Ezincan'da FETÖ/PDY yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 54 polisten 11i tutuklandı.
FETÖ/PDY kapsamında İl Emniyet Müdürlüğünde görevli 54 polis memuru, adliyeye sevkedildi. Yapılan ilk sorgunun ardından 11 polis tutuklandı, 43 polis ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Darbe girişimin ardından başlatılan soruşturmalar kampasında şimdiye kadar 100 kamu görevlisi tutuklandı, 95 kişi ise adli kontrol kaydı ile serbest bırakıldı. Kentte açığa alınanların sayısı ise 438 oldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine 15 Temmuz darbe girişiminin talimatını verdiği gerekçesiyle Fetullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı, şüpheli Fetullah Gülen'e çağrı yapılamadığı, tüm aramalara rağmen kendisine ulaşılamadığı, uzun süredir yurtdışında ikamet ettiğinin bilindiğini ve Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) yaptırımı olan hapis cezalarının miktarı da nazara alınarak tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği de talebi kabul etti. 15 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul ve Ankara illerinde olmak üzere ülke genelinde Türk Silahlı Kuvetleri (TSK) içerisine sızmış, amacı Anayasal Düzeni değiştirerek devletin bütün kurumlarını, güvenlik birimlerini, mülki ve adli yapısını ele geçirmek ve aynı zamanda uluslararası düzeyde büyük ve etkili bir siyasi ve ekonomik güç haline gelmek olan Fetullahçı Terör Örgütü / Paralel Devlet Yapılanması ( FETÖ/PDY) mensubu bir kısım asker şahıslarca başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olmak üzere tüm anayasal kurumlarını ortadan kaldırmaya yönelik darbe girişiminde bulunulduğu hatırlatıldı.
2 sayfalık kararda şu ifadelere yer verildi " Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişiminde bulunuldu. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga olmak üzere darbeye karşı çıkan bir çok asker ve diğer kamu görevlisinin etkisiz hale getirilmesi amacıyla kaçırılarak hürriyetlerinden alıkonuldu. Başta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) bombalanarak zarar verildi. Kamu binaları ile yol köprüleri işgal edildi, darbe faaliyetini engelleme amaçlı müdahale eden polis ve asker olmak üzere kamu görevlileri ile vatandaşlarımız şehit edildi, yaralandı, terör örgütü mensuplarınca kamu ve şahıslara ait araçlara ve mallara zarar verildi. Darbe girişiminin adı geçen terör örgütünün yönlendirmesiyle ve üyelerinin iştirakiyle gerçekleştiği, şu ana kadar tespit edilebilen terör örgütünün üyelerinin darbe girişiminde aktif olarak yer aldıkları ve yakalanan bir kısım asker şahıslardan terör örgütüyle iltisaklarına dair deliller elde edildi. Bu kapsamda terör örgütünün sivil kanadı olan ve silahlı kuvvetlerin personellerinden sorumlu, örgüt içerisinde 'ağabey' olarak tabir edilen şüphelilerin örgütün askeri personel olan üyelerine darbe mesajını şifreli olarak ilettikleri, durumun bir kısım örgüt üyesinin gerek açık ikrar ve itirafları, gerekse de yapılan tespit ve değerlendirmelerden açıkça anlaşılmaktadır. Sonuç olarak darbe girişiminin terör örgütünün faaliyeti olduğuna ve kurucusu olan şüpheli Fetullah Gülen'in talimatıyla gerçekleştiğine dair tereddüt bulunmamaktadır."
Kararda, şüpheli Gülen'in 10 yılı aşkın süredir ABD'de yaşadığı ve şüpheliye ulaşılamadığı savunmasının da tespitinin mümkün olmadığı belirtildi. Mahkeme, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme","Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "Cumhurbaşkanına suikast", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme" , "Kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle tasarlayarak öldürme", "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Yaralama","Mala zarar verme","Kamu malına zarar verme" suçlarından Fetullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti