Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Moskova yanlısı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'ni tanıması bugün resmiyet kazanırken, başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere çok sayıda ülke ise Putin'i olası bir Ukrayna işgalinden geri döndürmek için peş peşe yaptırım kararları açıklamaya başladı. Yüzlerce Rus vatandaşının yer aldığı listede Putin'e yakın çok sayıda ailede yer alıyor. İşte Rusya-Ukrayna krizinde son gelişmeler..
Rusya parlamentosu Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgeleri ile dostluk anlaşması imzalanmasına yönelik kararın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderilmesini onayladı.
Putin imzalarsa yürürlüğe girecek olan anlaşmalar Moskova’nın iki bölgede askeri üs kurmasına, ortak savunma politikaları izlenmesinin ve ekonomik işbirliğini güçlendirmesinin önünü açacak.
Rusya dün iki bölgenin bağımsızlığını tanıma kararı almış ve bölgeye asker göndermişti.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, ülkesinin Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerini şu anda kontrol ettikleri sınırlar içerisinde tanıdığını söyledi.
Interfax haber ajansında yer alan habere göre Rudenko ülkesinin Ukrayna ile ilişkileri koparmak istemediğini de belirtti.
Rus haber ajansı TASS, Rusya Devlet Başkanı Putin’in açıklamalarını “son dakika” ibaresiyle duyurdu… Açıklamalarda Putin’in çok sert ifadeler kullandığı görüldü.
Putin, “Rusya, eski Sovyetler Birliği üyesi ülkelerin toprak bütünlüğü ve egemenliğini destekliyor. Ukrayna’daki durum bir istisna” dedi.
Putin’in açıklamalarına Rusya’dan çok sert eleştiriler geldi… ABD’nin Ukrayna maslahatgüzarı hem Putin’in açıklamalarını yorumladı hem de son gelişmeleri kamuoyuna duyurdu.
ABD’nin maslahatgüzarı, “Putin’in açıklamaları gerçeklikten kopuk, Putin’in hamleleri küresel düzeni tehdit ediyor. Putin’in sözleri mantıklı bir adamın sözleri değildi” dedi. Üst düzey diplomat, Donbas’ta Rusya üniformalı askerlerin görüldüğünü açıkladı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentoda yaptığı açıklamada 5 Rus bankasına yaptırım uygulanacağını duyurdu.
Johnson konuşmasında, “Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank’a yaptırım kararı aldık. Bunun yanı sıra serveti çok olan 3 isme de yaptırım uyguladık” dedi.
Johnson’ın bahsettiği isimler arasında Gennady Timchenko da bulunuyor.
Putin’e yakınlığıyla bilinen Timchenko, enerji, altyapı ve inşaat sektörlerinde çok aktif… Resmi verilere göre Rusya’nın en zengin 6’ncı ismi olan Timchenko’nun yaklaşık 19 milyar dolarlık serveti olduğu tahmin ediliyor.
Moskova’da bu gelişmeler yaşanırken Avrupa Birliği ve ABD’nin de Rusya’ya yaptırımlara hız verdiği açıklandı.
Reuters haber ajansının “son dakika” ibaresiyle servis ettiği haberde ismini açıklamayan üst düzey bir Avrupa Birliği diplomatı, AB diplomatlarının Rusya’ya yaptırımı oy birliğiyle kabul ettiğini duyurdu.
Diplomatların bugün tekrar bir araya geleceği ve yaptırımın detaylarını masaya yatıracağı da vurgulandı. İsmini açıklamayan yetkili yüzlerce Rus vatandaşının da yaptırım listesinde yer alacağını söyledi.
ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg ise Avrupalı kaynaklardan elde ettiği bilgilerle kapsamlı bir haber yayınladı. Haberde, Avrupa Birliği’nin Rusya parlamentosu Duma’da Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ne desteği onaylayan 351 vekile yaptırım kararının gündemde olduğu belirtildi.
Öte yandan yaptırım listesinde Putin’in kurmaylarının da yer aldığı belirtildi. Yapılan oylamada Macaristan haricindeki ülkelerin yaptırımlara onay verdiği Macaristan’ın ise çekimser kaldığı kaydedildi.
AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada yaptırımların gecikme olmadan bu akşam netleşeceği duyuruldu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel tarafından yapılan açıklamada, “Yasa dışı karara onay verenler, Rus ordusu ve bölgedeki diğer operasyonlara finansal destek sağlayan bankalar hedef alınacak” denildi.
Öte yandan Rusya devleti ve hükümetinin AB’deki finansal merkezleri ve hizmetlerine erişimin de engelleneceği kaydedilirken Rusya’nın tanıdığı bölgelerle AB arasındaki ticaretin de askıya alınacağı kaydedildi. İki isim, gerekli görülmesi durumunda ekstra yaptırımların da gelebileceğinin sinyalini verdi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz bugün yaptığı açıklamada Kuzey Akım-2 doğalgaz hattının onay sürecini askıya alma kararı aldı.
İrlandalı mevkidaşıyla bir basın toplantısı düzenleyen Scholz, “Durumu gözden geçirmeliyiz, özellikle de Kuzey Akım-2 projesini” dedi.
Rusya dışişleri bakanı yardımcısı Andrey Rudenko, Almanya’nın Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattına ruhsat vermeyeceği açıklamasına karşılık olarak Moskova’nın hiçbir şeyden korkmadığını ve “gözyaşlarına inanmadığını” söyledi.
Rusya’nın dün gece başlayan hamlesine Ukrayna’dan bugün diplomatik bir karşılık geldi… Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada ülkenin Rusya Büyükelçisi’ni geri çağırdığını açıkladı.
Sabah saatlerinde Ukrayna lideri Zelenskiy, Rusya ile diplomatik bağları koparmanın gündemde olduğunu da söylemişti.
Japonya, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararının ardından bir dizi ekonomik yaptırım kararı aldı.
Başbakan Kişida Fumio, düzenlediği basın toplantısında, söz konusu iki bölgeden resmi yetkililere vize tahsisinin askıya alınacağını ve bu kişilerin mal varlıklarının dondurulacağını açıkladı.
Kişida, bu bölgelere yönelik ithalat ve ihracatın askıya alınacağını ve Japonya içinde Rusya'ya ait yeni tahvil ticaretinin yasaklanacağı da sözlerine ekledi.
Rusya'nın "Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve uluslararası hukuku ihlal eden" hamlelerini bir kez daha "kınadığını" bildiren Kişida, gidişatın kötüye gitmesi halinde ek önlemlerin ivedilikle planlanacağını belirtti.
Japon Başbakan, "Rusya'ya, diplomatik teamüller yoluyla kördüğümü çözecek çabalara geri dönmesi çağrısı yapıyoruz." ifadesini kullandı.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Donetsk ve Luhansk bölgeleriyle ticari işlemlerin gerçekleştirilmeyeceğini söyledi.
Kanada ayrıca müttefikleriyle paralel olarak Rusya'nın dış borçlarını yaptırım listesine aldı.
İki devlet bankası da yaptırım listesine girerken Kanada hükümeti Litvanya'ya 460 asker daha göndereceklerini söyledi.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırganlığına yanıt olarak yeni önlemler açıklayarak, Rusya'nın 24 saat içinde "tam ölçekli bir işgal" düzenleyebileceğini söyledi.
Morrison düzenlediği basın toplantısında, Avustralya'nın ilk olarak Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi'nin sekiz üyesine ve bir grup üst düzey devlet yetkilisi ve savunma başkanına seyahat yasakları uygulayacağını ve mali yaptırımları hedefleyeceğini söyledi.
Morrison, yaptırımların ulaşım, enerji, telekomünikasyon, petrol, gaz ve maden rezervlerini hedef aldığını söyledi.
Rusya'nın elindeki Kırım ve Sivastopol'a yönelik mevcut yaptırımları Luhansk ve Donetsk'i de kapsayacak şekilde genişleteceğini de sözlerine ekledi.
Avustralya ayrıca birkaç Rus bankasına yaptırım uygulamak için harekete geçecek.