
Çalışanların işini etkilemeyen, emekliler için de biçilmiş kaftan olan 'bilirkişilik' için başvurular başladı. UYAP üzerinden başvuru yaparak ayda binlerce lira ek gelir sağlayabilirsiniz. Peki kimler bilirkişi olabilir? 2022 Bilirkişilik başvurusu ne zaman? Bilirkişilik başvurusu nasıl yapılır? Bilirkişi ücreti ne kadar? İşte detaylar...


HER YIL YENİ ALIM
Bilirkişilik ile ilgili her yıl yeni alım yapılıyor. Adalet Bakanlığı’nın duyurusuna göre bu yıl için bilirkişi alımları başladı. Başvurular, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden 28 Şubat’a kadar yapılabilir.

Elektronik imza ile ‘bilirkisi.uyap.gov.tr/main/bilirkisi/giris.jsp’ adresinden sisteme giriş yapılarak ilk defa müracaat edecekler ‘başvuru yap’, mevcut listelerde yer alan bilirkişiler ise ‘yenileme talebi gönderme’ menüsünden işlemleri gerçekleştirebilir.

Posta'da yer alan habere göre bilirkişiler; raporunda çözüm uzmanlığı, özel ya da teknik bilgiyi gerektiren hususlar dışında bir açıklama yapmaz ve hukuki bir değerlendirmede bulunamaz. Kendisine tevdi olunan görevi yerine getirmekle yükümlüdür. Görevi kısmen ya da tamamen bir başka kişiye devredemez.


Bilirkişilik başvurusu için en fazla 3 temel uzmanlık alanı ve seçilen temel uzmanlık alanları altında en fazla 3 alt uzmanlık alanı seçim sınırı bulunuyor. İlk kez bilirkişilik yapacak olan ve başvurusu kabul edilenler 24 saat eğitime tabi tutuluyor.



İlk defa bilirkişilik yapacak olanların başvurmaları dışında, mevcut bilirkişilerin de her yıl yenileme başvurusu yapmaları gerekiyor. Mevcut bilirkişiler için burada önemli bir ayrıntı var; 2022 yılı ‘bilirkişilik başvuru ilanına’ göre bilirkişi listesindeki kaydının yenilenmesini talep edenlerin, yeni dönemde kayıtlı olmak istedikleri uzmanlık alanlarını da seçerek taleplerini ‘yenileme talebi gönderme’ menüsünden göndermeleri şart. ‘Bölge kuruluna evrak gönder’ menüsünden gönderilen yenileme talepleri dikkate alınmayacak.

TC vatandaşı olmak gerekiyor. Yaş 25 ve üzeri olmalı. En az 5 yıllık mesleki deneyime sahip olunmalı. Herhangi bir suç kaydı bulunmamalı. Meslekten atılmamış olmalı. Kendi isteği dışında bir bilirkişi listesinden çıkarılmamış kişiler alınıyor. Başka bir adalet komisyonunun listesinde kayıtlı olmamak gerekiyor.

Bilirkişiler, taraflar arasındaki hukuki anlaşmazlıkları çözmekle mükelleftir. Örnek verecek olursak; hâkimin, hukuk bilgisini, tecrübesini aşan, yalnızca özel ve tekniksel bilgi ile çözülebilecek nitelikte olan anlaşmazlıklarda farklı dallarda uzmanlık sahibi kişilerin bilgisine ihtiyaç duyulabilmektedir.



Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.