Üretimi koruyacak 4 antikor: Korona günlerinde iş dünyasına büyük görev düşüyor

Haber Merkezi
01:0023/05/2020, Cumartesi
G: 22/05/2020, Cuma
Yeni Şafak
Şekib Avdagiç
Şekib Avdagiç

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, korona günlerinde iş dünyasına 4 önemli görev düştüğünü söyledi. Türkiye’nin üretim bayrağının hiçbir zaman yere inmeyeceğini vurgulayan Avdagiç, “Mağazalar yeniden açıldığında ‘sosyal fiyat’ tedbirini almak, iş gücümüzden vazgeçmemek, nakit akışımızı dikkatle yönetmek ve öz sermayemize güç vermek iş dünyamızın 4 antikoru olacaktır” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen 261 üyeli İTO Meclisi'nin mayıs ayı toplantısında işletmelere önemli önerilerde bulundu. Türkiye ve Türk iş dünyasının iki aydır küresel koronavirüsle mücadelesinde ‘kriz ustası’ olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Avdagiç, krizi birçok gelişmiş ülkeye göre çok büyük başarıyla koordine ettiğini söyledi. Avdagiç, Türkiye'nin üretim bayrağının hiçbir zaman yere inmeyeceğini, yerli ve milli üretim anlayışının verdiği özgüvenle, üretim bayrağını, dünyanın her köşesinde dalgalandırmanın gururunu yaşayacaklarını belirtti.

YÜKSEK FİYATTAN KAÇ, İSTİHDAMI KORU

Korona günlerinde iş dünyasına 4 önemli görev düştüğüne vurgulayan Avdagiç, “Birincisi, yeni normal başladığında tüm sektörlerimizde yüksek fiyat artışlarından kaçınmalıyız. Bu dönem, fedakârlık dönemidir. Yeniden mağazalar açıldığında, ‘sosyal mesafe’ önlemi gibi ‘sosyal fiyat’ tedbirini de uygulamalıyız. İkincisi, iş gücümüzü muhafaza etmemiz gerekiyor. Devletimiz bu konuda gerekli desteği veriyor. Biz de kapsamının genişletilmesi için çalışıyoruz. İşletmelerimize nitelikli iş gücüne sahip çıkmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü normalleşme sonrasında bu iş gücü, arzu ettiğimiz çıkışın itici motoru olacaktır” dedi.

NAKİT AKIŞI VE ÖZKAYNAĞA DİKKAT

Üçüncü önemli antikorun nakit akışlarının çok daha dikkatli yönetmemiz gerektiğini anlatan Avdagiç şunları söyledi: “Çünkü iş dünyamızın bilançosu, İTO üyelerinin bilançosu; ülkemizin bilançosudur. Maliyet yönetimini çok daha fazla önemsemeliyiz. Öz kaynaklarımızın önemi arttı. Bu yüzden varımızı yoğumuzu firmamıza katmalıyız. Üretim çarklarımızı aktif tutmak için yapacağımız her şey çok değerli. Üretim olmadan biz de, ülkemiz de ekonomik anlamda var olamaz.”

FRİEDMAN’IN SÖZÜNÜ AYNEN YAŞADIK

Şekib Avdagiç, 20. yüzyılın güçlü ekonomistlerinden Milton Friedman’ın “Ancak gerçek ya da hissedilen kriz, reel bir değişim ortaya çıkarabilir. Bu kriz çıktığında alınan önlemler daha önce kullanılmamış fikirlere dayanır” sözünün gerçekliğini korona günlerinde harfiyen yaşandığını belirtti. İyi yönetilmiş krizlerin şirketlerin bağışıklığını artırmalarına imkan vereceğini işaret eden Avdagiç, "Nietzsche'nin dediği gibi, 'Bizi öldürmeyen acı, bizi güçlendirecektir.' İnanıyorum ki, Türk iş dünyası, Türk girişimcisi, pandemi sürecinden küresel anlamda özgüven sahibi olarak çıkacaktır” diye konuştu.

Avdagiç, koronavirüs sonrası dünyada Türkiye’nin üretim disiplini, kalifiye insan gücü ve sevkiyat performansı ile büyük avantajlara sahip olduğunu belirtti.

EKONOMİDE İBRE YUKARI DOĞRU

  • Avdagiç, “Sayın Albayrak, ihracat için üretim yapan, bu konuda yatırım yapmak isteyen ya da ithalatı azaltıcı üretim ve yatırım yapmak isteyen firmalara son derece etkili teşviklerin devreye gireceğini, yatırım tedbirlerinin gündeme geleceğini ifade etti. Sayın bakanımız Albayrak’ın cari açık problemini ebedi şekilde ortadan kaldırma konusunda tam bir duruş sergilediğini izledik. Bu bizi heyecanlandırdı” dedi. İki önemli haberin iş dünyasında çıkış sürecinin başlamakta olduğu konusunda cesaret verdiğini belirten Avdagiç, bazı sektörlerden son günlerde ‘yoğun siparişler’ aldıkları bildirimi gelmesinin, hazirandan itibaren ekonomide ibrenin yukarıya doğru çıkacağına inançlarını artırdığını kaydetti.

#Şekib Avgagiç
#İTO
#Milton Friedman
#İstihdam