Şimdiye kadar yapılan çalışmalar sonucunda uzayda bizim dışımızda teknoloji ve yüksek bir medeniyet üretecek akıllı bir hayata rastlanamadı. Ama yine de dünya dışı yaşam var mı sorusunu cevaplayamıyoruz. Peki bakteriyel seviyede başka gezegenlerde hayat olabilir mi? Dünya, şu âna kadar Güneş Sistemimizde yaşam bulunduğu bilinen tek yer. Fakat Güneş Sisteminde yaşam bulundurması olasılığı göz ardı edilemeyecek başka gök cisimleri de var.
8.Mars
Mars: Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithafen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için "Kızıl Gezegen" olarak da bilinmektedir. İnce bir atmosferi olan Mars gerek Ay'daki gibi meteor kraterlerini, gerekse Dünya'daki gibi volkan, vadi, çöl ve kutup bölgelerini içeren çehresiyle bir karasal gezegendir. Ayrıca dönme periyodu ve mevsim dönemleri Dünya’nınkine çok benzer. 2 adet uydusu bulunmaktadır. Son yıllarda iyiden iyiye bilim dünyasının gündemine giren Mars, yaşam olasılığının bulunduğu yerlerden biri. Hatta gezegenin bir zamanlar yaşamı desteklemiş olduğu düşünülmekte. Gezegenin yüzeyi ve atmosferi yaşam için elverişsiz olsa da yeraltı su kaynaklarında ve kutup buzullarının altında yaşam bulunması olasılığı oldukça yüksek.
7.Enceladus
Enceladus: Satürn'ün en büyük altıncı uydusudur. Yaklaşık 500 kilometre çapında olan Enceladus Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın onda biri büyüklüğündedir. Yüzeyinin büyük oranda temiz buzla kaplı olması sonucunda Enceladus güneş sisteminde ışığı en fazla yansıtan gök cisimlerinden biri konumundadır. Doğal olarak ışığı tutan tüm gök cisimlerinden daha soğuk olan Enceladus'un yüzeyi öğle vakitlerinde en yüksek -198 °C dereceye ulaşmaktadır. Enceladus'un yüzeyi yoğun yaşlı kraterlerle kaplı bölgeleri ve 100 milyon yıla kadar yakın geçmişte oluşmuş genç tektonik deformasyon alanları gibi pek çok farklı yüzey özelliğini barındırmaktadır. Enceladus, Güneş Sistemimizde yaşam olasılığının en yüksek olduğu yer. 2017'de NASA, Enceladus'ta yaşam için gereken bütün temel bileşenlerin bulunduğunu açıkladı.
6.Europa
Europa (veya Jupiter II): Jüpiter'in yörüngesinde bulunan dört Galilei uydusunun en küçüğüdür. Galileo Galilei tarafından keşfedilen dört büyük uydudan gezegene yakınlık açısından ikinci sırada bulunur, bu nedenle Jüpiter'in "II" numaralı uydusu olarak adlandırılmıştır. Jüpiter'in bilinen 80 uydusu arasında gezegene en yakın altıncı uydudur ve ayrıca Ay'dan biraz küçük olan 3.100 kilometrelik çapı ile Güneş Sistemi'ndeki altıncı en büyük uydudur .Bu uydudaki toplam su varlığının dünya okyanuslarındaki toplam su varlığından iki ya da üç kat daha fazla olduğu tahmin edilmekte. Araştırmacılar, Jüpiter’in uydusu Europa’nın yüzeyinden su fışkırttığına dair kanıtlar bulduklarını açıkladılar. Burası da yaşam için gerekli pek çok temel bileşene ev sahipliği yapıyor gibi görünmekte.
5.Triton
Triton: Neptün gezegeninin en büyük doğal uydusudur. 10 Ekim 1846'da İngiliz gök bilimci William Lassell tarafından keşfedilen ilk Neptün uydusuydu. Güneş Sistemi'nde, gezegeninin tersi yönünde bir yörüngeye sahip tek büyük uydudur.Ters yön yörüngesi ve Plüton'a benzer kompozisyonu nedeniyle Kuiper kuşağından yakalanan bir cüce gezegen olduğu düşünülmektedir Triton, sıra dışı özellikleriyle Güneş Sistemimizdeki en garip gök cisimlerinden biridir. Triton'un yüzey altında amonyaklı bir okyanus bulundurduğu tahmin edilmekte. Üstelik Triton'un iç ısısı bu okyanusu sıvı hâlde tutmaya yetebilir. Europa ya da Enceladus kadar olmasa da burada bir yaşam bulunması olasılığı var. Ayrıca evrende karbon yerine silikon tabanlı bir yaşam mümkünse Triton da bunun olabileceği yerlerden biridir.
4.Ceres
Ceres : Mars ile Jüpiter arasındaki Asteroid Kuşağı'nda bulunan cüce gezegen Ceres de yaşama ev sahipliği yapma olasılığı bulunan yerlerden biridir. Burada büyük miktarda suyun bulunduğu tahmin edilmekte. Fakat bu suyun ne kadarının sıvı hâlde olduğu bilinmiyor. Geçtiğimiz yıllarda Ceres'in yüzeyinde garip parlak noktalar keşfedildi. Bu da burada yaşam bulunuyor olabileceğini düşündürtüyor.
3.Plüton
Plüton: Güneş Sistemimizin dış çevresini saran Kuiper Kuşağında bulunan cüce gezegen Plüton da ilginç bir şekilde yaşam barındırıyor olabilir. Güneş'ten çok uzak olması nedeniyle dış yüzeyi soğuk olsa da Plüton'un iç ısısı bir yeraltı okyanusunu sıvı tutmaya yetebilir. Yaşam için su, tek koşul değildir ama Plüton'un derinlerinde bir okyanus varsa yaşamın ortaya çıkması da mümkün olabilir. Güneş etrafında dolanan en büyük on altıncı cisimdir. 2006 yılına dek gezegen olarak sınıflandırılmaktaydı. Plüton, bünyesinde birçok cisim barındıran Kuiper Kuşağı'nın en belirgin üyelerinden biridir.
2.Titan
Titan: Satürn'ün en büyük uydusu ve yoğun bir atmosferi olduğu bilinen tek doğal uydudur. Dünya dışında, yüzeyinde kararlı sıvı bulundurduğu kanıtlanan 2. gök cismi olan Titan'daki büyük su kütleleri gibi görünen okyanusların, metan gazının sıvı hali olduğu görülmüştür. Satürn'ün uydusu Titan, metan ve etan göllerine, nehirlerine ve okyanuslarına sahiptir. Fakat Dünya'dan daha soğuk ve yüzeyinde su bulunmamakta. Bildiğimiz türden yaşama ev sahipliği yapması mümkün değil. Fakat metan ve etan soluyan canlılar varsa, Titan onlar için bir cennet olabilir .
1.Venüs
Venüs: Normalde Venüs, Güneş Sistemimizde yaşamın bulunmasının en imkânsız olduğu yerlerden biri olurdu. Aşırı sıcak, çok yüksek basınçlı ve zehirli gazlarla dolu atmosferi cehennemi andırıyor. Fakat 2020'de Venüs atmosferinde yaşamın imzası sayılabilecek fosfin gazı tespit edildi. Venüs'ün atmosferinin üst katmanları yüzeye kıyasla görece daha serin. Burada, gezegenin zorlu koşullarına dayanabilen ekstramofiller (olağanüstü koşullarda yaşayabilen canlılar) bulunuyor olabilir ve fosfini de bu canlılar üretiyor olabilir. Son zamanlarda NASA ve ESA gibi uzay kurumları araştırmalarında Venüs'e öncelik vermeye başladılar.