Vücudun ikinci beyni olarak kabul edilen bağırsaklar, genel sağlık için oldukça önemlidir. Tükettiğimiz besinler ise bağırsak sağlığının bilinmeyen kahramanları... Bağırsak sağlığı denilince çoğu kişi yalnızca belirli yiyecekleri ortadan kaldırmaya ve yok etmeye odaklanır ancak asıl önemli olan oyunu kurallarına göre oynamaktır. Doğru vitamin ve mineraller vücudunuzu ve sindirim sisteminizin işleyişini baştan sona değiştirebilir. İşte sağlıklı vücut için ihtiyaç duyulan 9 temel vitamin...
MAGNEZYUM
Magnezyum, bağırsaklardaki kasları gevşetmeye yardımcı olur, bu da düzenli bağırsak hareketlerini teşvik etmek ve kabızlığı azaltmak için olmazsa olmazdır.
Diyetinize yapraklı yeşillikler (ıspanak, pazı), kuruyemişler (badem, kaju), tohumlar (kabak çekirdeği, keten tohumu), baklagiller ve tam tahıllar gibi magnezyum açısından zengin yiyecekler ekleyin.
VİTAMİN B12
Vitamin B12 bağırsak mikrobiyomunda önemli bir rol oynar. Bu besin, mikrobiyomdaki bakteri dengesini düzenlemeye yardımcı olur ve böylece sindirim süreçlerine yardımcı olur. Eksikliği, zayıf sindirim, yorgunluk ve bağırsak bakterilerinde dengesizlik gibi semptomlara yol açabilir.
Yumurta, süt ürünleri (süt, peynir, yoğurt), et (tavuk, dana eti, karaciğer), balık (somon, ton balığı) ve güçlendirilmiş bitki bazlı ürünler (tahıllar, soya sütü) gibi hayvansal gıdalar, B12 vitamini açısından zengin besinlerdir.
ÇİNKO
Çinko, bağırsak astarını korumak ve bağırsak duvarlarını onarmak için gerekli bir besindir. Ayrıca bağışıklığı artırarak bağırsağı enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olur.
Çinkonun doğal kaynakları, dana eti, kabak çekirdeği, nohut ve güçlendirilmiş tahıllardır.
D VİTAMİNİ
D Vitamini, genel refah için önemli bir besindir. Bağırsak sağlığı söz konusu olduğunda, bağırsak mikrobiyomunu düzenlemeye ve bağırsak bariyer fonksiyonunu geliştirmeye yardımcı olur. Eksikliği bağırsak iltihabına ve disbiyoza (mikrobiyom dengesizliği) neden olabilir.
D Vitamini almak için yağlı balık (somon, ton balığı), yumurta sarısı, güçlendirilmiş süt ve mantar gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz. Güneş ışığına maruz kalmak ve takviyeler başka bir yoldur.
KALSİYUM
Kalsiyum, bağırsak sağlığında hayati bir rol oynar. Sindirim sistemindeki kas kasılmalarına yardımcı olur, bu da uygun hareketliliği teşvik eder ve kabızlık gibi gastrointestinal semptomları azaltır. Kalsiyum ayrıca midede dengeli bir pH seviyesinin korunmasına yardımcı olur ve böylece asit reflüsünü azaltır.
Süt ürünleri (yoğurt, süt, peynir), güçlendirilmiş bitki bazlı sütler (badem, soya, yulaf), yapraklı yeşillikler (kara lahana, kara lahana, bok choy) ve badem gibi kalsiyum açısından zengin yiyecekleri diyetinize ekleyin.
C VİTAMİNİ
C Vitamini, bağırsak astarının bütünlüğünü koruyan kolajen üretimine yardımcı olarak bağırsak sağlığını destekler. C Vitamininin antioksidan özellikleri iltihabı azaltır ve bağırsağı oksidatif stresten korur.
C Vitamini ayrıca bağırsak ve genel sağlık için kritik bir besin olan demirin emilimini artırır. Narenciye meyveleri (portakal, limon, greyfurt), çilek, dolmalık biber, kivi, brokoli, domates ve ıspanak iyi C Vitamini kaynaklarıdır.
SODYUM
Sodyum, uygun sindirim ve besin emiliminde önemli olan sıvı dengesine yardımcı olur. Ayrıca düzgün gastrointestinal hareketlilikte de rol oynar. Ancak aşırı sodyum alımı da bağırsak sağlığına zarar verebilir.
Doğal olarak oluşan sodyum, kereviz, pancar ve süt gibi yiyeceklerde bulunabilir. Ancak, sodyumun çoğu sofra tuzundan gelir.
GLUTAMİN
L-Glutamin, özellikle sızdıran bağırsak sendromu gibi durumlarda bağırsak astarını onarmaya ve güçlendirmeye yardımcı olan bir amino asittir.
Ayrıca bağışıklık sistemini destekler. Sığır eti, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri, ıspanak ve maydanoz tüketmek bu besini almak için iyidir.
POTASYUM
Bu besin sindirim sistemindeki kas kasılmalarını düzenlemeye yardımcı olur, böylece bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur hareketler ve kabızlığın önlenmesi. Ayrıca vücudun sıvı dengesini korur, bu da besin emilimi ve sindirimi için çok önemlidir.
Muz, tatlı patates, avokado, ıspanak, fasulye (siyah fasulye, barbunya fasulyesi), portakal ve yoğurt yemek potasyum almanın doğru yoludur.