Ege'de Osmanlı'dan kalma gelenek ve iş kollarının yaşatıldığı merkezlerden olan Tire, ilginç bir kahvaltı kültürüne ev sahipliği yapıyor.
1/12
Gün doğmadan kapılarını açan kuyu kebabı lokantaları, sabah ezanının okunmasıyla müşterilerini ağırlamaya başlıyor, kahvaltı saati bittiğinde kapanıyor.
2/12
Tire'de 4 kuşaktır kuyu kebabı yapan Fikri Babaoğlu, yöresel ot ve et yemekleriyle zengin bir kültüre sahip ilçede kebap tüketme alışkanlıklarının farklı olduğunu ifade etti.
3/12
Geçmişte Osmanlı donanmasının urganlarının örüldüğü Tire'de hanlarda kalan işçilerin ve hasat döneminde çiftçilerin protein ihtiyacının karşılanması için başladığı düşünülen "kahvaltıda kebap kültürünün" ilçedeki kuyu kebabı lokantalarıyla devam ettiğini anlatan Babaoğlu, kültürün turistik olarak da dikkati çektiğini söyledi.
4/12
Gece saat 02.00'de açılan dükkanlar, kuyuya meşe odunları atılarak üzerine bakır kazanın içinde pirinçli su koyuluyor.
5/12
Ateşin kor haline gelmesi sonrası kazan kuyunun içine indiriliyor ve kuzu etleri kancalarla üzerine asılıyor.
6/12
Bu işlemin ardından kuyunun üzeri kapatılıyor ve hava almaması için kenarları çamurla sıvanıyor.
7/12
Pişen etlerden süzülen yağların pirinç çorbasının içine aktığını belirten Babaoğlu, yaklaşık 1 saat sonra kuyu açtıklarında kebab ve çorbanın hazır olduğunu belirtti.
8/12
Sabah ezanıyla birlikte müşterilerin lokantaya gelmeye başladığını anlatan Babaoğlu, yine gelenek olarak çorba ve kebabın birlikte yendiğine işaret etti.
9/12
Pişen etin tahta üzerinde kesilmesi sırasında çıkan sesler nedeniyle "Tak Tak Kebabı" da olarak adlandırılan kebabın Büryan kebabına benzediğini ancak farklı olarak çorbasını da kuyuda pişirdiklerini anlatan Babaoğlu, gün doğarken çorbalarını içip kebaplarını yiyen vatandaşların gitmesiyle saat 10.00 civarında lokantayı kapattıklarını vurguladı.
10/12
11/12
12/12
#Kuyu kebabı
#İzmir