeni olduğu sınıfta öğrenci olduğunu hayal ederek çalışıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın katkılarıyla tasarladığı Bilim Otobüsü ile de Tüm köy okullarının öğretmeni.