|

Enflasyon verileri ne zaman, saat kaçta açıklanacak 2024? Haziran ayı TEFE-TÜFE oranları...

"Enflasyon verileri ne zaman, saat kaçta açıklanacak 2024?" sorusunun yanıtı sorgulanan konular arasında yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan haziran ayı enflasyon verileri, hem 6 aylık enflasyon farkının belirlenmesi hem de kira artış oranlarının TÜFE'ye göre belirlenecek olması nedeniyle gündemde yer almaya başladı. Türkiye ekonomisinin seyri hakkında bilgi verecek olan haziran ayı enflasyonuyla birlikte memur ve emeklilerin zam oranı da belli olacak. Peki enflasyon verileri ne zaman, saat kaçta açıklanacak 2024? Haziran ayı TEFE-TÜFE oranları...

13:27 - 2/07/2024 Salı
Yeni Şafak
TÜİK enflasyon oranları 2024
TÜİK enflasyon oranları 2024

"Enflasyon verileri ne zaman, saat kaçta açıklanacak 2024? TÜİK haziran ayı TÜFE kararı açıklandı mı?" sorularının cevapları sorgulanan konular arasında yer alıyor. Haziran ayı enflasyon verileri için geri sayım başladı. 6 aylık enflasyon farkı ve kira artış oranları, TÜİK tarafından açıklanacak olan haziran ayı TÜFE kararıyla birlikte belli olacak. Enflasyon geride kalan beş aylık süreçte yüzde 22,72 olarak açıklanmıştı. Haziran ayı enflasyonuyla birlikte 6 aylık fark belli olacak ve memur ve emeklilerin zam oranı netleşecek.

ENFLASYON VERİLERİ NE ZAMAN, SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanacağı tarih belli oldu.

Buna göre; Haziran ayı enflasyon verileri 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00'da açıklanacak.

EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

AA Finans'ın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Buna göre, ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,28 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin haziran ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 1,90, en yüksek yüzde 3,00 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 75,45 olan yıllık enflasyonun yüzde 72,68'e ineceği öngörülüyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi haziranda yüzde 42,61 oldu.

Tüketici Fiyat Endeksi, mayısta yüzde 3,37 artış kaydetmişti.

6 AYLIK ENFLASYON FARKI BELLİ OLACAK

Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verisiyle birlikte 5 aylık enflasyon farkı 22,72 olarak açıklandı. Böylelikle emekliler mayıs ayı itibarıyla yüzde 22,72 enflasyon farkını şimdiden haketmiş oldu.

Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon yüzde 25,81 olarak hesaplandı.

Bu hesaplamalar temmuz ayında açıklanacak olan haziran ayı enflasyonuyla aynı doğrultuda gelirse eğer emeklilerin alacağı zam oranı, enflasyon farkına bağlı olarak yüzde 25,81 olacak.

MAYIS ENFLASYONU NE OLMUŞTU?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,45 oldu.

Enflasyon beş aylık süreçte yüzde 22,72 olarak açıklandı.

Kira zam oranını belirleyen on iki aylık ortalama enflasyon yüzde 62,51 oldu.

#Enflasyon
#enflasyon oranları
#Haziran ayı enflasyon oranı
2 gün önce