Fransa'da temizlik görevlilerinin greve gitmesi nedeniyle romantizmle özdeşleşen şehir Paris, çöp şehre dönüştü. Binlerce ton çöp başkent sokaklarına beklerken, fareler ve hamam böcekleri konusunda uyarı yapıldı.
İşçiler, Macron hükümetinin emeklilik yaşını 62`den 64`e yükseltme önerisine karşı grev yapıyor.
Başkent Paris`in yanı sıra, Nantes, Rennes ve Le Havre gibi diğer şehirler de etkilendi.
Temizlik işçileri, emeklilik grevlerine bir hafta önce katıldı ve Paris yetkilileri, şehrin yarısının eylemden etkilendiğini söyledi. Üç atık arıtma tesisi abluka altına alındı ve dördüncüsü kısmen kapatıldı.
Pazartesi günü itibarıyla 5 bin 600 ton atığın henüz toplanmadığı açıklandı. Europe1 radyosundaki bir yorumcu, insan nüfusunun iki katı olan Paris`teki altı milyonluk fare için şehrin açık büfeye dönüştüğünü söyledi.
Ulaştırmadan Sorumlu Bakan Clement Beaune, Paris`te oluşan "çöpten tepecikler"den Belediye Başkanı Hidalgo`yu sorumlu tutmuş, "Paris`in dev bir açık hava çöplüğüne dönüştüğü" ifadesini kullanmıştı.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak`ta, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron`un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı.
Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede, 1 Eylül`den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030`da 64`e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027`de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.
Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak`tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi.
Reformun, "emeklilik yaşını kademeli olarak 62`den 64`e çıkarmayı öngören" en tartışmalı maddesini 9 Mart`ta onaylayan Senato, 12 Mart`ta reformun diğer maddelerini kabul etmişti.