Çağatay yaptığı açıklamada, Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik katılımla yeni bir döneme geçildiğini söyledi.
Türkiye'deki bireysel emeklilik sisteminin dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen bir sistem olduğunu ifade eden Çağatay, "Sistem, devletin yüzde 25 katkı payı sağlaması, sistemden çıkarken vergi kesintisi avantajı, ayrıca sadece 10 yıl katkı yaparak 56 yaşından sonra sistemden ayrılınması gibi birçok avantaj sağlamaktadır." dedi.
Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik olarak dahil edilecek kişilere, sistemden çıkmamaları tavsiyesinde bulunan Çağatay, Amerika'da sistemden çıkış yaşının 59,5 olduğuna ve emeklilikte çekilen paranın vergilendirildiğine dikkati çekti. Çağatay, şöyle devam etti:
"Zorunlu bireysel emeklilik sistemiyle devletin uzun dönem sistemde kalacaklar için bin lira ilave katkısı, inanılmaz bir iyileştirme. Devlet, zorunlu bireysel emeklilik sistemiyle uzun dönemli tasarrufları artırmakta yetersiz kalan SGK'yı tamamlayıcı rol üstleniyor. Yine devlet bu sistemle emekliliği teşvik etmekte ve yüksek faizle alacağı dış borca karşılık daha düşük faizli iç borçlanmaya yönelmektedir. Böylece uzun dönemli yatırımları (barajları, köprüleri, yolları), uzun dönemli borçlanmayla daha uygun ve rahat yapacaktır. Burada kazan kazan sistemi mevcuttur."
Çağatay, otomatik katılımın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlayacağını hatırlatarak, "İlk aşamada çalışanın maaşının yüzde 3'üne kadar olan kısmı katkı payı olacak ve oran ileriki dönemde Bakanlar Kurulunun kararıyla artırılabilecek. Elbette çalışan, bu oranın üstünde katkı payı sağlamayı talep edebilecektir. Çalışan, eğer isterse sistemden 2 ay sonra çıkıp katkı payını alabilecek." dedi.
Taner Çağatay, ayda 50 lira yatıran bir kişinin senede 600 lira birikim yapacağına, bunun da 10 yılda 6 bin liraya karşılık geleceğine işaret ederek, şunları söyledi:
"Buna karşın devlet yüzde 25 ilave kendisi için katkı sağlayacak, bu da rakamsal olarak bin 500 lira. Ayrıca devlet otomatik bireysel katılımı teşvik için uzun dönemde sistemde kalacaklar için bin lira ek katkı sağlayacaktır. Elbette ilave olarak fonların getirisi buna eklenecektir. Düşündüğünüz zaman bu tür bir yatırımı başka hiçbir sistem sağlamaz. Dünyada da bunun böyle bir benzeri yoktur. Bankaya bu sistemin dışında gitseniz, 'Ben size ayda 50 liralık hesap açtıracağım ve bu imkanları veriniz.' deseniz, sadece gülümsemeyle karşılaşırsınız."
Çağatay, tüm vatandaşlara gelecek planlamalarında uzun dönemli tasarrufa yönelmeleri çağrısında bulundu.
45 yaş altı ücret karşılığı çalışanların, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil olmasını içeren "Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı", dün TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmıştı.