Taksim Gezi Parkı olaylarında provokatörler boş durmadı ve sosyal medyada yalan üstüne yalan haber yayınlandı.
Gezi Parkı ne yalanlar gördü!
1/11
Eyleminin başladığı günlerde ilk ortaya atılan yalan haberlerden bir tanesi direnişin 48 saat daha devam etmesi halinde AB kararlarına göre hükumetin düşeceği haberiydi.
2/11
Gezi Parkı'nın yıkılmaması için Taksim Meydanı ve çevresinde polisle çatışan eylemcilere destek veren bir grup, Boğaz Köprüsü üzerinden Avrupa yakasına yürüyerek geçiş yaptı. Eylemi daha kalabalık göstermek isteyen sosyal medya provokatörleri Avrasya Maratonu'nda binlerce kişinin köprüden geçtiği anın fotoğrafını yayınlayarak dezanformasyon yapmaya çalıştı.
3/11
Provokatörler, 2011 yılında yaşanan deniz kazası, yabancı basında çıkan fotoğraf ve görüntüleri, Gezi Parkı’nda yaşanmış gibi gösterilip halkı tahrik etmeye çalıştılar.
4/11
Kim tarafından servis edildiği belli olmayan bu fotoğrafta polisin köpeğe biber gazı sıktığı iddia edildi. Daha sonra kısıtlı olarak kalitesi düşürülen fotoğrafın orjinali ortaya çıktı. Fotoğrafın orjinalinde polisin arkasındaki "policia" yazdığı, polislerden birinin siyahi olduğu ve fotoğrafın kalitesinin düşürülerek Türk polisi algısı oluşturulmaya çalışıldığı anlaşıldı.
5/11
Çanakkale’de polis tarafından dövüldüğü iddia edilen küçük çocuğa ait bir fotoğraf yayınlandı. Ancak küçük çocuğu yaralı halde gösteren fotoğraf, geçen yıl Çanakkale’de yaşanan trafik kazasına ait çıktı.
6/11
Polis toma araçlarından kimyasal sıvı dolduruyor diye sosyal medyada en çok paylaşılan fotoğraflardan oldu. Ancak kısa süre sonra doldurulan sıvının boya olduğu ortaya çıktı. Ayrıca kimyasal bir sıvı olsa polisler açık el ile dolduramazdı.
7/11
Kızılay'da hayatını kaybeden Ethem Sarısülük`ün cenazesinde su sıkıldı diye gösterdikleri fotograf Bingöl'de çatışma sonrası öldürülen PKK'lıların cenazesinde yaşanan olaylardan sonra sıkılan gaz olduğu ortaya çıktı.
8/11
Kazlıçeşme'de düzenlenen ve Başbakan'ın katıldığı 'Milli İradeye Saygı Mitingi'ne gidiş istikametinde çekildiği iddia edilen fotoğrafta, mitinge gidenlere geçiş üstünlüğü sağlandığı ifade edildi. Ancak çok geçmeden bu fotoğrafın da photoshop olduğu ortaya çıktı.
9/11
CNN International internet sitesinde "Türkiye'de hükümet karşıtı protestolar" başlığı attığı haberine AK Parti'nin Kazlıçeşme'de yaptığı mitingdeki kalabalığın fotoğrafını koydu.
10/11
Morganpost gazetesi, İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı protestolarını konu alan haberinde, eli bağlı bir kadına tekme vuran polis fotoğrafı koyarak, bu polisin Türk polisi olduğunu iddia etti. Olayın, Amerika Birleşik Devletleri'nde 2009 yılının mayıs ayında gerçekleştiği ortaya çıktı.
11/11
Gezi Parkı ne yalanlar gördü!