|

Yatırım ve cazibe merkezi Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de yatırımı bulunan 300’den fazla uluslararası şirketin üst düzey yöneticilerine seslendi. Türkiye’nin hak ettiğinden daha düşük uluslararası yatırım çektiğini söyleyen Erdoğan, CEO’lara açık çek verdi: “Sorun veya engelle karşılaşırsanız doğrudan şahsıma gelin.” İstişare toplantısını düzenleyen TOBB ve YASED de yaptıkları ortak açıklamada, FETÖ darbe girişiminin etkilerini hızlıca geride bırakan Türkiye’nin önünün açık olduğunu bildirdi. Açık- lamada, “Yeni hedefimiz ekonomik ve yapısal reformlara odak- lanarak ülkemizi yatırım cazibe merkezi yapmaktır” denildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/07/2017 Thursday
Güncelleme: 08:34 - 13/07/2017 Thursday
Yeni Şafak
Yatırım ve cazibe merkezi Türkiye
Yatırım ve cazibe merkezi Türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da uluslararası dev şirketlerin üst düzey yöneticileriyle dün bir araya geldi. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin birinci yılı kapsamında düzenlenen ‘Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı’na

Türkiye’de yatırım bulunan 300’ün üzerinde şirketin tepe yöneticisi katıldı.

15 TEMMUZ SONRASINI HATIRLATTI

“Sizlerle, ilk defa 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşadığımız o karanlık darbe girişiminden yaklaşık iki hafta sonra 2 Ağustos tarihinde bir araya gelmiştik” hatırlatmasıyla konuşmasına başlayan Erdoğan, “O toplantıda öncelikle darbenin ayrıntılarını paylaşmıştım, ardından da bu olumsuzluğa rağmen ekonomideki gelişmeleri özellikle ifade ederek, geleceğimizin aydınlık olduğunu ifade etmiştim” dedi.

BÜYÜMEYE DEVAM

Türkiye’nin 2013’te yüzde 8,5, 2014’te yüzde 5,2, 2015’te yüzde 6,1 oranında büyüdüğünü hatırlatan Erdoğan, geçen yıl ise yakın tarihin en ağrı travması olan 15 Temmuz’a, terörle mücadelede sınırların içinde ve dışında verilen yoğun mücadeleye rağmen yüzde 2,9’luk bir büyümenin elde edildiğini kaydetti. Erdoğan, “Türkiye’nin demokrasisi yanında ekonomisiyle yerle yeksan olmasını bekleyenleri bu anlamda da hayal kırıklığına uğrattık. 2017 yılı içinde oldukça iyi bir ekonomik performans sergilediğimizi söyleyebiliriz. Birinci çeyrekteki yüzde 5’lik büyüme oranımız hepimize ümit vermiştir. Bu yılı da beklentilerin çok üzerinde bir büyüme oranıyla tamamlayacağımıza inanıyorum” dedi.

YILDI BİR KEZ
BİR ARAYA GELELİM

Yatırımcıları, girişimcileri, özellikle de uluslararası sermayeyi kalkınmanın temel unsurlarından biri olarak görüldüğüne ve çok önem verildiğine değinen Erdoğan, yabancı yatırımcılarla yapılan toplantıların kurumsallaştırılmasını istedi. Erdoğan: Şöyle bir düşüncem var: Yani uluslararası sermayeyi kurumsallaştırmak suretiyle, senede bir kez bir araya gelmek, inanıyorum ki Türkiye ile uluslararası sermayenin daha da bütünleşmesini ve güçleşmesini sağlayacaktır. Bu konuda aynen bugün burada olduğu gibi TOBB, YASED ve ilgili bakanlarımızın da katılmasıyla bu çalışmaları gözden geçirmemiz bizlere çok şeyler kazandıracaktır.”

KAPIMIZ YATIRIMCIYA
HER ZAMAN AÇIK

Türkiye’nin 2003-2016 yılları arasında çektiği 173 milyar dolarlık uluslararası yatırımla özel sektöre dayalı büyüme modelini başarıyla uyguladığını kaydeden Erdoğan, “Aynı dönemde ülkede faaliyet gösteren uluslararası firma sayısı 5 binden 51 binin üzerine çıktı. Geçen yılı yaşanılan onca sıkıntıya rağmen 12,3 milyar dolarlık uluslararası yatırımla kapattık. Bu yılın ilk 4 ayında 3,6 milyarlık bir performansla geçen yılın üzerine çıktık. Ancak Türkiye’nin uluslararası yatırımlardan aldığı payın hala yüzde 1’in altında olması kesinlikle ülkemizin potansiyeline yakışan bir durum değildir” diye konuştu.

3 ayda
İstihdamda rekor kırdık

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türkiye’nin istihdam seferberliğiyle elde ettiği başarıya dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sağladığı desteklerle 6 ayda istihdam artışının rekor kırarak 1,2 milyona ulaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, Son 1,5 senede Türkiye’nin neler yaşandığını unutmadık, unutmayacağız. Sözde birbiriyle alakası olmayan terör örgütleri aynı anda saldırdı. Yetmedi, dünya tarihinin görmediği hain FETÖ darbe girişimini yaşadık. Sadece son 1 senede yaşadıklarımızı, dünyada herhangi başka ülke yaşasa, belini doğrultamazdı. Ama biz dimdik ayaktayız” dedi.


300'DEN FAZLA YATIRIMCI ŞİRKET KATILDI
Darbe bildirisini gördüklerinde ‘gün demokrasiye sahip çıkma günüdür’ dediklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Sonrasında 81 il ve 160 ilçede tüm iş dünyamızla beraber darbeye karşı harekete geçtik. Yine o günlerde, ‘Yatırımcıların güvenini yeniden tesis etmeli ve yükseltmeliyiz’ dedik. Devletimizin tam desteğini hep aldık. En büyük 300 uluslararası şirket de devletimizin verdiği güvenle ülkemizde yatırımlarına devam etti. Türkiye’ye 150 milyar doların üzerinde yatırım kazandırdık” şeklinde konuştu.


#Recep Tayyip Erdoğan
#FETÖ
#Yatırım
7 years ago