Tarım sektöründeki finansal okuryazarlık eğitimleri, üreticilerin bütçelerini etkin şekilde yönetmelerini sağlıyor. Sayısı ve çeşidi her geçen gün artan finansal eğitimlerle, üreticilerin kırsaldaki farkındalığı artıyor. Bu sayede çiftçi refahının artması sağlanırken ülke ekonomisine de katkı sunuluyor.
Tarımsal üretim politikalarının pandemi süreciyle birlikte hayati önemde olduğu tüm dünya tarafından anlaşıldı. Ülkeler tarımı planlama yönünde somut adımlar atarken, bunun en önemli unsurlarından biri de finansal kısım olarak gösteriliyor. Nüfusun artan gıda ihtiyacı yanında küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği ve kuraklık, üreticilerin daha planlı olmasını gerekli kılan bir döneme işaret ediyor. Çiftçinin tarımsal faaliyetlerini sürdürmesi ve refahı için kullandırılan kredi ve verilen kamu desteklerinin yönetimi önemli hale geldi. Üreticiler artık bir sonraki yıl ne ekeceklerini planlarken, aynı zamanda finansal durumlarını da hesaplamak zorundalar.
EKONOMİK BİLİNÇ DÜZEYİ ARTIYOR
Eskiden üretim için ayrılan bütçe ve ihtiyaç duyulan kaynaklar, geleneksel şekillerde yapılırken, gelişen finansal teknolojiler sayesinde üreticilere birçok alternatif sunuluyor. Tarım bankacılığı gibi önemi her geçen gün artan alanlarda, kaynakların etkin ve verimli kullanımı için artık finansal okuryazarlık eğitimleri veriliyor. Böylece, ekonomik anlamdaki bilinç düzeyi de artıyor. Çünkü günümüzde finansal işlemler çeşitli ve bunların takip edilip en doğru seçeneğin belirlenmesi önemli. Bu nedenle üreticilerin karar verme sürecini iyi yönetmeleri için farklı eğitimler sunuluyor.
MOBİL HİZMETLERE İLGİ BÜYÜK
Elbette ki birçoğunun yoğunluk durumu düşünüldüğünde kurumlar bu eğitimleri online verebiliyor. Birçok kuruluş, üyelerinin katılımını sağlamak için mobil uygulamalar başta olmak üzere hemen her mecrada finansal okuryazarlık eğitimi veriyor.
Kaynakların etkin kullanımı hedefleniyor
Kamu kurumları, bankalar ve sivil toplum kuruluşlarının öncüsü olduğu bu eğitim sürecinde, tarım işi ile uğraşanların günümüzdeki finansal hizmetlere hızlı ve etkin ulaşması amaçlanıyor. Finansal eğitimlerde, vatandaşların bütçe, tasarruf, bankacılık ürünlerini doğru kullanması hedefleniyor. Böylece ülke ekonomisine katkı sunulması bekleniyor. Bu tür eğitimler, bireylerin bilinçli hareket etmesini sağladığı için ‘çiftçi dostu’ finansal eğitimler olarak da tanımlanıyor.