Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye’nin üretim faaliyetleri, Ar-Ge, lojistik faaliyetleri gibi pek çok alanda bölgesel bir merkez haline geldiğini söyledi. Türkiye’nin bölgesel bir insan kaynağı sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Dağlıoğlu, son yıllarda üretim tesisleri kurulumunda önemli bir artış yaşandığını ifade etti.
İstanbul’da önceki gün düzenlenen basınla sohbet toplantısında sorularımızı cevaplandıran Dağlıoğlu, Türkiye’de iş gücü açığının oluşmaya başladığına dikkat çekti. Dağlıoğlu, “Tesis kuruluyor, fabrika kuruluyor ama çalıştırılacak mavi yakalı veya teknik personel bulunamıyor” dedi. Dağlıoğlu, Türkiye'yi artık küresel bir güç merkezi olarak konumlandırmak için bu konunun önemli olduğunu dile ekledi.
2002’den bu yana Türkiye’deki yabancı sermayeli şirket sayısının 5 bin 600’den 80 bin 500’e yükseldiğinin bilgisini veren Dağlıoğlu, 2003-2022 dönemindeki cari açığın yüzde 41’nin uluslararası doğrudan yatırım akımları tarafından karşılandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayında Körfez ülkelerini ziyaretinin ardından bölge ülkeleriyle temaslarına dikkat çeken Dağlıoğlu, “Bu ziyaretler ekonomi diplomasisi ziyaretleridir. Karşılıklı işbirliği ve üçüncü ülkeleri de kapsayan ortak yatırımlar konusunda önemli temaslarımız oldu. Türkiye olarak yatırım çekerken perspektifimiz 'Kazan-kazan' şeklindedir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin ardından Körfez ülkeleriyle 30’dan fazla şirketle 100’ün üzerinde görüşme yapıldığını belirten Dağlıoğlu, şu bilgileri verdi: “Bu yıl için şöyle bir tahminimiz olabilir; birkaç satın alma, birleşme projesi duyuruldu. Onların kapanmasıyla bu rakamı daha iyi bir seviyeye taşıyabiliriz, diye bir öngörümüz var. Küresel yatırımlardan aldığımız yüzde 1 payı, bu yıl belki oransal olarak birazcık daha yukarıya taşırız. Çünkü bazı projelerin tamamlanmasıyla, bu yıl kapatılabilecek birkaç işlem var. Bir de sürpriz, sene sonu bitmeden taraflar anlaşırsa belki duyurulabilecek birkaç iş daha olur, ölçekli... Belki önümüzdeki aylarda birkaç farklı büyük satın alma, birleşme haberi olabilir.”
Yatırım görüşmelerinin Körfez ile sınırlı olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, “Yani önümüzdeki aylarda böyle birkaç hacimli yatırım projesinin gerçekleşeceğini düşünüyorum. Yani BAE tarafıyla, Körfez tarafıyla konuşulan şeylerde satın alma, birleşme projeleri olduğu için onlardaki o volüm, hacim büyük oluyor. Oralardan önümüzdeki aylarda inşallah gelmeye devam eder. Yine dünya performansından daha iyi performans göstermeye devam ederiz, diye bir beklentimiz var” bilgisini verdi.
Tesla, SpaceX ve sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk başta olmak üzere çok sayıda elektrikli otomobil üreticisi ile görüşmelerin devam ettiğini de ifade eden Burak Dağlıoğlu, şöyle devam etti: “Sanayi Bakanımız da açıklama yapmıştı; 'Asyalılarla görüşüyoruz, belki işte Manisa'da bir yatırım olabilir' gibi... Sadece Tesla ilgili sınırlı değil ki; birkaç farklı, daha mikro mobilite veya daha orta seviyede mobilite araçları için uğraştığımız projeler var. Bizim çok önem verdiğimiz bir alan.”
Çin’in elektrikli otomobil markası Chery’nin üreticisi firmanın Avrupa’da kapasiteyi arttırmak için yatırım yapılacak alternatiflere yönelik açıklamasının hatırlatılması üzerine Dağlıoğlu, şunları söyledi: “Görüşme sadece onlarla sınırlı değil. Herkes kendileriyle bir süreç yürütüyor. Çünkü bu bir gerçeklik; dünyada kapasite kurmak zorundalar. Biz de buradan kendi payımıza düşeni alma hedefiyle çalışıyoruz. Aslında sadece otomobil üreticisi değil, diğer tedarikçiler, batarya üreticileri... Bütün o ekosistemdeki oyuncularla görüşüyoruz. Bizim için çok kısa vadeli bir gündem değil.”