Yerli üretim için tam seferberlik

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0027/04/2018, Cuma
G: 27/04/2018, Cuma
Yeni Şafak
​Türkiye’nin yerli üretim algısı güçleniyor
​Türkiye’nin yerli üretim algısı güçleniyor

Türkiye’nin yerli üretim algısı güçleniyor. Bunun verilen destekler hem çeşitleniyor hem miktarı artıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, “İlaç ve tıbbi cihaz sektöründeki bütün firmalara pozitif ayrımcılık yapacağız. Sektörün büyümesi ve yerlileşmesi için tüm kaynaklarımızı seferber edeceğiz” dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ilaçta yerlileştirme projesinin başarıyla devam ettiğini belirterek, "Nasıl ki yerli otomobil için 'babayiğitler' ortaya çıktıysa, yerli ilaç sanayiinin 'babayiğitleri' de bu büyük hamle için ortaya çıkacaklar ve gereğini yapacaklardır" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın "Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı" çerçevesinde Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlediği Türkiye Sağlık Sanayi Zirvesi’nde konuşan Özlü, söz konusu program kapsamında daha önce makine, elektrik, elektronik ve inşaat sektörü ile bir araya geldiklerini, önümüzdeki günlerde kimya ve gıda sektör zirvesini hayata geçireceklerini söyledi.

5 ODAK SEKTÖR BELİRLEDİK

Özlü, Türkiye'nin imalat sektörünü güçlendirmek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını artırmak için 5 odak sektör belirlediklerini, kimya ve ilaç sanayii, gıda sanayii, yarı iletken elektronik ürünler, makine ve teçhizat, motorlu kara taşıtları sektörlerinin Türkiye'yi geleceğe taşıyacak sanayi alanları olduğunu ifade etti. Özlü, "Proje Bazlı Teşvik Sistemi" ile 23 proje ve 19 firmaya 135 milyar lira tutarında teşvik verildiğini dile getirdi. İlaç sanayi ürünlerinin yüksek teknoloji sınıfında yer aldığına işaret eden Özlü, Türkiye ilaç sanayinde 2017 yılında 4,5 milyar dolar ithalat, 910 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.


“İLAÇ SANAYİSİNDE DE BABAYİĞİT ÇIKACAK”

Sağlık sektöründe dışa bağımlılığı en aza indirmek gerektiğini belirten Özlü, "Türkiye olarak, artık ilaçta dışa bağımlılığı aşabileceğimize kesin olarak inanıyoruz” dedi.

Bu kapsamda önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Özlü, şunları kaydetti: “Geçtiğimiz günlerde Başbakanımız Binali Yıldırım'ın duyurduğu ilaçta yerlileştirme projemiz başarıyla devam ediyor. Nasıl ki yerli otomobil için 'babayiğitler' ortaya çıktıysa, yerli ilaç sanayinin 'babayiğitleri' de bu büyük hamle için ortaya çıkacaklar ve gereğini yapacaklardır. Türkiye, lisanslı üretim yapan ülkelerden biri olacaktır” diye konuştu.

HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

TÜBİTAK'ın bilgi birikimi ve yetişmiş insan kaynağının bu amaca hizmet etmeye hazır olduğunu da ifade eden Özlü, şunları kaydetti: “KOSGEB çok farklı programlarla destek olmaya devam edecektir. Bakanlığımız, ilaç ve tıbbi cihaz sektöründeki bütün firmalara pozitif ayrımcılık yaparak onları destekleyecektir. Türk ilaç ve tıbbi cihaz sektörümüzün büyümesi ve yerlileşmesi adına, Sağlık Bakanlığımızın yürüteceği bütün projeler için tüm kaynaklarımızı seferber edeceğiz.” Nanoteknoloji ve biyoteknoloji uygulamalarının, kişiye özel tanı ve tedaviler, gen terapileri, mobil sağlık uygulamaları, 3D yazıcıların tıbbi uygulamaları, robotik uygulamalar gibi trendlerin her geçen gün değiştiğine dikkati çeken Özlü, bu sektörde Ar-Ge’ye yatırım yapmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

#Faruk Özlü
#İlaç
#Yerli İlaç