15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından kalkınma seferberliği başlatan Türkiye, çabasının meyvelerini rekor artışlarla alıyor. Başbakan Binali Yıldırım, 3'üncü çeyrek büyümesinde dünya rekoru gelebileceğini açıklarken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de ihracatın yıl sonunda tarihi zirve olan 157,6 milyar doların geçmesini beklediklerini söyledi.
Türkiye, ekonomide büyüme rakamları yanında ihracat rekoru için de gün sayıyor. İzmir'de düzenlenen 'Ege Ekonomik Forumu'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, 3'üncü çeyrekte Türkiye'nin büyük ihtimalle G-20 içinde en fazla büyüyen ülke olacağını belirtirken, "Belki dünyada da bu dönem için rekor kırma ihtimalimiz var" müjdesini verdi. Başbakan Yıldırım, 2017 başından itibaren bir ihracat seferberliği başlattıklarını aktararak, "Sonuçlarını gördük.153,3 milyar dolar belirlemiştik, bu gidişle bunun üzerinde gerçekleşecek. Belki 156'yı da geçecek. Ortalama büyüme yüzde 8-10, dilimler halinde baktığımızda yüzde 14-15'e varan ihracatta büyüme gözlüyoruz. İhracat hedefimiz yüzde 53'tü, yüzde 57 ile kapatacağız" diye konuştu.
Ekonomiye ilişkin diğer güzel haberi veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, Türkiye’nin ekim ayı ihracatının şimdiden yüzde 16 arttığını, yıl bazında ise yüzde 11’lik bir büyümenin göründüğünü söyledi. Zeybekci'nin açıklamasına göre, yıl sonunda tarihi zirve olan 157,6 milyar doların aşılması bekleniyor.
Zeybekci, “2016 yılında hain işgal girişiminin devam ettiği günlerde ihracat seferberliği başlattık. Bugün itibarıyla, ekim performansı yüzde 16'lık artışa ulaştı. Üçüncü çeyrekte büyümede parmakla gösterilen ülkelerden biri olacağız” dedi.
Zeybekci, vize problemine de değindi ve bunun Türkiye’nin değil Avrupa’nın sorunu olduğunu belirterek, “Vize problemi olmasaydı, Türkler çok rahat bir şekilde seyahat edebiliyor olsaydı, eminim Türklerin Yunanistan’a olan ziyaretleri çok kısa bir sürede 2 katına çıkabilirdi. Ekonomi Bakanı olarak tabii espri olarak söylüyorum; Sanki vize serbestisinin olmaması ekonomik olarak da işimize geliyor gibi” diye konuştu.
Yunanistan Ekonomi Dimitris Papadimitriu, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş müzakerelerinin kesilmesi ne Türkiye'nin ne de Yunanistan'ın lehinedir" şeklinde konuştu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, ekonominin yılın ilk 6 ayında yüzde 5 büyüdüğünü belirterek, "Ege Bölgesi toplam 534 milyar lira ticaret hacmi üreten müthiş bir performansa sahip” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ve Yunanistan’ı, bir denizin ayırdığı iki yaka, birbirinin külüne muhtaç iki komşu ve ortak bir gelecek kurgulayan iki müttefik” olarak tanımladı.
Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı "Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon" konulu Ege Ekonomik Forumu'nda ikili ve bölgesel yatırım ilişkileri de ele alındı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci açılış konuşmasında Türkiye'nin büyüme ve ihracat rakamlarında rekor oranda artış beklediklerini belirtti. İzmir'deki toplantı TOBB ve TİM başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisini bir araya getirdi.
- REKOR BEKLİYORUZ
- Başbakan Binali Yıldırım toplantıda yaptığı konuşmada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin büyüme tahminleri konusunda sınıfta kaldığını belirterek, "3. çeyrekte Türkiye büyük bir ihtimalle G-20 içinde en fazla büyüyen ülke olacak. Belki dünyada da 3. çeyrek itibarıyla bir rekor yakalama ihtimalimiz var" dedi. Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "Yılın ilk yarısında yüzde 5,1 büyümenin 3,9 puanı yatırımlar ve ihracattan geliyor. Büyüme kalitesinin görüldüğü gibi 3'te 2'si fazlası yatırımlardan, ihracattan geliyor, tüketimden gelmiyor. Türkiye etrafındaki ateş çemberine, istikrarsızlıklara, küresel krize rağmen 2008'den bu tarafa dünyada 10 tane mega proje yapılmış. Adından söz ettirilen 10 projeden 6 tanesi Türkiye'de."