Türkiye, enerji verimliliği ve tasarrufu için yaptığı düzenlemeler ile yıllık 43.5 milyon liralık tasarruf bekliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, enerji verimliliği konusundaki çalışmaları anlattı. Tancan, 65 verimlilik artırıcı projenin desteklendiğini 148 projenin ise sürdüğünü açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan 8. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'na katıldı. Forumda açıklamalarda bulunan Tancan, enerji verimliliği ve tasarrufun, maliyetsiz bir ilave arz kaynağı ve en temiz enerji çeşidi olduğunu söyledi. Tancan, enerji üretiminden nihai tüketime kadar olan süreçlerde verimlilik artırılarak enerji yoğunluğunun hem sektörel bazda hem de makro düzeyde azaltılması gerektiğini bildirdi. 2007 yılından bu yana enerji verimliliğini artırmak üzere yürürlüğe sokulan mevzuat ve yönetmeliklere dikkati çeken Tancan, bu anlamda verdikleri enerji yöneticisi ve etüt proje sertifikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Binalarda enerji kimlik belgesi uygulamasının geliştirilmesinin önemine değinen Tancan, şunları kaydetti: “Bugüne kadar uygulaması başarıyla tamamlanan 65 verimlilik artırıcı proje desteklenmiş, 148 verimlilik artırıcı projenin uygulama süreci ise devam etmektedir. Gönüllü anlaşma yapanlardan başarılı olan 7 işletme desteklenmiştir. Verimlilik artırıcı proje ve gönüllü anlaşmalar çerçevesinde yaklaşık 5,4 milyon lira destek ödemesi yapılmış olup, bu projelerin uygulanmasıyla sağlanan yıllık tasarruf 32 milyon lira civarındadır. Hala uygulama safhasında olan projelerin tamamlanmasıyla 15,8 lira civarında yapılacak destek ödemesine karşın, yıllık 43,5 milyon lira civarında tasarruf sağlanması beklenmektedir.” Tancan, sanayide enerji verimliliği, enerji üretim, iletim, dağıtım ve talep tarafı verimliliği, yerinde üretim seçenekleri, ulaşım, yük ve yolcu taşımada verimlilik, binalarda enerji verimliliği, yeşil binalar ve alanlar, pasif evler, yaklaşık sıfır enerjili binalar, enerji verimli araç, taşıt ve ekipmanların kullanımı gibi iyi uygulama örneklerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can ise fuar hakkında kapsamlı bilgiler vererek, enerji kaynaklarıyla enerjinin etkin ve verimli kullanılmasına yönelik uygulamalar ve teknolojilere ilişkin bilgi verdi. Konuşmaların ardından, geçen yıl düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması ile Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü veri tabanında kayıtlı işletmelerden enerji yoğunluğunun düşürülmesinde başarılı olan endüstriyel işletmelere ödülleri verildi.