Atatürk Havaalanı’ndan olduğu iddia edilen fotoğraf Kore’den ve 2015 yılından.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası sosyal medyada birçok yalan haber gerçekmiş gibi paylaşıldı. İşte darbe sonrası ortaya çıkan yalanlar ve gerçekler...
1/12
Kafa Kesme Görüntüsü - İDDİA: Kafası kesilmeye çalışılan Türk askeri görseli.
GERÇEK: Görsel Türkiye’deki darbe girişimi sırasında değil 2013 yılında Suriye’deki çatışmalar sırasında çekilmiş.
2/12
Darbe girişimi gecesi ortaya çıkan yalan haberler
3/12
Fatih Portakal Adına Açılan Sayfanın Paylaşımı - İDDİA: Kafası kesilerek öldürülen asker fotoğrafı.
GERÇEK: Kafası kesilerek öldürüldü denilerek paylaşılan fotoğraf Burak Salıvermez isimli bir vatandaşın askerlik fotoğrafı olarak Facebook’a yüklediği bir görsel. Facebook ve Instagram hesaplarından yaptığı açıklamayla askerliğini yıllar önce yaptığını belirtti.
4/12
Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Bombalanma Anı - İDDİA: Bazı mecralarda kullanılan Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün bombalanma videosu.
5/12
GERÇEK: Emniyet Müdürlüğü’nün bombalanması denilerek dolaşıma giren video 2014 yılına ve Gazze’nin bombalanmasına ait.
6/12
Köprüde Linç Edilen Asker Fotoğrafı Eski İddiası - İDDİA: Boğaziçi Köprüsü’nde linç edildiği iddia edilen asker fotoğrafı 2006 yılına ait.
7/12
GERÇEK: Özellikle bazı sosyal medya fenomenleri tarafından dolaşıma sokulan yukarıdaki görsel yerde kanlar içinde yatan askerin 2006 senesinde Van’da bir askeri aracın devrilmesi sonucu yaralandığını iddia ediyor. Ancak yukarıdaki görselde gözüken “Askeri araç devrildi: Bir şehit, üç yaralı” başlıklı CNN Türk haberinin içinde yukarıda gösterildiği gibi bir görsel bulunmuyor. Bunun yanı sıra sosyal medyada dolaşan pek çok video ve Periscope kaydı da linç girişimini ve bu fotoğrafların darbe girişimi sonrası çekilmiş olduğunu doğruluyor.
8/12
Trump’ın attığı tweet - İDDİA: ABD Başkan adayı Trump tweet atarak “Asker ülkesini geri alıyor, başkan olursam Amerika’da aynısı olacak” dedi.
9/12
GERÇEK: Bu tweet @realDenaldTrump isimli gerçek olmayan, parodi bir hesaptan atılmış. Trump’ın gerçek hesabı ise @realDonaldTrump
10/12
Darbe Girişimi Sonrası Fotoğraflar - Ankara’dan olduğu iddia edilen aşağıdaki fotoğraf Mısır’dan.
11/12
Ankara’dan olduğu iddia edilen fotoğraf Mısır’dan ve 2011’den.
12/12
Atatürk Havaalanı’ndan olduğu iddia edilen fotoğraf Kore’den ve 2015 yılından.
#15 Temmuz
#darbe girişimi
#FETÖ
#yalan
#sosyal medya