Kurbanlık fiyatları kaç para? 2022 büyükbaş, küçükbaş kurban fiyatı ne kadar? Kurban pazarları ne zaman kurulacak? Kurban Bayramı'na 17 gün kala Türkiye'nin dört bir yanında kurban pazarları kurulmaya başladı. Erzurum Büyükşehir Belediyesince inşa edilen ve Avrupa'nın en büyük canlı hayvan pazarı olan Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı'nda, Kurban Bayramı öncesi satıcılar hayvanlarını görücüye çıkardı. Anadolu'da yetiştirilip İstanbul'da getirilmek istenen kurbanlıklar için resmi olarak henüz izin verilmiyor. İstanbul genelinde 23 Haziran'ı 24'Haziran'a bağlayan gece kurban hayvanlarının geçişine izin verilecek. Peki kurbanlık fiyatları ne kadar, kaç para? 2022 son dakika kurban fiyatları ve büyükbaş, küçükbaş kurbanlıklar fiyatları ile ilgili tüm ayrıntılar haberimizde...
Kurban bayramı'na sayılı günler kala herkes kurbanlılarını seçmeye başladı. Çoğu vatandaş pazarlar kurulmadan önce farklı şehirlerde kurbanlık pazarlığı yaparken kimi vatandaşlar ise kurban pazarlarının kurulmasını bekledi. Pei kurban pazarlarında kurbanlık fiyatları ne kadar, kaç TL ? Kurban kesim bedeli ne kadar? Büyükbaş, küçükbaş ücretleri ne kadar, kaç TL? İşte detaylar...
Erzurum Büyükşehir Belediyesince inşa edilen ve Avrupa'nın en büyük canlı hayvan pazarı olan Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarı'nda, Kurban Bayramı öncesi satıcılar hayvanlarını görücüye çıkardı.
160 bin metrekare alan üzerine inşa edilen pazarda binlerce satıcı ve alıcı kurbanlık hayvanlar için bir araya geldi.
Pandemisiz ilk Kurban Bayramı’nda satıcılar ve vatandaşlar sopa yerine tekrardan el sıkışarak geleneksel kurban pazarlıklarını yaptı.
Kurban pazarında küçükbaş hayvanların fiyatları bin 500 liradan başlayıp 4 bin 500 liraya kadar giderken, büyükbaşlarda ise düve cinsler de 11 bin liradan başlayıp 17-18 bin liraya kadar satılıyor.
Tosunların fiyatları ise 50-60 bin TL’yi buluyor.
Besici Umut Çat, “Bu sene et pahalı ama mal para etmiyor. Alıcılar biraz çekimser davranıyor. Mal para eder mi, kurbanlık nasıl gidecek diye düşünüyorlar. Büyükbaş hayvanlarda 11 binden başlıyor fiyat, tosunlarda 50-60 bin TL’yi buluyor. Kurban Bayramı’na kadar malı burada bağlıyoruz, bayram günü sahibine teslim ediyoruz” diye konuştu.
Öte yandan İstanbul’un çeşitli semtlerinde kurban kesim ve satış alanları kurulmaya başlandı. Ancak bazı besiciler hayvanlarını kapalı kamyonetlerle kaçak yoldan getirmeye çalışıyor.
Anadolu Yakasını Avrupa’ya bağlayan köprülerde kaçak hayvan geçişlerine dair kontroller yapılıyor. İstanbul genelinde 23 Haziran’ı 24’Haziran’a bağlayan gece kurban hayvanlarının geçişine izin verileceği öğrenildi.
Bahçelievler’de ve Başakşehir’de kurban kesim ve satış alanları inşasının son durumu havadan görüntülendi.
Çadırların büyük bir bölümünün tamamlandığı bazı çadırların brandaların kapatılmadığı görüldü.
Bazı kurban kesim ve satış alanlarında kafeterya, duş, ücretsiz internet gibi hizmetlerinde olacağı öğrenildi.
Türkiye'nin birçok yerinde yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan pazarlarında yoğunluk ve telaş olmaya başlandı.
Denizli
Pazarda küçükbaş hayvanlar bin 500 liradan, büyükbaş kurbanlıklar ise 10 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
Ordu
Ordu'nun Altınordu ilçesinde kurbanlık büyükbaş hayvan satışı yapan besiciler, şimdiden hayvanların satılmaya başlandığını belirterek, fiyatların kilogram başına 110-120 TL olduğunu belirtti.
Altınordu ilçesinde yıllardır kurbanlık hayvan satışı yapan Aydın Ergün, “Kurban satışlarımız Allah bereket versin çok güzel. Şu anda pazarlarda kilogram fiyatları 110-120 TL civarında tahmin ediliyor. 15 bin TL’den başlayıp 45 bin TL’ye kadar hayvan bulunabiliyor. Şu an bizim 50 bin TL’ye sattığımız kurbanlıklar var. Müşterilerimiz sipariş üzerine telefon açıyorlar.
KURBAN KESİM BEDELİ 2022 NE KADAR?
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2022 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 2 bin 250 lira, yurt dışında 1800 lira olarak belirlendiğini açıkladı.
KURBANLIK FİYATLARI 2022 NE KADAR, BELLİ OLDU MU?
Türk Kızılay, 2022 kurban bedellerini açıkladı. Kızılay tarafından yapılan açıklamaya göre, yurt dışı kurban bedeli 1475 TL, yurt içi kurban bedeli 2475 TL oldu.
İL İL KURBAN FİYATLARI
Ankara Kurbanlık Fiyatları
Küçükbaş: 2.600 TL – 3.800 TL
Büyükbaş: 33.000 TL – 50.000 TL
İstanbul Kurbanlık Fiyatları
Küçükbaş: 2.800 TL – 4.500 TL
Büyükbaş: 34.000 TL – 50.000 TL
İzmir Kurbanlık Fiyatları
Küçükbaş: 2.700 TL – 3.600 TL
Büyükbaş: 33.000 TL – 52.000 TL
Bursa Kurbanlık Fiyatları
Küçükbaş: 2.600 TL – 4.300 TL
Büyükbaş: 33.000 TL – 54.000 TL
Adana Kurbanlık Fiyatları
Küçükbaş: 2.500 TL – 3.500 TL
Büyükbaş: 33.000 TL – 50.000 TL
Gaziantep Kurbanlık Fiyatları
Küçükbaş:2.400 TL – 3.200 TL
Büyükbaş:32.500 TL – 51.500 TL
Antalya Kurbanlık Fiyatları
Küçükbaş: 2.700 TL – 4.100 TL
Büyükbaş: 32.500 TL – 52.500 TL
Kocaeli Kurbanlık Fiyatları
Küçükbaş: 2.700 TL – 4.000 TL
Büyükbaş: 31.500 TL – 50.500 TL
Konya Kurbanlık Fiyatları
Küçükbaş: 2.600 TL – 3.500 TL
Büyükbaş: 31.500 TL – 50.500 TL
Diyarbakır Kurbanlık Fiyatları
Küçükbaş: 2.400 TL – 3.200 TL
Büyükbaş:31.500 TL – 50.500 TL
Mersin Kurbaanlık Fiyatları
Küçükbaş: 2.400 TL – 3.000 TL
Büyükbaş: 31.500 TL – 50.500 TL
Ordu'da ise Kurbanlık Fiyatları büyükbaşta 15 bin ile 45 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.
BÜYÜKBAŞ KURBAN HİSSE BEDELİ
Küçükbaş kurbanlıklarda ortak, hisse bölüşümü olmaz. Büyükbaş kurbanlıklarda ise en fazla yedi kişinin ortak olması caizdir.
Büyükbaş kurban fiyatları tüm şehirlerde ortalama 30 bin TL civarı.
Bu durumda büyükbaş hisse fiyatı ortalama 4 bin 285 TL oluyor.
KURBAN PAZARLARI NE ZAMAN KURULACAK?
Kurban pazarları genellikle Kurban Bayramı'ndan bir ay önce kurulmaya başlıyor. Kurban Bayramı için hazırlıklar başladı. Kurban pazarları kurulmaya ve kurbanlıkların satışına başlandı. Kurbanlıkların bir çoğu şimdiden satıldı.
KURBANLIK HAYVANIN YAŞI KAÇ OLMALI?
Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamberin sünneti ile tespit edilmiştir. Buna göre, devede 5, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır.
Bunun yanında 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber tarafından yapılmıştır.
Deve, sığır ve keçinin, koyuna kıyaslanarak besili olması halinde söz konusu yaşları doldurmadan kurban olabileceği söylenemez.
GEBE HAYVANDAN KURBAN OLUR MU?
Gebe hayvanların kurban olarak da etlik olarak da kesilmesi uygun değil. Ancak kesilmesi durumunda da kurban ibadeti yerine gelmiş olur.
Kurban edilmek üzere belirlenen gebe bir hayvan kurban edilmeden yavrulayacak olursa iki yol izlenir.
Ya o yavru da annesiyle birlikte kesilir, fakat sahibi etini yemez, yoksullara verir. Yerse kıymetini sadaka olarak vermelidir. Ya da kesilmez ve yavrunun kendisi ya da değeri fakirlere sadaka olarak verilir.
HANGİ HAYVANLARDAN KURBAN OLUR?
Kurbanlık; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemez. Kısaca dört ayaklı hayvanlardan kurban olup iki ayaklı hayvanlardan kurbanlık olmaz.
Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da; deve 5, sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.
KURBAN SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet hem de sağlık bakımından önemli.
Bu nedenle, hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.
KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?
Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.
Şafii mezhebine göre ise kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.
KURBANA KAÇ KİŞİ ORTAK OLABİLİR
Koyun ve keçi bir kişi için; deve, sığır ve manda yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir.
KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN
2022 yılında Kurban Bayramı'nın 1. günü 9 Temmuz 2022 tarihinde idrak edilecek. 12 Temmuz ise bayramın son günü olacak.
Kurban Bayramı arifesi: 8 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 1. Gün: 9 Temmuz Cumartesi
Kurban Bayramı 2. Gün: 10 Temmuz Pazar
Kurban Bayramı 3. Gün: 11 Temmuz Pazartesi
Kurban Bayramı 4. Gün: 12 Temmuz Salı
Kurban Bayramı öncesi İstanbul için tarih verildi: Kurbanlıklar geliyor