Hasankeyf'in yeni yerleşim yeriyle ilgili çalışmalar aralıksız sürüyor. Belediye ve İlçe Jandarma Komutanlığı dışında bütün kurumların taşındığı yeni yerleşim yeri, eski ilçenin yaklaşık üç katı büyüklükte olacak. Baraj gölü altında kalacak olan ilçedeki tarihi yapıların bir kısmı da buraya taşınacak.
Türkiye'nin en uzun 4. köprüsü ile tarihi yapıya uygun turizm fakültesi, 25 yataklı devlet hastanesi ve kaymakamlık binaları ile sosyal, kültürel ve spor alanlarının yer alacağı yeni ilçe bölgenin gözdesi olacak.
İlçedeki 40 metrekarelik evlerde yaşamlarını sürdürmek zorundan kalan Hasankeyfliler, yeni ilçede daha rahat ve modern yaşama kavuşacak.
Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan terör olaylarına rağmen ilçedeki devlet yatırımlarının devam ettiğini söyledi.
Ilısu Barajı'nın su tutmasının ardından ilçenin turizm açısından cazibe merkezi olacağını dile getiren Baygüven, "Yeni Hasankeyf'i muazzam bir şekilde oluşturup Batmanımıza kazandıracağız. Su tutulması ile burada göl oluşacak, 5-6 yıl sonra burası çok güzel bir mekan haline gelecek." dedi.
Baygüven, ilçe halkının mevcut ilçenin sit alanı olmasından dolayı büyük sıkıntı yaşadığını dile getirerek "Bu sıkıntılar, yeni yerleşim yerinin tamamlanmasıyla son bulacak. Hasankeyfliler, farklı mimarideki evleri ve kamu binalarıyla muazzam bir alanda yaşamaya devam edecek." şeklinde konuştu.
Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz de projenin sadece ilçenin değil, bölgenin kaderini değiştirecek kadar önemli olduğunu söyledi.
Projeye ilçe halkının büyük destek verdiğini belirten Akdeniz, şunları kaydetti:
"Yarınlarımızı kurtaracak bir projedir. Hasankeyf'te ilçe halkı yıllardır İstanbul'a, İzmir'e, Ankara'ya, Bursa'ya göç ediyordu. İnşallah bu proje ile göç sona erecek, geri dönüş olacak. Hasankeyf'e çok büyük yatırım yapıldı. Bunun kıymetini biliyoruz. Bu yatırımı, hükumetimizin bize bir armağanı olarak görüyoruz. Devletimiz Hasankeyf'e çok büyük önem veriyor."