Sigaradışı Tütün Üreticileri Derneği hem tütün ihracatının hem Doğu ve Güneydoğu’da tütün üreticisi ailelerin sayısının arttırılması için ‘anlaşmalı üretim’ önerisinde bulundu. Hazırladıkları raporu basın mensuplarıyla paylaşan Dernek Başkanı Gökhan Ersöz, sigara dışı tütün mamullerinin kayıt dahilindeki pazar payının düştüğüne işaret etti. Kaçak ve kayıt dışı üretim ve satışın sadece kolluk güçleri ile önlenemeyeceğini söyleyen Ersöz, tütün üretimi konusunda alınacak tedbirlerle Türkiye’nin önemli avantajlar yakalayabileceğini kaydetti.
Tütün üretiminin kısıtlanmasıyla tüketiminin kısıtlanmayacağını kaydeden Ersöz, şu önerileri dile getirdi: “Son yıllarda Yunanistan, İtalya ve Makedonya gibi ülkelerde tütün mamulü üreticisi firmalar ile bu ülkeler arasında 5’er yıllık alım garantisi içeren anlaşmalar yapılıyor. Benzer antlaşmalar çerçevesinde 1-5-10 yıllık anlaşmaların da kendi tütün üreticimiz ile yapılması önemlidir. Yapılmaz ise sigara sektörü bu ülkelerde üretilen tütünlerin tamamını alacak ve geri kalan miktarı ülkemizden alma yoluna gidecek. Bu durum her geçen sene tütün ihracatımızın azalmasına yol açacaktır. Sadece Yunanistan modeli ile 2015 yılında 56 bin olan tütün üreticisi aile sayısını 2020’de 405 bine çıkarmak ve bunun sonucunda yaklaşık bir milyon kişiye istihdam oluşturmak hedefimiz olmalıdır. 2017 yılında yapılan 51 bin tonluk 352 milyon dolarlık ihracatın da bu proje hayata geçtikten sonra yılda 105 bin tona ve 770 milyon dolara yükseltilmesi mümkün.”
Yüzde yüz Türk işçisi ve tohumu ile üretilen tütün sayesinde yapılan 770 milyon dolarlık ihracatın tamamının cari açığa yarayacağını anlatan Ersöz, “Devletimizin oluşturacağı yeni tütün politikası ile de bu rakamlar daha da yukarı seviyelere çekilebilir. Bunun sonucunda yüz binlerce aileye ters göç imkânı sağlanabilir. Tütün üretimi durdurulan en az 63 ilçede tekrar tütün ekimi başlayabilir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yaklaşık 30 bin tonluk tütün üretimi kayıt içine alınabilir” dedi.
Dünyada yılda 6 milyon tondan fazla tütün üretildiğini kaydeden Sigara Dışı Tütün Üreticileri Derneği Başkanı Gökhan Ersöz, bu oran içerisinde oryantal tütünün 200 bin tonun altında olduğunu, Türkiye’nin ürettiği 74 bin ton ile dünyadaki tütün üretiminin sadece yüzde 1,2’sine sahip olduğunu kaydetti. Ersöz, “Bu durum bir tarım ürünü olarak tütünün potansiyelini ortaya koymaktadır. Bu oranı yüzde 2 - 3 seviyesine bile çıkarmak cari açığımızı milyar dolar seviyesinde azaltacak ve milyon üstü yeni istihdam sağlayacaktır” tespiti yaptı.