Yerli enerjiyle güçlü büyüme

Yeni Şafak
İbrahim Acar
04:0020/06/2018, Wednesday
G: 20/06/2018, Wednesday
Yeni Şafak
 Türkiye, büyümeden kaynaklanan bu ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılamakta kararlı.
Türkiye, büyümeden kaynaklanan bu ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılamakta kararlı.

Gelişen ülkeler arasında enerji kullanımı en fazla artan ikinci ülke olan Türkiye, büyümeden kaynaklanan bu ihtiyacını yerli kaynaklarla karşılamakta kararlı. AK Parti Seçim Beyannamesi'nde yerli ve yenilenebilir kaynaklara öncelik verileceği vurgulanıyor. Yeni dönemde en az 5 bin megavat ilave kapasiteli yerli kömür yakıtlı tesis inşa edileceği ifade edilen beyannamede, ‘bor’un kullanım alanının genişletmesine yönelik araştırma faaliyetlerinin arttırılacağı, BOR Organize Sanayi İhtisas Bölgesi kurulacağı belirtiliyor.

Dünya genelinde enerji tüketimi geçen yıl yüzde 2,2 yükseldi. Enerji tüketiminin geçen yıl yüzde 3,1 oranında artıran Çin, 17 yıl üst üste dünyanın en fazla yıllık büyüme kaydeden enerji piyasası oldu. Çin’in ardından en yüksek büyüme kaydeden enerji piyasası Türkiye. Yüksek büyüme potansiyelini karşılamak için daha fazla enerji tüketen Türkiye, bu alandaki ihtiyacını karşılamak için yerli kaynaklara ağırlık vermeyi sürdürüyor.

EN BÜYÜK TÜKETİM DOĞALGAZDA

2017 yılında Türkiye elektrik üretiminin yüzde 37 'sini doğal gazdan, yüzde 33'ünü kömürden, yüzde 20'sini hidrolik enerjiden, yüzde 6'sını rüzgârdan, yüzde 2'sini jeotermal enerjiden ve yüzde 2’sini ise diğer kaynaklardan elde etti. Buna karşın Türkiye’nin 2017 yılı sonu itibariyle kurulu gücünün kaynaklara göre dağılımı şöyle: Yüzde 32,0 hidrolik enerji, yüzde 27,2 doğal gaz, yüzde 21,9 kömür, yüzde 7,6 rüzgâr, yüzde 4,0 güneş, yüzde 1,2 jeotermal ve yüzde 5,9 ise diğer kaynaklar.

ÜRETİMİN YÜZDE 76’SI ÖZELDE

Elektrik kurulu gücümüz geçen yıl 6.703 MW'lik artarak 85.200 MW’a ulaştı. Bu kurulu gücün yüzde 23,4’ü kamuya yüzde 76,36’sı ise özel sektöre ait. 2002'de 31 bin 846 megavat olan Türkiye’deki enerji kurulu güç 2018 mart sonunda 86 bin 868 megavata, elektrik üretimi ise 129 milyardan 296 milyar kilovatsaate yükseldi. Türkiye’nin elektrik tüketiminin 2023 yılında baz senaryoya 385 TWh'e ulaşması bekleniyor.

Doğalgaz tüketiminin arttığı, yenilenebilir enerji payının gün geçtikte yükseldiği günümüz dünyasında Türkiye, global trendlerle uyumlu bir enerji politikası için şimdiye kadar birçok büyük projeye imza attı. Yeni dönemde de Türkiye’nin güçlü büyümesine büyük katkı vermesi beklenen sektörlerden biri de enerji olacak. AK Parti’nin seçim beyannamesinde; önümüzdeki döneme ilişkin işaretler var. Buna göre gelecek dönemde yerli ve yenilenebilir kaynaklara öncelik verilerek enerjide kaynak çeşitlendirilmesi sağlayacak.


12 BİNDEN 40 BİNE ÇIKTI

Yenilenebilir enerji kaynaklı kurucu gücümüz 2002'de hidrolelektrik dahil 12 bin 300 megavat iken, bu oran 2018 mart sonunda 40 bin 438 megavata yükseltildi. Gelecek dönemde enerjide atılacak adımlara yönelik AK Parti beyannamesinde şu ifadelere yer verildi: “Yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızdan azami ölçüde faydalanılmasını teşvik edeceğiz. Yenilenebilir enerji alanında teknoloji transferi sağlayarak yeni ve yerli teknoloji kullanımını artıracağız. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için yerinde tüketimi teşvik edecek düzenlemeler gerçekleştireceğiz. Yenilenebilir üretim tesislerinin kurulumları hızlandırılacak ve YEKA-Güneş ile YEKA-Rüzgar uygulamalarını yaygınlaştırmaya devam ettireceğiz. Böylece, yerlileştirme, teknoloji transferi, yerli üretim ve Ar-Ge faaliyetlerini geliştireceğiz.”

ŞEFFAF YÖNTEMLE FİYAT DÜŞÜKLÜĞÜNDE REKOR

Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modelinin devreye Alan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, biner megavatlık güneş ve rüzgar enerjisi kaynaklı elektrik santrallerinin kurulumu ihalelerinde rekor düşüklükte üretim fiyatları elde etti. Bu model çerçevesinde gelecek yıllarda Türkiye'nin yenilenebilir enerji santrali ekipman üretim merkezi haline gelmesinin temelinin atıldı. Güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji alanında envanterler yenilenerek kapasite geliştirecek çalışmalara hız verilecek.

HİDROELEKTRİKTE 10 BİN MW YENİ KAPASİTE

Yeni dönemde Türkiye’nin hidroelektrik kapasitesine 10 bin megavatlık yeni kurulu güç eklenmesi hedefi de var. Bu yıl su tutmaya başlanacak Ilısu Hidroelektrik Santrali tek başına yıllık ortalama 4 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Artvin Yusufeli Barajı’nın da bu yıl tamamlanacak. Elektrik iletim şebekesinin altyapısının güçlendirilmesine ve modern bir şebeke haline dönüştürülmesine yönelik çalışmaların sürdürüleceği yeni dönemde, komşu ülkelerle elektrik ticareti kapasitemiz artırılacak.

Akdeniz ve Karadeniz’de sondaj zamanı

Türkiye; enerji üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması hedefiyle uyumlu olarak, Akdeniz ve Karadeniz başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışı petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinde ön alıcı bir strateji izleyecek


MADENCİLİĞİN YOL HARİTASI

AK Parti’nin seçim beyannamesinde madencilik sektörünün yeni yol haritası da var. Madenciliğin geleceği için tüm yasal adımların atılmaya devam edileceğine değinilen beyannamede, şuu maddeler dikkat çekiyor:

* Madencilik sektörünün çevre mevzuatına uyumu geliştirilerek, bu alanda Türkiye Hammadde Tedarik Stratejisi belirlenecek.

* Arama, üretim, ithalat ve ihracat politikalarımızı bu çerçevede gözden geçirilecek. Ülkemizin ihtiyacı olan madenlerin yurtdışında aranması ve işletilmesi ile ilgili hukuki düzenlemeler ve faaliyetler yapılacak.

* Madencilik sektöründe iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin artırılmasına yönelik olarak maden kanunu ve diğer ilgili kanunlarda yapılan düzenlemeler etkili bir şekilde uygulanacak.

* Madencilik faaliyetlerinde iş güvenliği kültürünün oluşturulması ve güvenli madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla Maden Güvenlik Kurumu kurulacak.

* Proje ve planlama güvenliği, çevre güvenliği, yatırım ve sermaye güvenliği, rezerv güvenliği, bilgi güvenliği ve iş güvenliği gibi hususlarda “Güvenli Madenciliğin Yol Haritası” çalışması yapılacak.

* Ülkemizin sahip olduğu doğal kaynakların arama ve üretim çalışmalarına devam edilecek. Bu kapsamda kamu ve özel sektörün 2019 yılı sonuna kadar 6 milyon metrenin üzerinde maden arama sondajı yapılacak.

* Bor ve türevlerinin geliştirilmesi ve sanayide aktif kullanımı sağlanacak. Bor’un kullanım alanını genişletmeye yönelik araştırma faaliyetleri artırılacak.

* Türkiye’de Bor’a dayalı sanayinin gelişimini desteklemek, sürdürülebilir yenilikler ve ekonomik değer sağlamak amacıyla BOR Organize Sanayi İhtisas Bölgesi kurulacak.


Üretim ve istihdamı arttıracak dev yatırım

* Türkiye’nin büyük önem verdiği bir diğer enerji türü ise nükleer güç santrallerinden elde edilecek. Türkiye’nin ilk NGÜ tesisinin temeli Akkuyu’da atıldı. Akkuyu’nun yatırım bedeli 20 milyar dolar. Sırada Sinop ve Trakya’da kurulacak nükleer güç santralleri var. Katma değer gücü yüksek olan bu stratejik tesisler hem elektrik üretimini arttıracak hem de istihdam oluşturacak. ,

AK Parti’nin seçim beyannemesinde kömür santrallerine ilişkin şu vaadler de dikkat çekiyor: “Kamunun ruhsat sahibi olduğu kömür sahalarının uygun modellerle yatırıma açılmasını sağlayacağız. Yerli kömür kaynaklı elektrik enerjisi üretiminin artırılması ile birlikte en az

5 bin megavat ilave kapasiteli yerli kömür yakıtlı tesis inşa edeceğiz. Yıllık asgari 60 milyar kilovatsaat yerli kömür kaynaklı elektrik enerjisi üretimi gerçekleştireceğiz. Taş Kömürü Arama Projesi hazırlanarak arama faaliyetlerine başlanmasını sağlayacağız.”


Doğalgazda 222 ilçeye sıra geldi

Türkiye’nin en büyük enerji kaynağı doğalgaza da değinilen beyannamede; 2018 sonuna kadar tüm illere gaz arzının sağlanacağı ifade edildi. Yürütülen çalışmalarla 2019 sonuna kadar 222 ilçeye doğalgaz ulaştırılacak, doğalgaz depolama kapasitesi daha da arttırılacak.

Buna göre, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi kapasitesinin 1,2 milyar metreküpten 5,4 milyar metreküpe çıkartılması, Silivri doğalgaz depolama tesisinin kapasitesinin ise 2,84 milyar metreküpten 4,6 milyar metreküpe yükseltilmesi de planlandı. Söz konusu adımlarla, Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesinin yıllık tüketimin yüzde 20’sine ulaştırılması hedefleniyor.

#Enerji
#Türkiye
#petrol