|

Vatandaş sattı döviz azaldı

Döviz mevduatı 15-22 Temmuz haftasında yüzde 5 düştü. Yabancı yatırımcıların portföylerinde önemli değişiklik olmazken, vatandaşlar ise 8,8 milyar dolarlık döviz satarak TL'ye güvendiğini bir kez daha gösterdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/07/2016 Cuma
Güncelleme: 23:24 - 28/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı meydanlarda sergilediği “milli duruşu” ekonomide de gösteren Türk halkı, 15-22 Temmuz haftasında 8,8 milyar dolarlık döviz satarak Türk lirasını destekledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, yabancı para bir haftalık dönemde yüzde 5 azalışla 165 milyar 356 milyon dolara geriledi. Böylece yabancı para mevduatı bir haftalık süreçte 8 milyar 764 milyon dolar azaldı. Bu süreçte vatandaşlar (gerçek kişiler) 6,8 milyar dolar, tüzel kişiler 1,6 milyar dolar ve yurt dışı yerleşikler 375 milyon dolar sattı.



Yabancı satışı sınırlı


Yabancı yatırımcılar, FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Borsa İstanbul'da satış tarafında yer alırken, söz konusu satışın sanıldığı kadar yüksek olmaması dikkati çekti. Yabancılar, darbe girişimi sonrası bir haftada net 220,5 milyon dolarlık hisse senedi, 239,6 milyon dolarlık DİBS satarak toplam 460 milyon dolarlık çıkış yaptı. Darbe girişiminden önceki hafta ise 374,2 milyon doları hisse senedi, 812,1 milyon doları DİBS olmak üzere toplam 1 milyar 186 milyon dolarlık net alım gerçekleşmişti. Analistler, FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında Borsa İstanbul'un normal bir şekilde işleme açılması, regülatörlerin hiçbir sınırlama ya da ekstra bir düzenleme getirmemesi, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in analistlerle gerçekleştirdiği telekonferanslar ve TCMB'nin likitide hızlıca aldığı tedbirlerin yabancı çıkışını sınırladığını belirtti.



Spekülasyon etkilemedi


Dünya genelinde değeri 900 milyar dolardan fazla olan fonu yöneten Northern Trust'ın kıdemli analisti Claire Meier de, Türkiye'de darbe girişiminin neden olduğu son dönemdeki gelişmelerin, orta ve uzun vadede yatırımcı iştahını ve borç çevirme yeteneğini olumsuz etkilemeyeceğini belirtti. Meier, “ Yabancı yatırımcılara uygun bir ortam yaratmak için, Türkiye'nin izleyeceği iç ve dış politikayı dünyaya çok iyi anlatması önemli” ifadesini kullandı.


#Döviz mevduatı
#Fetullahçı Terör Örgütü
#Claire Meier
8 yıl önce