Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Araban sarımsağının Avrupa Birliği'nde (AB) tescili için son aşamaya gelindiğini bildirdi. Kacır, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin bu yıl tescil edilen 6 coğrafi işaretle AB nezdinde mevcut durumda 14 tescilli coğrafi işaretli ürünü bulunduğunu belirtti. Peki, Araban sarımsağı nedir, özellikleri nelerdir? Araban Sarımsağı nerede yetişir? Araban Sarımsağı üretimi nasıl yapılır? Ayrıntılar haberimizde...
Başvuru süreçlerinin TÜRKPATENT tarafından yakından takip edildiğini vurgulayan Kacır, tescil sayısının 2023 bitmeden 20'ye yükseleceğini duyurdu.
AB Resmi Gazetesi'ndeki ilan aşamasının tamamlanmasıyla Araban sarımsağının da AB nezdinde tescil edileceği bilgisini veren Kacır, "Gaziantep'in önemli tarım ürünlerinden biri olan Araban sarımsağının AB'de tescillenmesi, yerel üreticilerimizin dünyaya açılmasına imkan sağlayacak." ifadelerini kullandı.
Kacır, iklim koşulları nedeniyle erken yetişmesi özelliğiyle bilinen Araban sarımsağının, iri dişli, yüksek aromalı, ayıklanması kolay, mineral ve vitamin açısından zenginlik gibi özellikleriyle öne çıktığını aktardı.
AB'de tescilli Antakya künefesi, Aydın inciri ve kestanesi, Bayramiç beyazı, Çağlayancerit cevizi, Edremit zeytinyağı, Gaziantep baklavası, Gemlik zeytini, Giresun tombul fındığı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı ve yağlı zeytini, Suruç narı, Taşköprü sarımsağı bulunan Türkiye, ilan aşamasındaki 7 ürünle birlikte 47 ürün için tescil bekliyor.
Araban Sarımsağı nedir?
İri, albenisi yüksek, baş kabuğu ve diş kabuk rengi beyaz, diş et rengi krem-sarı olan bir sarımsaktır. Allium Sativum L. türüne aittir. İklim ve yetiştirme koşulları nedeniyle erkenci bir sarımsak olan Araban Sarımsağı başının enine kesiti oval, boyuna kesiti eliptiktir. Baş kabuğunda ve dişlerde antresiyon şeritleri mevcuttur. Her başta yer alan diş sayısı ortalama 10-15 adet ve ortalama diş ağırlığı 4-7 g’dır. Her baş sarımsakta koruyucu kabuk sayısı 5-10 adet arasındadır. Baş iriliği yetiştirme koşullarına bağlı olarak 100 g’a kadar ulaşabilmekle beraber, ortalama irilik 40-60 g arasındadır. Baş çapı ortalama 40-50 cm arasındadır. Kabuğundan kolay ayrılır. Kokusu keskin ve kuru madde oranı %37 ila %42 aralığındadır. Selenyum elementi içermesi ve içerdiği sarımsağa kokusunu veren allylpropyldisülfid (C6H12S6) miktarının yüksek olması sebebiyle Araban Sarımsağının aroması ve kokusu keskindir.
Araban sarımsağının faydaları neler?
İçerdiği allicin adlı bileşik, antioksidan, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı korur. Aynı zamanda kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve kalp sağlığını destekler. Sindirim sistemi üzerinde de faydalı etkileri vardır ve sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.