Hava durumundaki değişiklik salgınların artmasına ve hastalıkların çoğalmasına neden oldu. Hastaneler mevsim geçişinde yine gribal enfeksiyon nedeniyle doldu taştı. Okulların açılmasıyla birlikte daha da sıklaşan hastalıklar nedeniyle herkes arama motorlarında bağışıklığı artıracak besinleri ve içecekleri aratır oldu. Peki, bağışıklığı artıracak besinler, içecekler neler? Hangi besin neye iyi geliyor? Kış aylarında tüketilmesi gereken besinler neler? Evde bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Şifalı sebze ve meyvelerle ilgili detaylar haberimizde...
Özellikle okul dönemi ve mevsim geçişlerinde insanların kaçamadığı en önemli sorun salgın hastalıklar oluyor. hal böyle olunca arama motorlarında en çok yer verilen sorular arasında 'Bağışıklığı artıracak besinler neler?' sorusu geliyor. Peki, hangi besin neye iyi geliyor? Kış aylarında tüketilmesi gereken besinler neler? Şifalı sebze ve meyvelerle ilgili tüm detaylar haberimizde...
Evde bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?
İşte kış aylarında vücudunuza kalkan görevi üstlenerek sizi hastalıklara karşı koruyacak ve bağışıklığınızı güçlendirecek besinler...
Balık: Balığın faydaları saymakla bitmiyor... Selenyum, iyot ve D vitamini açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirirken, tiroid fonksiyonunu da korumaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda selenyum sağlıklı saçlar ve tırnaklar için gerekli besin kaynağıdır. Çocukların ve yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken balık, bağışıklık sistemini koruyor, çocukların zeka gelişimine katkı sağlıyor, kemikleri güçlendiriyor, hücreleri onarıyor ve depresyonun zararlı etkilerini yok ediyor.
Limonun faydaları: Harika bir bağırsak arındırıcıdır. Maydanoz ve elma ile birlikte harika bir üçlü elde edip hem bağırsak hem de safra sağlığını koruyabilirsiniz. Bu üçlüden smoothie hazırlayarak günde bir bardak tüketebilirsiniz. Bu karışım hem size enerji verecek hem de vücudunuzu toksin maddelerden arındıracaktır.
Sarımsağın faydaları: Vücudu arındırma konusunda oldukça etkilidir. Herkesin bildiği gibi vücutta antibiyotik görevi görür ve iltihap sökücüdür. Özellikle çiğ tüketilmesi tavsiye edilir.
Elmanın faydaları: İçerdiği pektin sayesinde toksik oluşumunu ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Kabızlık önleyici etki gösterir ve bağırsakları çalıştırır.
Brokoli filizi nelere iyi gelir: Süper besin olarak bilinir. Brokoli filizi vücudu temizleyerek toksinlerden arındırma sağlar. Bu filizleri salatanıza ya da yemeklerine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Karahindibanın faydaları neler: Mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Yüksek oranda anitoksidan içeren karahindiba, düzensiz beslenen kişiler için ilaç niteliğindedir. Sindirim sistemini iyileştirir ve karaciğeri temizler.
Kerevizin faydaları: Lif açısından zengindir ve sindirimi düzenler. Safra kesesi için ilaç niteliğindedir. Ödem atılmasına yardımcı olur ve idrar söktürücü özelliği bulunur.
Karalahananın faydaları: Vücutta enfeksiyon oluşumunu engelleyen kara lahana, antioksidan özelliğine sahip harika bir sebzedir. Sindirim sistemini temizleyen lahana vücuttan toksin atımını destekler. Lahanayı salatalarınıza dahil edebilir ya da elma ve limonla birlikte kullanarak smoothie hazırlayabilirsiniz.
Pancarın faydaları neler: Beta karoten deposu olan pancar, magnezyum, çinko, kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Karaciğer sağlığı için faydalı olan pancar vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olur. Pancar içerisinde bulunan lif sayesinde sindirim sistemi de rahatlar. Pancarı çiğ olarak salatalarda ya da haşlayarak tüketebilirsiniz. Pancar suyu da oldukça şifalıdır.
Keten tohumu nelere iyi gelir: Keten tohumu adeta Omega-3 deposudur. Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri ise safra kesesi için oldukça yararlıdır. Keten tohumunu salatalarınıza ilave ederek lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Baklanın faydaları: A, B2, C vitaminleri, kalsiyum ve demir gibi zengin içeriği sayesinde vücudun koruyucusudur. İdrar yollarını temizlemeye yardımcı olan bakla, böbrek sağlığını da destekler. Sindirimi harekete geçiren bu bitkisel protein kaynağı, üstelik kalp damar sağlığını da korumaya yardımcı olur.
Chia tohumu: Yüksek oranda lif ve Omega-3 yağ asidi içermektedir. Enerji deposu olan bu besin, vücudu toksinlerden arındırır ve bağırsak sağlığı için son derece önemli bir kaynaktır. Chia tohumunu sütle karıştırıp puding şeklinde tüketebilir ya da suyunuza bir çay kaşığı katarak limonla birlikte içebilrisiniz.
Propolis veya arı sütü, bal mutlaka tüketin.
Bağışıklığı güçlendiren besinler
Turunçgiller, Kırmızı ve Yeşil Biber (C Vitamininden zengin besinler)
Havuç, ıspanak, brokoli, kırmızı dolmalık biber (A vitamininden zengin besinler)
Yeşil yapraklı sebzeler (Demir bakımından zengin besinler)
Süt ürünleri (Kalsiyum ve protein içeren gıdalar)
Yaban mersini (Güçlü bir antioksidandır)
Bitter çikolata (Güçlü bir antioksidandır, ancak şekersiz olanı ve az miktarda tüketilmelidir)
Zencefil
Zerdeçal (Özellikle karabiber ve zeytinyağı ile birlikte faydalıdır.)
Yeşil çay
Badem, çekirdek, ceviz ve fındık gibi besin değeri yüksek kuruyemişler
Deniz ürünleri (Omega 3 değeri yüksek besinler)
Bakliyatlar (Bitkisel proteinler)
Yoğurt, kefir gibi probiyotik içeren besinler
Bağışıklık sistemini güçlendirme yolları
Uyku düzenine dikkat edilmeli
Hareketsiz yaşam tarzından uzak durmalı, düzenli egzersiz yapılmalı
Bol sıvı tüketilmeli
Aşırı stresten uzak durmalı ya da stres yönetimi için gerekirse uzman yardımı alınmalı
İdeal kiloyu korumak ya da ideal kiloya ulaşmak önemlidir. Bunun için uzman yardımı alınabilir
Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı.
El ve ağız hijyenine dikkat edilmeli.
Dengeli beslenme kurallarına uyulmalı. Her besinden gerekli ölçülerde ve dengeli olarak tüketilmeli.