Çalışan annelere SGK, İŞKUR ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen kreş yardımının süresi uzatıldı. Çalışan anneler 2022 yılında da destek almaya devam edecek. Peki kreş desteğinden kimler faydalanabiliyor? Kreş yardımı için başvuru şartları neler? Kreş yardımına nasıl başvuru yapılır? Kaç para kreş yardımı yapılıyor? Kreş yardımından yararlanacak anneler tarafından sorulan tüm soruların cevapları haberimizin detayında..
Kadın istihdamının desteklenmesi amacıyla çocukların bakım ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla verilen desteğe kreş desteği denir. En çok bilinen kreş desteği Kurumsal Çocuk Bakım projesi kapsamında çalışan annelere, çocuklarını kreşe gönderebilmesi için devlet tarafından verilen destektir.
Kurumsal Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın istihdamının Desteklenmesi Projesi, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen bir projedir.
http:sgkkurumsalcocukbakimi.org linkinden proje hakkında merak edilen Sikça sorulan sorular üzerinden tüm cevapları öğrenebilirsiniz.
Kreş Desteğine Kimler Başvurabilir?
Devlet kreş desteğine: iş arayan, işe geri dönmek isteyen ya da hali hazırda 4a sigortalısı olarak bir işverenin yanında çalışan anneler Kurumsal Çocuk Bakım projesine başvurarak yararlanabilir.
Başvurusu kabul edilen annelere aylık 100 euro mali destek sağlanıyor. Proje kapsamında ayrıca bir defaya mahsus ödenen kırtasiye desteği veriliyor. Aynı proje kapsamında bir defaya mahsus ödenen kırtasiye desteği için 1.757.600 Avro olmak üzere, toplam 19.740.000 Avro mali destek ödemesi yapılarak, hem iş yaşamına devam etmek isteyen annelere, hem de tam zamanlı okul öncesi eğitimle çocukların gelişimine destek veriliyor.
Çalışan bir anneye kreş yardımı 24 ay boyunca maddi destek amaçlı verilmektedir.
Kreş desteğinin yanı sıra maddi destekten yararlanmaya hak kazananlar için, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanı tarafından tek seferlik olma şartı ile TL kırtasiye desteği verilmektedir. Çalışan annelere Kreş yardımı ve bakım desteklerinin yanı sıra Devlet tarafından 375 euro olarak çalışan Annelere Eğitimli Bakıcı Desteği de bulunmaktadır.
Çalışan annelere Kreş desteği: SGK, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İŞKUR tarafından çeşitli projeler kapsamında verilmektedir.
Çocuk sahibi olduktan sonra çalışma hayatına son veren annelerin tekrardan çalışabilmelerini teşvik etmek amacıyla ve kreşe gönderilecek çocuk için maddi destek sağlamak adına çeşitli projeler kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, SGK ve İŞKUR kurumları destek vermektedir.
Kreş parası öncelikle maddi sıkıntı yaşayan ve çalışmak zorunda olan annelere verilmektedir. Çalışan anneleri rahatlatmak için yapılan çalışmalar üzerine verilecek olan kreş yardımı çocuk sahibi olan ailelere öncelikle dul ebeveynlere boşanan ve eşi ölen annelere ve geçim sıkıntısı yaşayan babalara yasa kapsamında kreş yardımı verilmektedir. çok nadirde olmasa geçim sıkıntısı çeken ve eşi vefat etmiş baba yada verilmektedir.
Kreş parası alma şartları: çalışan annelerin çocukların ise 05 yaş aralığında olması gerekiyor. Kreş yardımı için geçerli yaş sınırlaması olarak yasa kapsamına alınmıştır. KREŞ YARDIMI ŞARTLARI: 0-5 yaş aralığında çocuğu bulunan anneler, Maddi açıdan zor durumda olan çalışan anneler, Dul ve eşinden boşanmış olan çalışan anneler, Eşi ölmüş olan ve çalışmak zorunda olan anneler, Geçim sıkıntısı yaşayan babalara olmak üzere belirlenen bu şartlara uyum sağlayan anneler ve babalara 2022 yılında 1531 TL (100 euro) kreş destekleri verilecektir.
Sigortalı ve tam zamanlı çalışan anneler kreş ödeneği başvuruları kabul edilenlerin paraları hesaplarına yatırılmamakta, çocukların gittiği anaokullarına gönderilmektedir.
Devlet Kreş yardımına Kimler Başvuru yapabilir?
Projeye 0-60 ay arasında küçük çocuğu olan anneler başvuru yapabilir.
Çalışan annelere istihdamlarını sağlayabilmeleri ve çocukları olduğunda çalışma hayatlarına devam edebilmeleri için 2022 yılında da verilmeye devam eden kreş yardımı desteklerinden yararlanabilmek için çalışan annelerin gerekli kurumlara başvurularını gerçekleştirmeleri ve istenen tüm şartları sağlamaları gerekiyor.
Not: Çalışan annelere kreş desteği işveren tarafından verildiğinde işverene vergi indirimi yapılmaktadır. 2022 yılında çalışan anneye verilen kreş parası desteğinde işverenlerin çalışanlarına yapmış oldukları kreş yardımlarında vergiden kesilen oran %50 oranındadır.
Devlet tarafından kurumsal Çocuk Bakım projesi kapsamında verilen kreş desteğinden:
• Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreşe, anaokuluna ve gündüz bakım evlerine çocuklarını gönderen ve sigortalı olarak çalışan ebeveynler yararlanabilir. • Projeden çalışma hayatına devam eden veya daha önce çalıştığı işe geri dönmek isteyen anneler yararlanabilir. • Projeden 0-60 aylık çocuklarını Bakanlığın ya da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreşe, anaokuluna veya gündüz bakımevine gönderen ve sigortalı işçi statüsünde çalışan anneler yararlanabilir.
Çalışan ebeveynlere verilen bu yardım için öncelikle başvuruda bulunması ve belirlenen şartları yerine getirmesi gerekmektedir.
Çalışan annelere kreş yardımı şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır:
• Kreş desteğinden faydalanacak olan annelerin T.C vatandaşı olması gerekiyor.
• Projenin amacı çalışan annelerin çocukları olduktan sonra çalışabilmeleri için destek verildiğinden dolayı kreş başvurusu yapılırken annenin herhangi bir işyerinde SGK kapsamında tam zamanlı olarak çalışıyor olması ve kesin kayıt tarihi itibari ile son 1 yıl içerisinde belirtilen aylık gelirin ortalamasının brüt asgari ücretin üzerinde olmaması gerekmektedir.
• Babaların yapacağı başvurularda ise aldıkları maaşların aile geçimine yetmeyecek kadar az olması, • Çocukların 0-5 yaş aralığında olması gerekmektedir.
• 0-5 yaş grubunda çocuğu olan ve çocuğu ile aynı adreste ikamet eden anneler tüm istenen şartları sağlamaları durumunda kreş desteği alabilirler.
• Anne ve babası vefat etmiş kişilerin çocuklarına bakan kişilerin maddi durumlarının kötü olması durumunda başvuru yapabilmesi de mümkündür.
• Devlet tarafından çalışan anneler için yapılan yardım 7103 sayılı kanunla 193 sayılı kanunun gelir vergisinden istisna edilen ücretleri düzenlenen 23. maddesinde işverenler tarafından kadın hizmet erbabına kreş yardımı verilmesi sureti ile sağlanan menfaatler işverenler tarafından bu hizmetlerin verildiği durumlarda, ödemenin doğrudan bu hizmetleri sağlayan gelir yada kurumlar vergisi mükelleflerinin yapılması şartı ile her bir çocuk için aylık asgari ücretin brüt tutarının %50'si aşmamak şartı ile bu istisnadan faydalanabilir. 5 Mayıs 2018 tarihli 30412 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 201811674 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile asgari ücretin brüt tutarının %50 verileceğinden dolayı 2022 yılında 2.125 TL'dir.
Çeşitli projeler kapsamında çalışan annelere ve ücretsiz kreş destekleri sağlayan Bakanlık, İŞKUR, SGK ve Devlet Kreş Yardımı Parası aşağıdaki tutarlarda yapılır.
Kurumsal Çocuk Bakımı Proje - 100 Euro
Eğitimli Bakıcı Desteği - 375 Euro
İşkur kreş yardımları
iş başı eğitim programları (bakım desteği) 400 TL
İşte Anne projesi (bakım desteği) 3.300 TL
• SGK kreş yardımı:
• Devlet kreş yardımı: Maddi güçlük çeken ailelere ve çalışan kadınların iş hayatında istihdam edilmesi amacıyla verilen kreş parası yardımı 2022 yılında 1531 TL'dir.
• Kurumsal çocuk bakımı Proje kapsamında Ocak 2022 itibarıyla aylık 100 Euro mali destek ödemesi yapılır.
• Ayrıca aynı proje kapsamında bir defaya mahsus ödenen kırtasiye desteği için 1.757.600 Avro olmak üzere, toplam 19.740.000 Avro mali destek ödemesi yapılmaktadır.
• Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ücretsiz kreş desteği: Ücretsizdir.
• İşkur kreş yardımı:
• İş başı eğitim programları kapsamında (bakım desteği) 400 TL,
• İşte Anne projesi kapsamında da bakım desteği ise aylık 3.300 TL'dir.
Kreş desteği başvurusu yapacak olan ailelerin hazırlaması gereken bir takım evraklar bulunuyor. Evrakları hazırlayan aileler başvuru yapacakları kurumlara bu belgeler ile başvurularını yapabilirler.
• Kreş yardımı başvuru formu, • TC kimlik belgesi, • İş yeri tarafından onaylı maaş bordrosu, • İkametgah adresi, • Nüfus kayıt örneği, • Kirada oturan annelerin kira belgesi ve kontratı,
Çalışan annelere kredi parası desteğinden yararlanmak isteyen anneler yukarıda belitmiş olduğumuz belgeler ile başvuruda bulunabilirler.
Kesin kayıtta İstenen Belgeler Nelerdir?
• İmzalı Başvuru Formunuz (Ön kayıt işlemini tamamladığınızda oluşacak formun çıktısını alıp imzalamanız gerekmektedir.)
• Okul Öncesi Eğitim veveya Bakım Kurumu Çocuk Kayıt Bilgi Formu ve Taahhütnamesi, • Banka Muvafakatname Formu (Türkiye Halk Bankası nezdinde açılan hesaplara ilişkin imzalı),
• Çalışma belgesi,
• Sizin ve çocuğunuzun kimlik belgelerinin fotokopisi,
• Çocuğunuzun vesikalık fotoğrafı talep edilecektir.
Kesin kayıtta, başvuru yaptığınız Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne bağlı kayıt ofislerinde, son aşamada da Kurumsal Çocuk Bakımı Projesi Mali Desteğine ilişkin Sözleşme ve Taahhütname'sini imzaladıktan sonra, faydalanıcı anne olarak Projede yer almaya ve yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Çalışan anneler başvuru sonuçlarını e-Devlet üzerinden başvuru yapma imkanınız olduğu gibi sorgulama işlemlerinizi de sosyal yardım bilgileri sorgulama sekmesi üzerinden yapabilirsiniz. Başvuruda bulunan kişiler kreş yardımı almaya hak kazanıp kazanmadıklarının bilgisini alarak çocuklarının kreş kayıtlarını yaptırabilirler. Kreş desteği alan kişiler çeşitli nedenlerden dolayı kayıtlarını yaptırmazlarsa eğer yedek listede olan kişilerin başvuruları sırası ile onaylanmaktadır. Onay alan ailelerinde desteği devamlı olarak alabilmesi için yerine getirmesi gereken yükümlülükleri bulunmaktadır.
Projeden yararlanmaya hak kazanan annelere, çocuğu 72 aylık olana kadar en fazla 24 ay, aylık 100 Avro mali destek verilecektir. Ayrıca, tek seferlik 100 Avro tutarında kırtasiye gideri ödemesi de yapılacaktır.
Mali Destek Ödemesi süreci:
• Kreş, anaokulu, gündüz bakımevi ödemesi
• İşveren prim ödemesi
• Aylik yükümlülüklerin doğrulanması
• Mali destek ödemesinin gerçekleşmesi aşamalarından oluşur.
Kreş Yardımından faydalanıcı Annelerin Aylık Yükümlülükleri Nelerdir?
Kesin kaydınız oluştuktan sonra aylık olarak maddi destekten yararlanabilmek için:
• Çocuğunuz anaokulu, gündüz bakım evi ve kreşe sizin çalıştığınız süreye olarak paralel olarak tam gün olarak devam etmelidir, çocuklarınız sistemde kayıtlı olduğu kreş, gündüz bakımevi ve anaokullarına gitmemesi durumunda proje ofisleri ile irtibata geçmelisiniz.
• Takvim ayları itibari ile 30 günlük çalışmanız bulunmaktadır.
• Rapor durumlarınız hariç iş vereniniz tarafından SGK'ya 30 gün çalıştığınızı bildirmelidir.
• 30 gün ver üzerinde rapor kullanıyorsanız eğer durumunuzu yerel ofise bildirmelisiniz.
• Bildirim süresi rapor tarihinden en geç 7 gündür.
• Çocuğunuzu gönderdiğiniz kuruma ücretini Halk Bankasından açtırdığınız hesabınızdan düzenli olarak ödemelisiniz. (Havale ve EFT yolu ile yapabilirsiniz.)
Proje ofisine bildirdiğiniz hesaplar dışındaki diğer banka hesaplarınızdan yapacağınız havale ve EFT ödemeleri kabul edilmemektedir.
Projenin Faydaları Nelerdir?
Projenin faydaları şu şekildedir:
• Kadınların işgücüne katılım oranının artırılması,
• Doğum yapmış olan kadınların iş yaşamına geri dönüşünün ya da katılımının kolaylaştırılması,
• Çalışan kadınların kayıtlı istihdamının desteklenmesi,
• Çalışan kadınların iş yaşam dengesine katkı sağlanması,
• Çocukların okul öncesi eğitiminin desteklenmesi,
• Çocukların kaliteli bakım hizmeti almasının sağlanmasıdır.
Kreş yardımları annelerin çocuklarının belirli bir yaşa gelene kadar eğitim alarak büyümesi amacı ile 0-5 yaş aralığında verilmektedir. Çalışan Annelere Kreş Parası 5 yaşından büyük çocuklar için yapılmamaktadır. Anne ve çocuğun aynı adreste ikamet etmesi desteklerden faydalanabilmeleri için önemlidir.
Kreş desteğinden faydalanacak olan annelerin belirli şartları sağlaması ve proje kapsamında pilot il olarak belirtilen illerde bulunarak başvurularını yapması gerekmektedir. Ayrıca, bu yardım SGK tarafından pilot illerde verilmektedir. Destekten yararlanabilmek için: Ankara, Antalya, İstanbul, Bursa, Elazığ, İzmir, Malatya, Projeden faydalanmak isteyen annelerin yukarıda belirtmiş olduğumuz illerde ikamet etmesi gerekmektedir.
Değerlendirme Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bakanlık değerlendirme sonucunda aileye kreş parası verilmesine karar verebiliyor. Kreş yardımı değerlendirmesinde ise: Ailenin sosyal ve ekonomik durumu, Diğer aile fertlerinin varlığı, Ailenin aylık kazancı ve kişi başına düşen gelir durumu, Annenin çalışma durumu, Dikkate alınmaktadır. Sizde dikkat edilen bu şartları yerine getiriyorsanız, başvurunuz olumlu sonuçlanacaktır.
Kreş yardımı tek bir çocuk en fazla 24 ay boyunca verilmektedir. 24 ay verildiğinden dolayı bir çocuk 2 kez kreşe gidebilme hakkına sahiptir. Çocuk okula başladığında destek otomatik olarak kesilecek ve desteği alınması şartları mücbir sebepler dışında üç kez ihlal edilirse anne kreş desteğinden faydalanamaz. Destekten yararlanan veya yararlanacak olan annelerin kreş desteğinin iptal edilme nedenlerine dikkat etmesi gerekmektedir.