2017’de yakalanan dünyanın en iyi büyümesinin Türkiye’nin potansiyelini ortaya koyduğunu belirten iş dünyası temsilcileri ve analistler, Türk ekonomisinin tarih yazmaya devam ettiğine dikkat çekti. Geçen yılki yüzde 7,4’lük büyümenin 2018’e de olumlu yansıyacağı dile getirilirken, başarı hikayesini hükümetin sunduğu destekler ile reel sektörün azminin birlikte yazdığı belirtildi.
Türkiye'nin 2017'de yüzde 7,4 büyümesini memnuniyetle karşılayan iş dünyası temsilcileri, bu büyümenin Türkiye'nin potansiyelini ve enerjisini ortaya koyduğunu, ancak sürdürülebilir olması gerektiğini belirtiyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, rekor büyüme başarısının aynı zamanda devletin çizdiği rotada Türk işçisinin emeği ve millileşme hamlesinin üretimdeki öncüsü Türk girişimcisinin azminin bir nişanı olduğunu söyledi. Oran, "Türkiye büyümede 7 yıldızı yakaladı. Yükselen ekonomilerin kutup yıldızı artık Türkiye'dir" dedi.
2018’DE DEVAM EDECEKTİR
Güçlü büyümeye ilişkin Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi,"Bu güçlü büyüme oranımızı 2018 yılında da sürdüreceğiz. İhracatta rekorlar yılı olarak ilan ettiğimiz 2018 yılında her ay ihracatımızda rekor tazeleyerek tıpkı 2017 yılında olduğu gibi bu yılda da büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sunmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Hasan Ali Cesur da, "İş dünyası olarak büyük bir gurur duyduk. Türkiye dengeli bir şekilde büyümesini sürdürüyor" şeklinde konuştu.
SANAYİNİN KATKISI ÇOK ÖNEMLİ
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, büyümeye en büyük katkılardan birinin sanayi sektöründen geldiğini belirterek, bu büyüme verilerinin, sanayiciler için çok özel ve gurur verici bir boyutu olduğunu ifade etti. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de, “2017 senesi, yüzde 9,2’lik büyüme performansı sergileyen sanayinin yılı olmuştur” açıklamasını yaptı. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ise, “Türkiye ekonomisi, hükümetin desteği ve reel sektörün azmiyle başarı hikayesi yazdı” ifadesini kullandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,"Yüksek büyüme hedefimize ulaşarak, kriz beklentisinde olanların beklentilerini boşa çıkarttık. Olumsuz beklentilerini ve tahminlerini boşa çıkartmak suretiyle verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı derecelendirme kuruluşları ve uluslararası kurumlardan özür dilemiyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Türk reel sektörünün tarih yazmaya devam ettiğini belirterek, “İnşaat sektörü 2017’de yüzde 8,9’luk büyüme ile Türkiye’nin büyümesini sırtlamıştır” dedi. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, büyüme rakamlarına ilişkin, “Özel sektörün ve kamunun tüketim talebi el ele verince, devlet milleti ile bir olunca ortaya böyle güçlü bir veri çıktı” ifadesini kullandı.
YABANCI KURULUŞLARA CEVAP OLDU
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, güçlü büyümeye ilişkin “Türkiye ekonomisinin güçlü ve istikrarlı yapısını görmezden gelerek ve birtakım tutarsız siyasi nedenlere dayanarak, Türkiye’nin büyüme öngörülerini düşük tutan ve hatta kredi notunu düşüren uluslararası kuruluşlara önemli bir cevap olduğunu düşünüyoruz” dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, iş dünyasının büyümenin sürdürülebilirliğine dair endişelerinin ortadan kalktığını belirterek, bu ivmeyle Türkiye’nin yabancı yatırımcı için cazibesini koruduğunun altını çizdi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise, “Özel sektörün ekonomiye ve istikrara güveninin önemli bir göstergesi olan bu büyüme performansı, gelecekte iş dünyamız için önemli motivasyon kaynağı olacak” dedi.
SIRADA ENFLASYONU DÜŞÜRMEK VAR
Rekor büyümeyi analistler de olumlu karşıladı. AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, “2011’den bu yana en büyük büyümeyi gerçekleştirdik. Ekonomi 2018 yılına da güçlü başlangıç yaptı” dedi. Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer, “Gerçekleşen 7,4'lük eşsiz büyüme başarısının ardından enflasyonu tek hanelere düşürmemiz gerek” şeklinde konuştu.
- Devlet teşvikleri etkili oldu
- Büyümeye ilişkin İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu, “Büyümede en büyük katkı iç tüketimden geldi” derken, İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu de, “Büyümede devlet teşviklerinin etkisi büyük” değerlendirmesinde bulundu.
En büyük isteğimiz kalıcı hale gelmesi
Türkiye'nin önde gelen iş adamları da büyümenin önemine işaret ettiler.