Türk savunma sanayi firmaları tarafından üretilen ve dünyanın birçok ülkesine satılan askeri ürünler Türkiye’nin gücünü gözler önüne seriyor. Bu ürünler arasında yer alan Zargana-Denizaltı Torpido Karşı Tedbir Sistemi de torpido tehdit bilgisini sağlamak amacıyla öz kaynaklar kullanılarak geliştirildi.
Türkiye'nin tam bağımsız ülke olabilmesi için savunma sanayisinin yeterli hale gelmesi gerekiyor. Bu alanda eksikliği fark eden ve birçok çalışmaya imza atan hükümet, savunma sanayinin millileştirilmesi için yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyerek ülkemizin yeterliliğinin artırılmasına katkı sağlıyor. Birçok özel şirket, teknokent ile küçük ve orta işletmeli kuruluşlar da savunma sanayinin yerlileştirilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
- Bu anlamda küresel pazarda oluşturduğu değerler ile sürdürülebilir büyümesini koruyan, rekabet gücü ile tercih edilen, stratejik bir ortak gibi güven duyulan, çevreye ve insana duyarlı, bir milli teknoloji firması olan Aselsan ürettiği yerli ürünlerle de Türkiye’nin gücünü gözler önüne seriyor. Yenisafak.com olarak bu hafta Aselsan tarafından geliştirilen Zargana-Denizaltı Torpido Karşı Tedbir Sistemi’ni ele alacağız.
Zargana temel olarak, denizaltı sensör/sistemlerinden elde edilen verileri kullanarak tespit, konumlandırma ve sınıflandırma işlevi ile sualtı tehdit durumunu belirliyor. Tehdit durumuna bağlı olarak sakınma manevrası önerileri sunuyor ve akustik karıştırıcı dekoylar (yem) ile aldatıcı dekoyların belirli bir taktik paternine göre atılmasını gerçekleştiriyor.
Denizaltı sistemleri ile entegre olarak çalışabilen Zargana, torpido sonar yayınlarını tespit eden Aselsan İntersept Sonar Sistemi ile tek başına (stand-alone) çalışabilme yeteneğine de sahip.
- Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki tüm denizaltılarda kullanılmakta olan Zargana Sistemi, kullanıcı ihtiyaçlarına kolayca adapte olabilecek esnek tasarımı ve modüler yapısı sayesinde farklı denizaltı platformlarına entegre edilebiliyor.
Entegre edildiği platform verilerinin alınması ve işlenmesi
Tehdit verilerinin alınması ve işlenmesi
Sonar verilerinin alınması ve işlenmesi
Sakınma Taktiği Önerisi
Gösterge ve Uyarı imkânları
Lançer Kontrol Yeteneği
- Bilgisayar Temelli Benzetim Modeli
- Hidrodinamik, Akustik ve Fiziksel Parametrelere Dayalı Şekilde Torpido, Karıştırıcı/Aldatıcı Dekoy, Suüstü Gemiler ve Denizaltılar Modelleme
- Hedef Uyarısı İçin Platform Sonar Modelleri
- İstatistiki Verilere Dayalı Sakınma Olasılığı Hesabı
- Dil Seçimi (Türkçe/İngilizce)
- Karar Destek Sistemi
- Tespit, Sınıflandırma, Konumlandırma Algoritmaları
- Lançer Kontrol
- Sualtı Komuta Kontrol Sistemine Tam Entegrasyon
- Operatör Kontrol Ünitesi
- Operasyon Modları
- Uzaktan Komuta Edilebilir Bilgisayar Tabanlı İstasyon veya Konsol