14 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek. Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
18 yaşı doldurmayan kişiler,
Mahkeme kararı ile kesinleştirilmiş şekilde kısıtı buluna kişiler,
Silah altındaki kıta çavuşları, onbaşı ve erleri oy kullanması yasaktır. Bazı durumlarda çeşitli nedenlerle izin alıp evinde olan silah altındaki kişiler de oy kullanamaz.
Asker olmak için askeri okullarda eğitim alan öğrenciler,
Ceza infaz kurumlarında bulunan hüküm giymiş kişiler de oy kullanamaz.
Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.
“EVET” ya da “TERCİH” mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacak.
Seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz hangi adres ile kayıtlı olduğunuzu Seçmen Sorgulama portalının "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" bölümünden, mobil cihazınıza indireceğiniz “Seçmen Sorgulama” uygulamasından veya e-Devlet kapısından ya da YSK çağrı merkezinden(4449 975) öğrenebilirsiniz.
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK’nın internet sitesinden de öğrenip oyunu kullanabilecek.
Seçim yasasında değişiklik yapan 7393 sayılı Kanunun 2. maddesine göre, ittifakta yer alan partilerin ayrı ayrı yüzde 7'yi geçmesi gerekmiyor. İttifakın aldığı oy toplamı genel baraj olan yüzde 7'yi geçtiğinde ittifak içindeki tüm partiler barajı geçmiş sayılacak.
Seçim, kendilerine memuriyet, temsil yetkisi veya bir vekalet verilecek, kanuni şartlara uygun kişilerin, bir kısım veya bütün vatandaşlar tarafından tercih ve tespit edilmesi işlemi. Toplu bir iradenin birden fazla aday arasında tercihte bulunması.
Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapmak veya yaptırmak, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları incelemek ve kesin olarak karara bağlamak.
Türkiye’de 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra seçim barajı (10 Haziran 1983 tarihli 2839 sayılı kanunla) %10 seviyesine yükseltilmiştir. Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı 31 Mart 2022 tarihinde yüzde 7'ye indirilmiştir.
Erzurum ilinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Karayazı ilçesi, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleriyle ünlüdür. Karayazı ilçesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nin güneydoğusunda yer almaktadır. İlçenin güneyinde Bingöl, batısında Tortum, kuzeyinde İspir, kuzeydoğusunda Oltu ve doğusunda da Bingöl ilinin Kiğı ilçesi bulunmaktadır.
Tarihi açıdan zengin bir bölge olan Karayazı, tarihinin çok eski dönemlerine kadar uzanmaktadır. İlçenin adının, çevresindeki karlı dağlardan geldiği düşünülmektedir. Karayazı'nın tarihi kalıntıları arasında Medrese Camii, İpek Yolu üzerinde yer alan kervansaray, tarihi köprüler ve konaklar bulunmaktadır.
Karayazı ilçesi, yüzölçümü bakımından Erzurum ilinin en büyük ilçelerinden biridir. İlçenin toplam yüzölçümü 3.378 km²'dir. Karayazı ilçesi, rakım bakımından oldukça yüksektir ve ortalama rakımı 2000 metredir. İlçenin en yüksek noktası, 3.625 metre yüksekliği ile Şahvelen Dağı'dır.
Karayazı ilçesinin nüfusu, 2021 yılı itibariyle 22.269 kişidir. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçede aynı zamanda madencilik faaliyetleri de yapılmaktadır. Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve zengin kültürüyle Karayazı, Erzurum ilinin önemli turizm merkezlerinden biridir.