SSK ve Bağkur emeklilerine 5 aylık enflasyon neticesinde zam oranı netleşti. Yüzde 33,66 olarak belirlenen rakam ile hesaplamalar sil baştan değişti. Emeklilere yönelik bu düzenleme, Ocak ayının başında Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından nihai şeklini alacak. Özellikle emekli kök maaşında yapılacak zammın yanı sıra, en düşük emekli maaşlarını olumlu yönde etkileyecek düzenlemeler de geliyor. Peki en düşük emekli maaşı ne kadar, kaç TL olacak? Kök maaşlar belli oldu mu? sorularının cevapları merak ediliyor. İşte konu hakkında son gelişmeler...
Milyonlarca memur ve emekli Ocak ayında maaşlarına yapılacak zam oranına kilitlenmiş durumda. 5 aylık enflasyon verileri ile hesaplamalar sıklaşırken, refah payı be seyyanen artış miktarı da merak ediliyor. Peki, enflasyon oranının üzerine ne kadar eklenecek? Bu sene seyyanen artış var mı? Refah payı düzenlemesi olacak mı?
MAAŞ ZAMMI İÇİN KRİTİK SÜREÇ
Aralık ayının gelmesinin ardından emekli, memur ve asgari ücretli maaşlarına yapılacak zam oranları netleşmeye başlıyor. Emekli ve memur maaş zammı için enflasyon verileri önem arz ederken, asgari ücret için de süreç benzer şekilde ilerliyor.
REFAH PAYI VE SEYYANEN ARTIŞ MASADA
Ocak ayında maaşlara yapılan zamlarda son dönemde enflasyon artışının yanı sıra refah payı düzenlemeleri ile emeklilerin yüzü gülüyor. Emekliler için belirlenen taban maaşlara sosyal desteklerde eklenerek artış sağlanıyor. 2024 Ocak zammı için de refah payı ve seyyanen artış gibi düzenlemelerin masada olması bekleniyor. Bu süreçte çeşitli formüller de gündeme geliyor.
TÜİK tarafından açıklanan 5 aylık enflasyon verisi yüzde 33,66 olarak belirlendi. Aralık ayı verisinin de netleşmesinin ardından maaşlara yapılacak zam oranı kesinleşecek. Orta Vadeli Program'daki tahmine göre ise yüzde 38-40 rakamı sunulmuştu.
SSK ve BAĞKUR EMEKLİLERİNE MAAŞ VE REFAH PAYI
SSK ve Bağ-Kur emeklileri 6 ayda bir olmak üzere maaşlarına zam alıyor. Son dönemde maaşlara refah payı da ekleniyor. Böylelikle maaşlarda ciddi artış yaşanıyor. Bu yılda benzer formülün uygulanması bekleniyor.
Bu yılın Ocak ayında yüzde 15 olarak açıklanan 6 aylık enflasyon oranı, Temmuz ayında yüzde 17'lik enflasyonla birleşerek yüzde 30'a tamamlandı, bu durum emeklilere ve maaşlara zam olarak yansıdı.
2024 yılının ilk 6 ayı için değerlendirilen üçlü zam formülü, öncelikle yüzde 38-40 bandında çıkan enflasyonun yüzde 50'ye tamamlanması ve bu oranın zam oranına uygulanmasını içeriyor.
Taban maaşlara odaklanan düzenleme gündemde; 7.500 TL olan taban maaşın 10 bin-11 bin TL bandına çıkarılması planlanıyor. Bu şekilde, taban maaşın altındaki tüm maaşlara Hazine tarafından seyyanen destek sağlanacak.
Üçüncü bir formül olarak taban maaşa tamamlanan kök aylıklarda kademeli bir iyileştirme öngörülüyor. Bu iyileştirme, en düşük aylıklardan başlayarak artışın adım adım gerçekleştirilmesini içeriyor.
Ocak ayında 6 aylık enflasyonun açıklanmasının ardından, bu ek artışlar yasal düzenleme ile hayata geçirilecek ve emekliler Ocak ayındaki maaşlarını yeni oranlarla almaya başlayacak.
Emekli sandığı emeklileri de diğer emeklilere uygulandığı üzere yılda iki kez zam uygulanıyor. Bu artışlar Toplu Sözleşme zammına yansıyor.
Memurlar ve memur emeklileri ayrıca 6 aylık enflasyona göre fark da alıyor. 5 aylık enflasyonun yüzde 33.66 çıkmasından sonra memurlar ve memur emeklilerinin yeni zam oranı yüzde 15'lik toplu sözleşme artışıyla yüzde 45'e ulaştı.
Aralık enflasyonu ile birlikte bu rakamın yüzde 49-50 bandına çıkacağı hesaplanıyor. Emekli memurlar ve memurlar için uygulanacak artış böylece yüzde 50'yi bulacak. Son zam döneminde memurlara 8.077 TL'lik seyyanen bir artış yapılmış ve en düşük maaş 22 bin liraya çıkartılmıştı.
Yüzde 50 oranında yapılacak bir artış ile bu rakam 33 bin lirayı bulacak. Temmuz'da refah payı ile birlikte diğer emekliler gibi yüzde 25 zam alan memur emeklilerinin zam oranı da yüzde 50'yi bulacak.