Ülkemizde tüketimi yüksek olan yeşil çayın faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle zayıflamak isteyenlerin tercihi olan yeşil çayın vücuda olan etkilerinin şifa düzeyinde olduğu tespit edildi. Peki yeşil çayın faydaları nelerdir? Yeşil çay nelere faydalıdır? Detaylar haberimizde...
Vücut için birçok reaksiyon üzerinde olumlu etkilere sahip olan yeşil çay, içeriğindeki bileşenler ile doğru tüketimi ile sağlığı iyileştirebiliyor. Peki yeşil çay nelere faydalıdır?
Enflamasyon, vücudunuzun yaralanma ve enfeksiyona karşı doğal tepkisidir. Kısa süreli inflamasyon yaşamın normal bir parçası olsa da, uzun süreli inflamasyon kronikleşebilir ve vücutta birikerek kalp hastalığı, yüksek tansiyon, diyabet ve kanser gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabilir.
Fakat bir fincan içmek, inflamasyonun yönetimine katkıda bulunmaya yardımcı olabilir. Yeşil çay mükemmel bir antioksidan profile sahiptir. Ek antioksidan ve antienflamatuar özelliklere katkıda bulunan polifenoller açısından zengindir.
Ohio Eyalet Üniversitesi'nde 40 katılımcı üzerinde 2022 yılında gerçekleştirilen bir araştırma, yeşil çay ekstraktının hem sağlıklı insanlarda hem de metabolik sendromu olan kişilerde kan şekerini düşürdüğünü, bağırsak iltihabını ve geçirgenliğini azalttığını buldu.
Amerikan Kalp Derneği'ne göre, araştırmalar çay tüketiminin kalp-sağlıklı beslenmeyle birlikte bazı beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini gösteriyor. Yeşil çayda bulunan bir amino asit olan L-theanine'in hafızayı güçlendirerek ve kaygıyı azaltarak beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olduğu bulunmuştur.
Nörofarmakoloji alanında 2012 yılında yapılan bir araştırmada; 100 miligram L-theanine alan kişiler, plasebo grubundakilere kıyasla dikkat görevlerinde daha az hata yaptı. 50 mg kafein içmek veya L-theanine ile kafeini birleştirmek de insanların odaklanmasını geliştirdi.
Kan şekerini dengeler kolesterolü iyileştirir
Yeşil çay, sağlıklı kolesterolü destekleyerek kalp hastalığına karşı savunmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar ayrıca yeşil çayın kan şekeri düzeylerini azaltabileceğini ve tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor.
"Kötü" kolesterol olarak bilinen düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) Uzmanlar, yeşil çayda bulunan bir tür antioksidan olan kateşinlerin bu kolesterol düşürücü etkiden sorumlu olabileceğini belirtiyor.
Yeşil çay, sindirim üzerindeki etkileriyle de öne çıkıyor. Bu çay, mide-bağırsak bozukluklarının semptomlarını hafifletmeye ve bağırsakta gaz oluşumunu ortadan kaldırarak şişkinliği hafifletebilir.
Sindirim sistemini düzenleyebilir
Yeşil çay, sindirim üzerindeki etkileriyle de öne çıkıyor. Bu çay, mide-bağırsak bozukluklarının semptomlarını hafifletmeye ve bağırsakta gaz oluşumunu ortadan kaldırarak şişkinliği hafifletebilir.
Mikrobiyoloji ve İmmünoloji alanında yapılan bir araştırmada, düzenli olarak yeşil çay içmeyen 10 gönüllü, bunu 10 gün boyunca içti ve ardından 7 gün boyunca bıraktı. Sonuçlar, Bifidobakterilerin (bağırsaklarınızdaki bir tür iyi bakteri) oranının yeşil çay tüketimiyle orantılı olarak arttığını ortaya çıkardı. Bu durum, yeşil çay tüketiminin bir prebiyotik gibi davranmaya ve bağırsakları iyileştirmeye yardımcı olabileceği anlamına geliyor.
Kanser riskini azaltıyor
Yeşil çayda bulunan zengin antioksidan oranı, polifenoller sayesinde hücrelerin çeşitli kronik hastalıklara ve kansere neden olan oksidatif stresten korunmasını sağlar. Polifenoller, hücrelere zarar verebilecek veya hücrelerin ölümüne neden olabilecek ve sonuçta kanser riskini azaltabilecek serbest radikallerin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Tüm bunların yanı sıra Medicine dergisinde yayınlanan 2019 yılındaki bir araştırma; incelenen kişiler arasındaki farklılıklara rağmen, düzenli olarak yeşil çay tüketen kişilerin meme kanserine yakalanma riski, yeşil çay içmeyenlere göre daha düşük olduğunu gösterdi.
Yeşil çayı kimler içmemeli?
Demir eksikliği olanlarda yeşil çay içimi, sınırlandırılması gerekebilir. Çaydaki tanenler, demire bağlanarak vücudun demir emilimini engelleyebilir. Bu durum ise sorunun artışını tetikleyebilir.
Kafeinden kaçınmak için yeşil çaydan uzak durmanız gerekir. Bunun yerine nane, papatya gibi bitki çayları içebilirsiniz.