Türkiye genelinde istihdamın yeni dinamosu organize sanayi bölgeleri (OSB) olacak. Sayısı 312’ye ulaşan OSB’ler, tüm sanayi parsellerinde üretimin başlamasıyla istihdamı yaklaşık 800 bin artırarak 2,5 milyon kişiye ulaştırması bekleniyor.
Türkiye genelinde organize sanayi bölgesi (OSB) sayısı 312'ye ulaşırken, tüm sanayi parsellerinde üretime geçilmesiyle istihdamın yaklaşık 800 bin artışla 2,5 milyon kişiye ulaşması planlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2018 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, kalkınmanın önemli unsurlarından olan OSB'ler, bulundukları illerin sanayisinin gelişimini sağlarken istihdamın artmasına da katkı veriyor. Türkiye'de planlı kalkınma döneminin başladığı 1960'lı yıllardan bu yana OSB ve sanayi siteleriyle az gelişmiş bölgelerde de sanayinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Geçen yıl 3'ü ihtisas OSB olmak üzere toplam 4 OSB'nin kuruluşu tamamlanarak, tüzel kişiliğe kavuşturuldu. Böylece Türkiye genelindeki OSB sayısı 312'ye yükseldi.
185 OSB PROJESİNE KREDİ
OSB'lerde 50 bin 528 parselde üretim gerçekleşirken, bu bölgelerde istihdam edilenlerin sayısı geçen yıl itibarıyla 1 milyon 727 bin 325 kişi oldu. Türkiye genelindeki OSB'lerin tüm parsellerinde üretimin başlamasıyla bu bölgelerdeki istihdamın ise yaklaşık 800 bin artışla 2 milyon 500 bin kişiye ulaşması öngörüldü. Bakanlık tarafından, kredi desteğiyle 1962 yılından geçen yılın sonuna kadar 32 bin 336 hektar büyüklüğünde 185 OSB'ye yönelik başta alan genişletme olmak üzere çeşitli projeler geliştirildi. Bu kapsamda, yol, içme suyu, kanalizasyon gibi altyapı çalışmaları tamamlanan OSB'ler sanayicinin hizmetine sunuldu.
SANAYİ SİTELERİ 476'YA ULAŞTI
Bu arada, daha çok tamirat ve imalatla uğraşan küçük işletmelerin yer aldığı, altyapı hizmetleriyle idare binası, çırak okulu, satış dükkanı gibi sosyal kurumlarla donatılmış iş yeri toplulukları olan sanayi sitelerine yönelik çalışmalar da devam etti. Çarpık sanayileşmenin önlenmesi ve sanayi yapılaşmalarının disipline edilmesi amacıyla oluşturulan sanayi sitelerinin sayısı geçen yıl itibarıyla 476'ya ulaştı. Bu sitelerdeki 95 bin 202 iş yerinde de yaklaşık 476 bin kişiye daha sağlıklı şartlarda çalışma imkanı sağlandı.
Bakanlığın 2018 yatırım programında ise 40 sanayi sitesi projesi yer aldı. Geçen yıl 4 sanayi sitesi projesi tamamlanarak küçük sanayicinin hizmetine sunuldu.
- İstihdam çağrısına kayıtsız kalamayız
- Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, iş insanları olarak istihdam çağrılarına kayıtsız kalamayacaklarını belirterek, “İş verenler olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere 2019 yılı için koymuş olduğu 2,5 milyon yeni istihdam hedefi için elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir” ifadesini kullandı. ASKON tarafından yapılan açıklamaya göre, derneğin Aylık Ekonomi Değerlendirme Toplantısı Aksaray’da gerçekleştirilirken, Orhan Aydın toplantıda ekonomiye ilişkin bir rapor sundu. Açıklamada görüşlerine yer verilen ASKON Genel Başkanı Aydın, yüksek faiz politikalarının üretim maliyetlerinin artmasına neden olduğunu dile getirdi.