Ünlü beslenme uzmanı Canan Karatay, son açıklamalarıyla otoimmün hastalıkların artan tehlikesine dikkat çekti. Bağışıklık sistemi sorunlarıyla ilişkilendirilen bu hastalıkların, yetişkinlerden çok çocuklarda da görülmeye başladığını vurgulayan Karatay, evde dahi güvende olmadığımızı belirterek, "Dışarıdan 100 kat daha toksik" diyerek uyardı.
Ünlü Doktor Canan Karatay, otoimmün hastalıklar ve nedenleri hakkında konuştu. Daha önceleri genellikle yetişkinlerde görülen hastalıkların son yıllarda çocuklarda da sık görülmeye başlandığına değindi.
Prof. Doktor Canan Karatay, kendi Youtube programında Otoimmün hastalıklardan olan ankilozan spondilit, romatoid artrit ve gut hastalığından söz etti. Eskiden küçük çocuklarda nadir görülen hastalıkların; yetişkin, genç ve hatta çocuklarda anormal bir şekilde artış yaşamasının sebeplerini bir bir açıkladı.
Çarpıcı uyarı: Bir kere o yanlış biliniyor!
Halk arasında "İltihaplı romatizma" olarak bilinen hastalıkların aslında iltihaplı değil 'kronik inflamasyon' olduğunu açıkladı.
Ankilozan spondilit, romatoid artrit ve gut hastalıklarını kast eden Canan Karatay, 'Bunların hiçbiri iltihaplı falan değil. Bir kere o yanlış biliniyor. Yani iltihaplı romatizma, streptokok bakterisinin yaptığı hastalıklardır. Streptokokken B bakterisinin vücuttaki reaksiyonlarını, bilhassa kalpteki reaksiyonlarını az görüyoruz. Artritler de dahil bütün bu saydıklarınızın sebebi iltihap da değil aslında. Vücutta mücadele.' açıklamasında bulundu.
Bağışıklık sistemini etkileyen bu hastalıkların iltihaplı olmadığını belirten Karatay, Biz buna 'kronik inflamasyon' diyoruz' dedi.
'Bağışıklık tersine çalışıyor'
Karatay, hastalıkların bağışıklık sistemine etkisini "Kendi hücrelerine hücum ediyor. Otoimmün! Yani vücudun kendi içinde savaş var. Vücut, kendi kendini yiyor. Bağışıklık tersine çalışıyor." sözleriyle ifade etti.
Açıklamasında "Vücudun bağışıklık sisteminin çökmesi bu hastalığın nedenidir. Senelerden beri konuşuyoruz, aynı şeyi tekrar söylüyorum. Sadece eklemler değil. Ciltte de bağışıklık sistemi çöküyor. Mesela bu kişilerde sedef hastalığı olabiliyor. Burada olay, eklem bağlarında. Fibroplaz deriz- bağ dokusuna kendi hücrelerimiz yabancı diye hücum ediyor. Burada mikrop falan yok" ifadelerini kullanan uzman isim, "Bütün zehirlerin etkisi var. Hava zehri, su zehri, toprak zehri" dedi.
'Evdeki hava dışarıdan 100 kat daha toksik'
Karatay açıklamalarına şöyle devam etti:
Siz de söylüyorsunuz. Hastalığın bu kadar artmasının sebebi bunlar. Toksik havayı soluyoruz. Evdeki hava, dışarıdaki havadan 100 kat daha toksik" diyerek deterjan, dezenfektan ve çamaşır suları gibi kimyasallara dikkat çekti.
'Çocukları zehre maruz bırakıyoruz'
"Biz maruz kalıyoruz, çocukları maruz bırakıyoruz. Okullara gidiyorlar hastalanıp geliyorlar. Virüs mü? Hayır, virüs değil efendim. Burnu tıkanıyor çocuğun. Çünkü okulda kullanılan çamaşır suyunun zehri havaya karışıyor. O vücuda girmesin diye burun kendini tıkıyor. Çocuk nefes almak için ağzını açtığı zaman bu sefer de boğaz kuruyor. Yani reaksiyon oluyor. Bu çocuklar ileride romatoid artrit olabilir. Yani yatkınlıkla alakası yok , maruziyet nedeniyle. Çocukları en ufak yaşta zehirlere maruz bırakıyoruz"
Otoimmün hastalıklardan nasıl korunuruz?
Uzman doktor, yeme içme alışkanlıklarımız ve yaşam tarzımızı değiştirmemiz gerektiğini ifade ediyor. Kötü alışkanlıklardan uzaklaşarak yemek ve yaşam biçimimizi değiştirerek otoimmün hastalıklardan korunmak mümkün.