Çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilen ATAK, aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabiliyor.
Türkiye gelişen silah endüstrisi ile ülke savunmasında gücüne güç katmaya devam ediyor. Yenilenen ve geliştirilen yeni silah sistemleri başta terör unsurları olmak üzere Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı gibi pek çok operasyonda da aktif olarak kullanılıyor. İşte Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kullanılan yerli teknoloji ürünü olan silahlar...
1/12
Çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilen ATAK, aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi UMTAS, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabiliyor.
2/12
Cirit Türkiye'nin roket ve füze sistemleri üreticisi ROKETSAN tarafından geliştirildi. Hafif zırhlızırhsız sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyete sahip, sınıfının en uzun menzilli füzesi Cirit, ATAK helikopterlerince de kullanılmaya başlandı.
3/12
Türk mühendislerince geliştirilen, yüksek ve alçaktan mermi atabilen kısa namlulu bu toplar, otomatik atış kontrol ve mermi doldurma sistemlerine sahip. Fırtına obüsünün en önemli özelliğini farklı namlu açılarından art arda yaptığı 3 atışı hedefe aynı anda ulaştırabilmesi oluşturuyor. Bu özellik Fırtına obüsüne 3 obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilme imkanı sağlıyor.
4/12
Saatte 65 kilometre hıza sahip obüs, yüzde 60 meyile tırmanabiliyor, 3 metre yüksekliğindeki engelleri aşabiliyor, 1,5 metre yüksekliğindeki sudan geçebiliyor. Otomatik doldurma sistemi sayesinde dakikada 6 atım yapabilen Fırtına obüsü, tam zırh özelliğiyle mürettebatını da koruyor. Fırtına obüsünün namlusu Makina ve Kimya Endüstrisinde, atış kontrol sistemleri ASELSAN'da, güç grubu dışındaki diğer sistemler ise yerli sanayiden tedarik ediliyor. Obüs, Sakarya'daki 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında üretiliyor.
5/12
Türk mühendisler tarafından özgün olarak geliştirilen Koral, dünya üzerinde sayılı ülkenin envanterinde bulunuyor. Radarların karıştırılıp aldatılmasını sağlayan sistem, düşman ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluştururken TSK'nın gücüne güç katıyor.
6/12
2013 yılından itibaren yoğun olarak test edilen Koral'dan olumlu sonuçlar alındı. Son aşamada gerçekleştirilen modern ve karmaşık yapıdaki radar sistemlerine uygulanan elektronik taarruz denemelerinden alınan güzel sonuçlar sisteme olan güveni artırıyor. Geleceğin savunma teknolojisi olarak değerlendirilen aktif elektronik taramalı birimler ile aynı anda çoklu hedefe karşı etkin olarak elektronik taarruz uygulanabiliyor. Bu bağlamda projede edinilen teknolojik birikim diğer birçok radar ve elektronik harp sistemlerinde de kullanılabilecek. Dünyada sayılı ülkede var olan bu teknoloji ülkemizin elektronik harp sektöründe geldiği aşamayı göstermesi bakımından büyük önem taşıyor.
7/12
Düşman hava araçlarının korkulu rüyası olan Atılgan ve Zıpkın, Türk ordusunun gücüne güç katıyor. Kaideye Monteli Hava Savunma Sistemleri gecegündüz her türlü hava şartlarında hedeflere otomatik olarak füze yönlendiriyor, takip ediyor ve ateş ediyor.
8/12
Yoğun şekilde korunan kara ve deniz hedeflerine karşı kullanılmak üzere tasarlanan SOM füze ailesinin SOM-A, SOM-B1, SOM-B2, SOM-J gibi konfigürasyonları bulunuyor. SOM, uzun menzil (250 kilometre), düşük görünürlük, yüksek hassasiyet, karşı koymakarıştırma tedbirlerine dayanıklılık, ağ merkezli harekata uygunluk, fırsat hedeflerine angajman, uçuş sırasında önceden planlanmış görevler arasında seçim, uçuş sırasında hedef tanımlama, seçilebilir vuruş parametreleri ve evrensel silah arayüzü uyumluluğu gibi operasyonel özelliklere sahip bulunuyor.
9/12
Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin harekat ve anlık istihbarat kabiliyetini arttıracak olan İnsansız Hava Aracı ANKA
10/12
Lazer güdümlü füze L-UMTAS'ın atış testleri ve milli imkanlarla üretilen Atak helikopterine entegrasyon çalışmaları geçtiğimiz yıl başarıyla sonuçlandırıldı. UMTAS'lar Atak helikopterlerinde kullanılabiliniyor.
11/12
Modern elektronik algılayıcı cihazların yer aldığı Kayı Sınır Güvenlik Sistemi Hatay sınırında hizmet veriyor. Türk yapımı cihazların yer aldığı elektronik sistem sayesinde sınıra yaklaşan İHA, araç veya insanlar tespit edilip, komuta merkezi uyarılıyor. Sınırda kaydedilen tüm görüntüler tek merkezde toplanılıyor ve kameralar tehdit oluşturan nesneye otomatik odaklanıyor. Radar karıştırıcı cihazların da bulunduğu sistem, her türlü tehditte komuta merkezindeki güvenlik güçlerine bilgi aktarıyor.
12/12
Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında, İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilen ve 27 Eylül tarihinde hizmete giren Türkiye'nin ilk milli savaş gemisi 'TCG Heybeliada'
#TSK
#Fırat Kalkanı
#Zeytin Dalı